Ανοδικά κινούνται οι διεθνείς αγορές μετά τις ανακοινώσεις για το εμβόλιο

Στο υψηλότερο σημείο από το Φεβρουάριο ανήλθε σήμερα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 μετά τη νέα ανακοίνωση για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca

Άνοδο κατέγραφαν σήμερα οι μετοχές και οι τιμές του πετρελαίου ενώ πτωτικά κινείτο το δολάριο καθώς οι επενδυτές βασίζουν τις ελπίδες τους για οικονομική ανάκαμψη στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, παρόλο που ο πλανήτης είναι αντιμέτωπος με αύξηση των κρουσμάτων.

Ο δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,5% στα υψηλότερα επίπεδά του από τον Φεβρουάριο μετά τις ανακοινώσεις της AstraZeneca. Η βρετανική φαρμακευτική εταιρία ανακοίνωσε σήμερα ότι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που ανέπτυξε μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει αποτελεσματικότητα κατά μέσο όρο 70%. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca έφτανε το 90% στην πρώτη ομάδα των ατόμων, στους οποίους χορηγήθηκε αρχικά μισή δόση και ένα μήνα αργότερα μία ολόκληρη δόση. Μειώθηκε στο 62% στην ομάδα που έλαβε δύο ολόκληρες δόσεις με ένα μήνα διαφορά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσαν άνοδο σχεδόν 2% καθώς οι χρηματιστές προσβλέπουν σε ανάκαμψη της ζήτησης για αργό χάρη στις επιτυχείς δοκιμές για εμβόλια ενώ το ευρώ ενισχύθηκε στο 1,1864 δολάριο.

Το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι η τρίτη σημαντική δοκιμή για την οποία ανακοινώνονται επιτυχή αποτελέσματα ύστερα από αυτό της Moderna καθώς και των Pfizer/BioNTech, ενθαρρύνοντας τους επενδυτές να κάνουν κινήσεις με ρίσκο χάρη στις ελπίδες για γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας.

«Οι σημερινές ειδήσεις για το εμβόλιο είναι θετικές, αλλά μόνο μερικώς υπεύθυνες για το ράλι στις χρηματιστηριακές αγορές σήμερα το πρωί, το οποίο οφείλεται επίσης στην είδηση ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν να ξεκινήσουν το πρόγραμμα εμβολιασμού μέσα σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες», δήλωσε ο Φίλιπ Σο, επικεφαλής οικονομολόγος στην Investec in London.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβερνητικής ομάδας για τα εμβόλια δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι θα αρχίσουν την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19 πριν από τα μέσα Δεκεμβρίου, αμέσως αφότου λάβουν την έγκριση των υγειονομικών αρχών.

Παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα κορωνοϊού στις ΗΠΑ αυξάνονται, η πρόβλεψη βοήθησε να ενισχυθούν οι ελπίδες ότι τα lockdowns που έχουν παραλύσει την παγκόσμια οικονομία πλησιάζουν στο τέλος τους.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας- Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας φαίνεται να ολοκληρώνει την ημέρα με άνοδο 0,8%. Οι μετοχές στην Αυστραλία ενισχύθηκαν κατά 0,3% καθώς η χώρα χαλάρωσε κάποιους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί λόγω της COVID-19. Το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας δεν έχει δει κρούσματα της κοινότητα ή θανάτους εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Τα κινεζικά bluechips ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη 1%, ο δείκτης KOPSI της Σεούλ ενισχύθηκε κατά 1,9% ενώ οι μετοχές στην Μπανγκόγκ κατέγραψαν άλμα 2,2% σε υψηλό πενταμήνου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το μπρεντ ενισχύθηκαν νωρίτερα κατά 63 σεντς ή 1,4% στα 45,59 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο. Το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε κατά 49 σεντς ή 1,2% στα 42,91 δολάρια το βαρέλι.

Ο δείκτης δολαρίου, που παρακολουθεί την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι ενός καλαθιού έξι βασικών νομισμάτων, υποχώρησε στο 92,264.

Η τιμή του χρυσού, ο οποίος είναι από τα λεγόμενα ‘ασφαλή καταφύγια’, υποχώρησε νωρίτερα στα 1.872 δολάρια η ουγγιά.