“Καλπάζουν” τα ελληνικά ομόλογα – Ράλι για το πενταετές

Τα ελληνικά ομόλογα έχουν σημειώσει τεράστια πτώση, μειώνοντας το κόστος δανεισμού της χώρας κατά 70%, την μεγαλύτερη πτώση που έχει σημειωθεί σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. 

Ισχυρή πτώση σημειώνει η απόδοση του ελληνικού πενταετούς ομολόγου, το οποίο μαζί με τα υπόλοιπα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας υποχωρεί σε επίπεδα προ-πανδημίας. 

Πιο συγκεκριμένα, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,197% σημειώνοντας πτώση 7%, με το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων να έχει διαμορφωθεί στις 167 μονάδες βάσης. Αντίστοιχα, έντονα πτωτική είναι και η απόδοση του πενταετούς ομολόγου, το επιτόκιο του οποίου διαμορφώνεται στο 0,461%, με πτώση ρεκόρ 12%, φτάνοντας στα επίπεδα Φεβρουαρίου. Η συνολική πτώση που έχει καταγράψει η απόδοση του πενταετούς, είναι 86%, από το 3,5% στις 25 Φεβρουαρίου. 

Συνολικά, από την ημέρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε πως θα συμπεριλάβει τους ελληνικούς τίτλους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τα ελληνικά ομόλογα έχουν σημειώσει τεράστια πτώση, μειώνοντας το κόστος δανεισμού της χώρας κατά 70%, την μεγαλύτερη πτώση που έχει σημειωθεί σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. 

Περάσαμε την Ιταλία

Παρά το γεγονός ότι η πτωτική τάση αφορά όλα τα ομόλογα της περιφέρειας τς Ευρώπης, οι ελληνικοί τίτλοι διαπραγματεύονται χαμηλότερα από τους αντίστοιχους της Ιταλίας, με τους αναλυτές να το αποδίδουν στο γεγονός ότι η χώρα μας δεν είναι σε επενδυτική βαθμίδα. Η απόδοση του Ιταλικού δεκαετούς, έχει διαμορφωθεί στο 1,32% υποχωρώντας κατά 3%

Σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, η παρουσία της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, σε συνδυασμό με την δημιουργία του ταμείου ανάκαμψης και τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, μαζί με την ενίσχυση της θέσης των ελληνικών τραπεζών είναι μόνο μερικά από τα πλεονεκτήματα των ελληνικών ομολόγων έναντι του “ανταγωνισμού”.

Επιπλέον, με το οικονομικό επιτελείο να έχει στόχο στα τέλη του 2020 τα ταμειακά διαθέσιμα να διαμορφώνονται στα 30 δισ. ευρώ (από 37 δισ. ευρώ σήμερα) – και με τον ΟΔΔΗΧ να σχεδιάζει μία ή δύο περαιτέρω εκδόσεις ομολόγων από το φθινόπωρο και μετά, η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα που θα βγει από την κρίση της πανδημίας με τόσο υψηλό cash buffer.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ