Προϋπολογισμός 2023: Πρωτογενές πλεόνασμα, μείωση φόρων και μόνιμα μέτρα ύψους 3,2 δισ. ευρώ

Βασικό στοιχείο του προσχεδίου του προϋπολογισμού θα είναι η χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση για τους πολίτες, ενώ την ίδια ώρα προβλέπονται και αυξήσεις στους μισθούς. 
[vc_row][vc_column][vc_wp_text]

Οριστικοποιείται εντός της προσεχούς εβδομάδος το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2023, το οποίο και θα κατατεθεί στην Βουλή την επόμενη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου.

Βασικά στοιχεία του θα είναι η χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση για τους πολίτες και ειδικά για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους αφού καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης, ενώ προβλέπονται και αυξήσεις στους μισθούς.

Από την άλλη πλευρά, τα επιπλέον έσοδα θα προέλθουν αποκλειστικά από την μεγέθυνση της οικονομίας και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά ακόμη δεν έχει κλειδώσει και αυτό διότι υπάρχει εν εξελίξει συζήτηση στην Ευρώπη για ενδεχόμενη συνέχιση της ρήτρας διαφυγής, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και των μεγάλων δημοσιονομικών αναγκών για στήριξη της κοινωνίας.

Ανεξάρτητα πάντως από την λήψη των όποιων αποφάσεων, στο προσχέδιο θα περιλαμβάνεται η πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα, έστω και μικρότερο αυτού που περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση αφενός θέλει να στηρίξει την κοινωνία και τους πολίτες, απέναντι στην πρωτοφανή σε ένταση οικονομική κρίση που προκαλεί το αυξημένο ενεργειακό κόστος, αλλά από την άλλη, θέλει να στείλει και μήνυμα συνέπειας προς τις αγορές. Και αυτό διότι αποτελεί βασική προτεραιότητα η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, όπως προκύπτει από τα νεότερα στοιχεία, το ΑΕΠ θα αυξηθεί εφέτος κατά 5,3% (από 3,1% της πρόβλεψης στον προϋπολογισμό) έναντι 3,1% του μέσου ευρωπαϊκού όρου, ενώ το 2023 η ανάπτυξη της οικονομίας θα είναι 2,1% έναντι 0,9% του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Διαβάστε περισσότερα στο govnewsGR.

[/vc_wp_text][/vc_column][/vc_row]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ