SOS από ΙΕΑ: «Η ενεργειακή κρίση θα επιδεινωθεί» – «Έρχεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας»

Ο Φατίχ Μπιρόλ τόνισε ότι ο κόσμος δεν έχει βιώσει ποτέ μια τόσο μεγάλη ενεργειακή κρίση, ως προς το βάθος και την πολυπλοκότητά της.

Οι συνθήκες που έχουν συμπιέσει τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό, οδηγώντας σε έντονες ελλείψεις που εκτίναξαν το κόστος της ενέργειας και των καυσίμων μπορεί να επιδεινωθούν, προειδοποιεί ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Bloomberg, μιλώντας σε παγκόσμιο ενεργειακό φόρουμ στο Σίδνεϊ, ο Φατίχ Μπιρόλ τόνισε ότι «ο κόσμος δεν έχει βιώσει ποτέ μια τόσο μεγάλη ενεργειακή κρίση, ως προς το βάθος και την πολυπλοκότητά της», προειδοποιώντας ότι «ενδεχομένως να μην έχουμε δει ακόμα τα χειρότερα».

Ολόκληρο το ενεργειακό σύστημα δέχεται τριγμούς μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, την εποχή που ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου και φυσικού αερίου και σημαντικός παράγοντας στα εμπορεύματα, επισήμανε ο Φ. Μπιρόλ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, όπως και με τις πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του 1970 που οδήγησαν σε τεράστια εξέλιξη της απόδοσης των καυσίμων και έκρηξη στην αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας, ο κόσμος μπορεί να δει μία πιο γρήγορη υιοθέτηση κυβερνητικών πολιτικών που επιταχύνουν τη μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας.

Αλλά σε κάθε περίπτωση, μέχρι τότε οι προμηθειών πετρελαίου και φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να συνιστούν πρόκληση για την Ευρώπη, όπως και για άλλες περιοχές, επισήμανε.

«Αυτός ο χειμώνας στην Ευρώπη θα είναι πολύ, πολύ δύσκολος», ανέφερε χαρακτηριστικά «προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αυτό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ