ΕΝΦΙΑ: Οι αλλαγές που «φέρνει» το νέο εκκαθαριστικό

Στον λογαριασμό θα αναγράφεται η νέα συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας που έχει προκύψει μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Όλα είναι έτοιμα για την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του νέου ΕΝΦΙΑ για το 2022.

Το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε και την απόφαση για την έκδοση του φόρου επί των ακινήτων με την οποία καθορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο του νέου εκκαθαριστικού.

Τις επόμενες ώρες η φορολογική διοίκηση αναμένεται να αναρτήσει τον λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ για 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων και η συγκεκριμένη η διαδικασία, όπως όλα δείχνουν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα, Τρίτη 10 Μαΐου.

Το νέο εκκαθαριστικό έχει πολλές διαφορές σε σχέση με αυτό του προηγούμενου έτους.

Συγκεκριμένα το νέο έντυπο που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχει μία πλήρη εικόνα για τον φόρο προκύπτει προκειμένου οι ιδιοκτήτες να κάνουν τις συγκρίσεις τους και να γνωρίζουν την αύξηση ή τη μείωση του φόρου που θα έχουν.

Στο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ θα αναγράφεται η νέα συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας που έχει προκύψει μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, καθώς και:

– Η έκπτωση ή η προσαύξηση του κύριου φόρου βάσει συνολικής αξίας ακίνητης περιουσίας.

– Ο κύριος φόρος

– Η έκπτωση 50% ή 100% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα.

– Το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ.

Επίσης, στο εκκαθαριστικό αναγράφονται, οι προθεσμίες για τις δόσεις που ανέρχονται σε 10 με την πρώτη να καταβάλλεται στα τέλη Μαίου. Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη που θα προβλέπει ότι η πρώτη δόση του φόρου ανεξάρτητα από την ημερομηνία βεβαίωσής του θα πληρωθεί έως τις 31 Μαΐου 2022.

Σημειώνεται ότι ο νόμος προβλέπει ότι η πρώτη από τις δέκα δόσεις του ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου.

Με τις αλλαγές του νέου συστήματος ωφελούνται περισσότεροι από 5.000.000 φορολογούμενοι με αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών εκτάσεις γης) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 400.000 ευρώ.

Για τους φορολογούμενους αυτούς, ο ΕΝΦΙΑ που αναγράφουν τα εκκαθαριστικά είναι μειωμένος έως και 40%. Όσοι έχουν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, καλούνται να καταβάλουν επιπλέον φόρο, λόγω της αύξησης των συντελεστών υπολογισμού του κύριου φόρου για ακίνητα με τιμές ζώνης άνω των 4.500 ευρώ, λόγω της επιβολής προσαύξησης 5%-20% στον κύριο φόρο, αλλά και εξαιτίας της επιβολής επιπλέον φόρου για κάθε ακίνητο αξίας άνω των 400.000 ευρώ.

Ο ΕΝΦΙΑ πλέον δεν θα διακρίνεται σε κύριο και συμπληρωματικό. Διατηρείται μόνο ο κύριος ΕΝΦΙΑ επί του οποίου επιβάλλονται δύο προσαυξήσεις για τις περιπτώσεις ιδιοκτητών με μεγάλης αξίας αστική ακίνητη περιουσία:

α) Η μία «κατηγορία» προσαύξησης αφορά σε όσους φορολογούμενους κατέχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 300.000 ευρώ στην οποία περιλαμβάνεται τουλάχιστον ένα ακίνητο με αντικειμενική αξία μεγαλύτερη των 400.000 ευρώ.

Σε κάθε τέτοια περίπτωση θα υπολογίζεται, ξεχωριστά για κάθε ακίνητο αξίας άνω των 400.000 ευρώ ή για κάθε εμπράγματο δικαίωμα (ψιλή κυριότητα, επικαρπία, ποσοστό συνιδιοκτησίας) επί ακινήτου αξίας μεγαλύτερης των 400.000 ευρώ, πρόσθετος ΕΝ.Φ.Ι.Α. βάσει κλίμακας με αφορολόγητο όριο 400.000 ευρώ και συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως 1%.

β) Η δεύτερη “κατηγορία” προσαύξησης αφορά στους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας συνολικής αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 500.000 ευρώ. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, το άθροισμα κύριου ΕΝΦΙΑ και τυχόν πρόσθετου ΕΝΦΙΑ για ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ θα προσαυξάνεται περαιτέρω:

α) κατά 5% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 650.000 ευρώ,

β) κατά 10%, για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 800.000 ευρώ,

γ) κατά 15% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 1.000.000 ευρώ

δ) κατά 20% για αξία ακίνητης περιουσίας από 1.000.000,01 ευρώ και άνω.

Επί του συνολικού ποσού φόρου που προκύπτει, σύμφωνα με τα παραπάνω, υπολογίζεται έκπτωση κυμαινόμενη από 10% έως 30% για τις ιδιοκτησίες συνολικής αξίας μέχρι 400.000 ευρώ. Για ιδιοκτησίες συνολικής αξίας πάνω από 400.000 ευρώ δεν ισχύει έκπτωση φόρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ