Σημαντική αναβάθμιση για την Ελλάδα- Πλησιάζει την επενδυτική βαθμίδα

Η Ελλάδα έλαβε πρόσφατα άλλη μία αναβάθμιση, με την S&P να «ανεβάζει» την αξιολόγησή της στο ΒΒ+ με θετικές προοπτικές.

Ομαλοποίηση στα ελληνικά ομόλογα έπειτα από την έντονη αναταραχή που έχουν δεχτεί το τελευταίο διάστημα, περαιτέρω αναβαθμίσεις της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης και ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το πρώτο εξάμηνο του 2023 αναμένει η Société Générale.

Όπως επισημαίνει η γαλλική τράπεζα σε νέα έκθεσή της, τα spreads στο σύνολο της ευρωζώνης έχουν διευρυνθεί πρόσφατα, πιθανώς λόγω της αυξανόμενης μεταβλητότητας, του επιθετικού τόνου της ΕΚΤ, των ανησυχιών λόγω της κατάστασης με την πανδημία στην Κίνα και της ενεργειακής κρίσης. Όλα αυτά ενίσχυσαν την άποψη της Société Générale ότι η αύξηση της αστάθειας στην αγορά, ειδικά ενόψει και του τέλους των καθαρών αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ, θα οδηγήσει σε άνοδο των spreads. Όπως εκτιμά, τα ιταλικά ομόλογα κινδυνεύουν με μεγαλύτερη υποαπόδοση, με μια επιθετική ΕΚΤ, ένα περιβάλλον υψηλού ρίσκου και την αυξανόμενη καθαρή προσφορά. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν επίσης δεχτεί πιέσεις, οι οποίες σίγουρα είναι συνδεδεμένες με την προσφορά και τη ρευστότητα, με την ελληνική καμπύλη στις διάρκειες 5-15 έτη να έχει αναστραφεί, ωστόσο σύντομα αναμένεται να ομαλοποιηθεί.

Η Ελλάδα έλαβε πρόσφατα άλλη μία αναβάθμιση, με την S&P να “ανεβάζει” την αξιολόγησή της στο ΒΒ+ με θετικές προοπτικές, όπως και ανέμενε η Société Générale, με τη χώρα να βρίσκεται μόνο μια βαθμίδα μακριά από την περιοχή της επενδυτικής βαθμίδας. Παρά τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία, η αναβάθμιση υποστηρίχθηκε από τη συνεχή βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διακυβέρνησης και της οικονομικής ανθεκτικότητας της Ελλάδας. “Αναμένουμε ότι η Fitch θα ακολουθήσει και θα αναβαθμίσει και αυτή την Ελλάδα στις 8 Ιουλίου, με τη χώρα να ανακτά την επενδυτική της βαθμίδα έως το πρώτο εξάμηνο του 2023. Καθώς οι αγορές καθαρών περιουσιακών στοιχείων από την ΕΚΤ πιθανότατα θα λήξουν στο τρίτο τρίμηνο, η κατάσταση επενδυτικής βαθμίδας το 2023 δεν θα έχει μεγάλη επίπτωση όσον αφορά τις αγορές της ΕΚΤ. Ωστόσο, η επίτευξη αυτού του οροσήμου θα επιτρέψει σε πολύ περισσότερα funds να περιλαμβάνουν τα ελληνικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό τους και ως εκ τούτου θα υποστηρίζουν τις τιμές των ελληνικών τίτλων μακροπρόθεσμα.

Όπως σημειώνει η γαλλική τράπεζα, τα ελληνικά ομόλογα έχουν πληγεί περισσότερο από άλλα ομόλογα της ευρωζώνης από την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής, με το τέλος των αγορών PEPP να επιβαρύνει τη ζήτησή τους. Ωστόσο, καθώς το PEPP εισήλθε στη φάση επανεπενδύσεων τον Απρίλιο και καθώς το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που “τρέχει” η ΕΚΤ δεν περιλαμβάνει ελληνικά ομόλογα, θα πρέπει στο εξής να επηρεαστούν λιγότερο από οποιαδήποτε αλλαγή στη “φόρμα” ομαλοποίησης της πολιτικής. Στο μέλλον, οι κινήσεις της αγοράς πιθανότατα θα εξαρτώνται από την κατάσταση της προσφοράς και τη ρευστότητα. Φέτος, η Ελλάδα εξέδωσε ένα 10ετές ομόλογο ύψους 3 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο και “άνοιξε” την έκδοση του 7ετούς τον Απρίλιο αντλώντας 1,5 δισ. ευρώ περαιτέρω. Για να καλύψει τον υπολειπόμενο ανώτερο στόχο έκδοσης των 7 δισ. ευρώ περίπου για το 2022, η Ελλάδα πιθανότατα θα επικεντρωθεί σε ομόλογα στο μακροπρόθεσμο μέρος της καμπύλης, ειδικά σε ομόλογα 15-20 ετών και σε ένα πράσινο ομόλογο 10-20 ετών.

Τέλος, η Société Générale αναφέρεται στην αναστροφή της ελληνική καμπύλης. Όπως σημειώνει, η έκδοση του 5ετούς ομολόγου έχει ωθήσει τις αποδόσεις στην 5ετία υψηλότερα, ενώ το μεγαλύτερο άκρο της καμπύλης έχει επηρεαστεί λιγότερο. Συγκεκριμένα, τα spreads των ελληνικών ομολόγων στο τμήμα της καμπύλης 15 έως 20 ετών έχουν μειωθεί κατά 70 μονάδες βάσης από την 1η Μαρτίου, οδηγώντας σε αναστροφή της καμπύλης. Τα spread 5-15 ετών συνήθως υποχωρούν όταν οι αγορές τιμολογούν ένα αρνητικό σενάριο για την οικονομία, το οποίο η γαλλική τράπεζα δεν πιστεύει ότι ισχύει. Έτσι, προβλέπει πως η ελληνική καμπύλη 5-15 ετών θα σταθεροποιηθεί και θα επανέλθει και πάλι στο θετικό έδαφος, αλλά ο χρόνος θα εξαρτηθεί από τη ρευστότητα στην αγορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ