ΟΠΕΚΕΠΕ: Η διαδικασία αιτήσεων προκαταβολών και πληρωμών του ΠΑΑ

Στόχος της η πραγματικότητα των πράξεων, πληρότητα των αιτημάτων πληρωμής και η ιχνηλασιμότητα του ελέγχου.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε εγκύκλιο για τη διαδικασία που εφαρμόζεται στο σύνολο των ενταγμένων πράξεων και σε κάθε αίτηση προκαταβολής, μερικής πληρωμής και τελικής πληρωμής των Δράσεων 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» και 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος» (σχέδια βελτίωσης) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.

Σκοπός της διαδικασίας είναι ο έλεγχος της αιτούμενης προς συγχρηματοδότηση δαπάνης και η συμφωνία οικονομικού και φυσικού αντικειμένου της πράξης, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει ο δικαιούχος για την υλοποίηση της πράξης όπως απορρέουν από την Απόφαση Ένταξής του.

Βάσει των στοιχείων αυτών βεβαιώνεται η επιλεξιμότητα των εγκεκριμένων αιτήσεων για τη φύση, το εύρος και τα όρια της εκτελεσθείσας εργασίας, διασφαλίζοντας:

1. Τη νομιμότητα και κανονικότητα (οι πληρωμές πραγματοποιούνται σύμφωνα με τους σχετικούς ενωσιακούς και εθνικούς κανόνες και τις διαθέσιμες πιστώσεις).

2. Την πληρότητα των αιτημάτων πληρωμής.

3. Την πραγματικότητα των πράξεων.

4. Την ιχνηλασιμότητα του ελέγχου.

Αίτησης προκαταβολής-πληρωμής από δικαιούχο

Για την καταβολή της αναλογούσας δημόσιας οικονομικής στήριξης του επενδυτικού σχεδίου, ο δικαιούχος υποβάλλει μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Ενισχύσεων (ΠΣΕ) τυποποιημένη αίτηση προκαταβολής/πληρωμής η οποία λαμβάνει μοναδικό κωδικό και ημερομηνία οριστικοποίησης από αυτό.

Οι αιτήσεις προκαταβολής / μερικής / τελικής πληρωμής υποβάλλονται στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (εφεξής ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας του τόπου της μόνιμης κατοικίας ή έδρας του δικαιούχου μαζί με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά και παραστατικά. Στις περιπτώσεις όπου οι επενδύσεις πραγματοποιούνται σε διαφορετική Περιφερειακή Ενότητα από εκείνη της έδρας του δικαιούχου, η παραλαβή των επενδύσεων πραγματοποιείται από επιτροπή παρακολούθησης της Περιφερειακής Ενότητας όπου υλοποιούνται οι επενδύσεις.

Οι αιτήσεις χορήγησης προκαταβολής

Μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης πράξεων είναι δυνατή η χορήγηση προκαταβολής η οποία δεν υπερβαίνει το 50% της υπολειπόμενης δημόσιας δαπάνης του επενδυτικού σχεδίου.

Ο δικαιούχος υποβάλλει μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) τυποποιημένη αίτηση προκαταβολής σύμφωνα με το συνημμένο υπόδειγμα (έντυπο αίτησης λήψης προκαταβολής δικαιούχου).

Η πληρωμή προκαταβολής υπόκειται στη σύσταση τραπεζικής εγγύησης από αναγνωρισμένο τραπεζικό ίδρυμα ή ισοδύναμης εγγύησης που αντιστοιχεί στο 100% του ποσού της αιτούμενης προκαταβολής.

Η εγγυητική επιστολή πρέπει να είναι διατυπωμένη σύμφωνα με το συνημμένο υπόδειγμα (Ε_1). Επιπλέον, απαιτείται βεβαίωση τραπεζικού ιδρύματος για το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού για τους σκοπούς της προκαταβολής. Οι εγγυητικές επιστολές εξωτερικού θα πρέπει να συνοδεύονται από Επίσημη Μετάφραση στην Ελληνική γλώσσα και να έχουν εκδοθεί από αναγνωρισμένα τραπεζικά ιδρύματα σύμφωνα με τη λίστα που κάθε φορά επικαιροποιεί η Τράπεζα της Ελλάδος. Οι αιτήσεις προκαταβολής μαζί με την πρωτότυπη εγγυητική επιστολή και τη βεβαίωση του τραπεζικού ιδρύματος διαβιβάζονται από τη ΔΑΟΚ στη ΔΑΟΠ η οποία και αποφασίζει επί αυτών, συμπληρώνοντας τυποποιημένο υπόδειγμα από το ΠΣΚΕ (έντυπο αξιολόγησης αίτησης λήψης προκαταβολής).

Αιτήσεις μερικής πληρωμής και τελικής πληρωμής

Ο δικαιούχος με βάση την πρόοδο υλοποίησης του επενδυτικού του σχεδίου, δύναται να καταθέσει έως και τρεις αιτήσεις πληρωμής μέσω ΠΣΚΕ και σύμφωνα με το τυποποιημένο υπόδειγμα (έντυπο αίτησης πληρωμής δικαιούχου). Η πρώτη αίτηση πληρωμής υποβάλλεται από το δικαιούχο σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΥΑ 13158/28.11.2017 (ΦΕΚ 4302/Β/2017).

Στην περίπτωση που ο δικαιούχος έχει λάβει προκαταβολή, η πρώτη αίτηση πληρωμής οδηγεί σε αποδέσμευση της εγγυητικής επιστολής όταν:

α) Έχει υλοποιηθεί εγκεκριμένο φυσικό και οικονομικό αντικείμενο ικανό ώστε το ποσό της αιτούμενης δημόσιας δαπάνης να είναι τουλάχιστον ίσο με το ποσό της προκαταβολής ή

β) έχει υλοποιηθεί φυσικό και οικονομικό αντικείμενο μικρότερο από το ποσό της προκαταβολής αλλά η εγγυητική επιστολή αντικαθίσταται από νέα η οποία καλύπτει τη διαφορά μεταξύ της δημόσιας δαπάνης του πρώτου αιτήματος πληρωμής και της αρχικής προκαταβολής ή

γ) έχει υλοποιηθεί φυσικό και οικονομικό αντικείμενο μικρότερο από το ποσό της προκαταβολής και ο υποψήφιος επιστρέφει τη διαφορά μεταξύ της δημόσιας δαπάνης του πρώτου αιτήματος πληρωμής και της αρχικής προκαταβολής.

Η εγγυητική επιστολή μπορεί να αποδεσμευτεί όταν ο αρμόδιος Οργανισμός Πληρωμών εξακριβώσει ότι το ποσό της πληρωμής οδηγεί σε κάλυψη του ποσού της προκαταβολής.

Επιπλέον, σε περίπτωση εκκαθάρισης προκαταβολής θα πρέπει να έχουν κατατεθεί οι τόκοι που θα δημιουργηθούν από τη χορήγηση της προκαταβολής.

Δείτε αναλυτικά:

Εγκύκλιος_ΟΠΕΚΕΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ