Moody’s: «Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στη μείωση χρέους το 2021

Την μεγαλύτερη επίδοση απ’ όλες τις χώρες της Ευρωζώνης (κατά 10,1 ποσοστιαίες μονάδες στο 191% του ΑΕΠ) αναμένεται να πετύχει η χώρα μας. Στο 4,1% η ανάπτυξη.

Την ώρα που όλοι περιμένουν την έκθεση της Moody’s για το ελληνικό αξιόχρεο, που πιθανότητα θα συνοδευτεί και από αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας, ο οίκος αξιολόγησης στέλνει «θετικά μηνύματα».

Συγκεκριμένα, σε νέα έκθεσή του, αναλύει τις πιστωτικές προοπτικές των χωρών της ευρωζώνης το 2022, με τα στοιχεία για την Ελλάδα να είναι ενθαρρυντικά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Moody’s, το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 10,1 ποσοστιαίες μονάδες για να διαμορφωθεί στο 191% του ΑΕΠ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση αυτή είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, ενώ στη μείωση χρέους ακολουθούν η Κύπρος (-6,8%) και η Πορτογαλία (-5,9%).

Ο οίκος θεωρεί πως παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει πολύ υψηλό επίπεδο χρέους προς το ΑΕΠ, θα επιτύχει τη μεγαλύτερη μείωση το 2022, με τη βοήθεια των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Moody’s, θα εμφανίσει ανάπτυξη 4,1% το 2021 και 4,3% το 2022, ενώ υπενθυμίζεται ότι η Morgan Stanley εκτιμά πως η Moody’s θα αναβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, από το Ba3 στο Ba2.

Πρόβλημα για τις χώρες της ευρωζώνης τα υψηλά επίπεδα χρέους

Στην ίδια έκθεση, σημειώνεται τα υψηλά επίπεδα χρέους που προκάλεσε η πανδημία, θα αποτελέσουν το σημαντικότερο πρόβλημα για τις οικονομίες και τις κυβερνήσεις για τις χώρες της ευρωζώνης.

Επίσης, αυτός θα είναι και ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα κόστη δανεισμού τους, αφού η απόσυρση των μέτρων στήριξης και ο αυξανόμενος πληθωρισμός απειλούν την ανάπτυξη και τις προσπάθειες μείωσης του βάρους του χρέους.

Όπως υπολογίζει η Moody’s, η οικονομία της Ευρωζώνης το 2022 θα είναι συνολικά μεγαλύτερη κατά 2,7% σε σχέση με τα επίπεδα προ-πανδημίας επίπεδα, ενώ για τις πιο οριακές επιδόσεις της Ελλάδας ευθύνεται η μεγάλη εξάρτηση της χώρας από τον τουρισμό, κάτι που ισχύει και για χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Η πρόβλεψη του οίκου είναι ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα συνεχίσουν μεν να επωφελούνται από τις ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες και το 2022, θα τεθούν όμως αντιμέτωπες με τα υψηλά επίπεδα του χρέους. Σε κάθε περίπτωση η εκτίμηση της Moody’s είναι ότι οι προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας των οικονομιών για τους επόμενους 12 με 18 μήνες είναι σταθερές, λαμβάνοντας ώθηση από τις θετικές οικονομικές και νομισματικές συνθήκες.

Τέλος, ιδιαίτερη μνεία γίνεται σε μία ακόμα πρόκληση, που δεν είναι άλλη από τα υψηλά επίπεδα ανεργίας. «Πρωταθλήτριες» βρίσκονται χώρες που «πρωταγωνίστησαν» στην κρίση του χρέους, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία. Σύμφωνα με την Moody’s, η ανεργία θα συνεχίσει να αποτελεί παράγοντα που θα περιορίζει τις επιλογές πολιτικής στην Ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια, έστω κι αν δημιουργείται ένα περιβάλλον ισχυρής ανάκαμψης από την πανδημία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ