UniCredit: Αναθεώρησε θεαματικά τις προβλέψεις της για το ελληνικό ΑΕΠ στο 8% για φέτος

Ο ελληνικός δείκτης PMI αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 ετών τον Αύγουστο.

H UniCredit προχώρησε σε ιδιαίτερα εντυπωσιακή προς τα πάνω αναθεώρηση της πρόβλεψή της για το ελληνικό ΑΕΠ σε 8,0%, από 5,7% για το 2021. Για το ερχόμενο έτος, το 2022,  η ιταλική επενδυτική τράπεζα επιβεβαιώνει το 3,0% και ενισχύει βεβαίως, την τάση και άλλων διεθνών οίκων οι οποίοι άρχισαν να δημιουργούν μεγαλύτερες προσδοκίες για την ελληνική οικονομία.

Να θυμίσουμε ότι με βάση τις αναθεωρημένες προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης, αναμένεται ανάπτυξη της τάξεως του 5,9%.

Η αύξηση του ΑΕΠ υπερέβη τις προσδοκίες της στο β’ τρίμηνο του έτους (3,4% σε τριμηνιαία βάση μετά από το +4,5% το πρώτο τρίμηνο), ξεπερνώντας έτσι τα προ-πανδημίας επίπεδα. Οι ανθεκτικές ακαθάριστες πάγιες επενδύσεις, οι οποίες ξεπέρασαν το επίπεδο του δ’ τριμήνου 2019, και η συσσώρευση αποθεματικών, όπως επισημαίνεται στην έκθεση της UniCredit, αντιστάθμισαν περισσότερο τον αντίκτυπο της πανδημίας, πρώτον, στις δαπάνες των νοικοκυριών οι οποίες κατέγραψαν υποχώρηση για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο το β’ τρίμηνο και, δεύτερον, στον τουρισμό.

Να σημειωθεί ότι τα έσοδα κινήθηκαν με υποτονικούς ρυθμούς τον Απρίλιο-Μάιο, αλλά εμφάνισαν τάση ανάκαμψης τον Ιούνιο.

Οι δείκτες υψηλής συχνότητας, όπως οι επιχειρηματικές έρευνες, η κινητικότητα και τα στοιχεία των εμπορικών πτήσεων, σε σχέση με το ΑΕΠ, αποτυπώνουν την τάση ενίσχυσης, καθώς αναμένεται για το γ’ τρίμηνο, να είναι βελτιωμένος ο ρυθμός ανάπτυξης, κυρίως λόγω της απελευθέρωσης της συσσωρευμένης ζήτησης για υπηρεσίες και της ισχυρής ανάκαμψης του τουρισμού.

Ο κύκλος εργασιών στις υπηρεσίες διαμονής και τροφίμων αυξήθηκε τον Ιούλιο, μειώνοντας το έλλειμμα από το αντίστοιχο επίπεδο του 2019 στο -20% έναντι -60% τον Ιούνιο και -80% τον Μάιο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της UniCredit, μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, η διαφορά στις εμπορικές πτήσεις τον Αύγουστο του 2021 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019 ήταν η μικρότερη στην Ελλάδα (-7%).

Το άνοιγμα ξανά της οικονομίας και η ανάπτυξη σε σημαντικές αγορές του εξωτερικού έχουν επίσης ενισχύσει τη μεταποιητική δραστηριότητα, παρά την αύξηση των εμποδίων στην προσφορά και τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις υλικών, με τον ελληνικό δείκτη PMI να αυξάνεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 ετών τον Αύγουστο, λόγω της ισχυρής βελτίωσης τόσο της παραγωγής όσο και των νέων παραγγελιών.

Πρόκειται για ενδείξεις που στηρίζουν την πρόβλεψη ότι η ανάκαμψη θα συνεχίσει με σταθερούς ρυθμούς, αν και ίσως να μην είναι τόσο αυξημένοι όσο ήταν  το α’ εξάμηνο, στα επόμενα τρίμηνα, κυρίως λόγω των δημοσιονομικών κινήτρων, της επενδυτικής ώθησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και των ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης.

Στη σχετική της έκθεση η UniCredit κάνει εκτενή αναφορά και στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ο οποίος επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα έσοδα για να επεκτείνει τα σχέδιά της για μείωση φόρων (επιπλέον 1 δισ. ευρώ το 2021 και 2,4 δισ. ευρώ το 2022) και να απορροφήσει τον αντίκτυπο που σχετίζεται με την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών (με πακέτο 3,4 δισ. ευρώ).