Έτσι κυμαίνονται οι τιμές των φοιτητικών σπιτιών φέτος

Επηρεασμένες φέτος οι τιμές ενοικίασης ακινήτων από την πανδημία και την τεράστια πτώση του airbnb.

Είναι γνωστό σε όλες τις ελληνικές οικογένειες που έχουν ασχοληθεί με την φοιτητική ζωή ότι μετά την ανακοίνωση των βάσεων κάθε χρόνο, ξεκινάει ο μεγάλος μαραθώνιος της κάθε οικογένειας της εγκατάστασης του νέου φοιτητή στο καινούργιο σπίτι και πολλές φορές στην καινούργια του πόλη, ανάλογα το που είχε δηλώσει ο κάθε φοιτητής.

Αυτός ο μαραθώνιος και αγώνας με τον χρόνο ως το άνοιγμα των σχολών αποτελείται από πολλούς παράγοντες. Κάποιοι από τους παράγοντες είναι η μετακίνηση προς την πόλη της επιλογής ή την περιοχή του πανεπιστημίου αν μιλάμε για την ίδια πόλη και μετά από αυτό η μεγάλη πρόκληση του να βρεθεί σπίτι κατάλληλο για τον φοιτητή.

Αυτή η διαδικασία διαμορφώνεται από πολλούς παράγοντες όπως η επιλογή περιοχής, το μέγεθος του σπιτιού, τα έπιπλα αλλά κυρίως το μεγάλο αγκάθι του ενοικίου και μάλιστα σε εποχές μεγάλης οικονομικής κρίσης σε μια Ελλάδα που αντιμετώπισε την κρίση των μνημονίων από τη μία και που αντιμετωπίζει την κρίση του κορωνοϊού από την άλλη.

Η κατάσταση στην ενοικίαση ακινήτων φέτος είναι αρκετά ρευστή και ασταθής με μεταβολές στις τιμές των ακινήτων και αυτό διότι καθώς μαίνεται ακόμα η πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο οι διάφορες μεταλλάξεις που προκύπτουν ανά διαστήματα προκαλούν ανασφάλεια και κάνουν αβέβαιο το ακαδημαϊκό μέλλον των νέων φοιτητών καθώς ξεκινάει και πάλι η κανονική προσέλευση στα πανεπιστήμια και η δια ζώσης εκπαίδευση. Μια πιθανή εξάπλωση μεταλλάξεων θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει και πάλι την φοιτητική εκπαίδευση και ζωή και να καταστήσει τη χρήση του φοιτητικού σπιτιού αχρείαστη και πάλι το χειμώνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες και έρευνα του spitogatos.gr οι τιμές στα αστικά κέντρα παραμένουν κάπως πιο υψηλές από τις υπόλοιπες περιοχές της επαρχίας με 9,7 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο κατά μέσο όρο σε σχέση με την επαρχία που κινείται στο 6,9 το τετραγωνικό μέτρο. Η σημαντική διαφορά πλέον είναι ότι μετά την πανδημία ένας τεράστιος αριθμός διαμερισμάτων στην Ελλάδα έγινε διαθέσιμα εξαιτίας της κατάρρευσης του τουρισμού και της βραχυπρόθεσμης ενοικίασης διαμερισμάτων γνωστού και ως airbnb. Οι περισσότερες αυτές επιλογές κάνουν την αγορά να κινείται πιο ισορροπήμενα όπως δήλωσε ο CEO του spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός. 

Στη Θεσσαλονίκη η Ευαγγελίστρια και οι Σαράντα Εκκλησίες αποτελούν την πιο ακριβή επιλογή για ενοικίαση φοιτητικών διαμερισμάτων με 8,93 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ η περιοχή του Εύοσμου φαίνεται να είναι η πιο προσεγγίσιμη από άποψη τιμής με 6,20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Τα πρώην τουριστικά νυν φοιτητικά διαμερίσματα βρίσκονται πιο ψηλά όσον αφορά τις τιμές σε σχέση με τα υπόλοιπα παραδοσιακά φοιτητικά διαμερίσματα αλλά για τις οικογένειες που ξεκινάνε τη φοιτητική διαδρομή, η πληθώρα επιλογών μετά την πανδημία είναι μια καλή εξέλιξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις τουριστικές πόλεις της χώρας, οι τιμές των φοιτητικών διαμερισμάτων παραμένουν και πάλι αρκετά πιο υψηλές σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας. Ωστόσο οι τιμές στο κέντρο των Αθηνών βρίσκονται στην κορυφή σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περιοχή με τις πιο ακριβές περιοχές για ενοικίαση να είναι το Κολωνάκι με 13,39 ευρώ ανά τμ, η Νέα Σμύρνη με 10 ανά τμ, το κέντρο και το Κουκάκι με 11 ευρώ ανά τμ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ