Ηλίας Σπυρτούνιας: Η Θεσσαλονίκη είναι πλέον στο ραντάρ της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας

Στις αναπτυξιακές προοπτικές της συμπρωτεύουσας και στο ρόλο της ως πόλος έλξης ξένων επενδύσεων αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στο πλαίσιο του Thessaloniki Future Thinking Dialogues.

 Τη σημαντική συμβολή της επιτυχημένης παρουσίας των ΗΠΑ με την ιδιότητα της τιμώμενης χώρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2018, που έθεσε ουσιαστικά την πόλη και την περιοχή στο ραντάρ της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας, υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ηλίας Σπυρτούνιας, ανοίγοντας τις εργασίες του υβριδικού συνεδρίου «Thessaloniki Future Thinking Dialogues».

Το συνέδριο, που διοργανώνει, σήμερα και αύριο, το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και στο επίκεντρό του έχει την καινοτομία.

«Η καινοτόμος και πολύ επιτυχημένη οργάνωση του επίσημου περίπτερου των ΗΠΑ από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με τη συνεργασία της Πρεσβείας των ΗΠΑ το 2018, όπου συμμετείχαν 56 εταιρείες και οργανισμοί μαζί με το παράλληλο πρόγραμμα 70 μικρών εκδηλώσεων, ήταν καταλυτικά για την πορεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Η πόλη, οι δυνατότητες και οι προοπτικές της αποκαλύφθηκαν αποτελεσματικά στη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα και τέθηκε στο ραντάρ τους για μελλοντικές επιχειρηματικές προσπάθειες, όπως ακριβώς συμβαίνει από τότε. Η ΔΕΘ 2018 ήταν η τέλεια "σπίθα" για ό, τι συμβαίνει τώρα στην πόλη κι εμείς στο Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο αισθανόμαστε πολύ περήφανοι που συνεισφέραμε σ' αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σπυρτούνιας.

Ο γενικός διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου αναφέρθηκε επίσης στη συμβολή της επιστήμης και της τεχνολογίας στην αντιμετώπιση των πολλών προκλήσεων στον σύγχρονο κόσμο.

«Ζούμε σ' έναν δραστικά και γρήγορα μεταβαλλόμενο κόσμο, στον οποίο καλούμαστε όλοι να προσαρμοστούμε και να λειτουργούμε γρηγορότερα κι αποτελεσματικότερα. Ένας κόσμος, όπου αναδύονται συνεχώς πολλές προκλήσεις, που απαιτούν λύσεις και αποτελεσματική αντιμετώπιση», σημείωσε ο κ. Σπυρτούνιας, επισημαίνοντας πως «η επιστήμη και η τεχνολογία μπορούν καταλυτικά να βοηθήσουν τον κόσμο να ξεπεράσει πολλές από τις υπάρχουσες προκλήσεις και να επιτύχει σε τομείς όπου άλλες πολιτικές και δράσεις έχουν αποτύχει, όπως η αντιμετώπιση της φτώχειας, των ανισοτήτων, της υγείας κ.ά».

Αρκεί, όπως υπογράμμισε, «να βασίζονται στις αξίες της αλήθειας και της διαφάνειας» καθώς «εν τέλει, η έρευνα αναζητά την αλήθεια και όποιος αναζητά την αλήθεια, τελικά ανοίγει την πόρτα της αντιληπτικής ικανότητας και για τους άλλους. Και για να βοηθήσουμε να καλλιεργήσουμε αυτές τις στάσεις, πρέπει να αναπτύξουμε τα κατάλληλα μέρη, όπου θα αναπτυχθεί η συνεργασία, οι ιδέες και η ανταλλαγή αξιών».

Ο γενικός διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στο υβριδικό, λόγω πανδημίας, φόρουμ, υπογραμμίζοντας -μεταξύ άλλων- πως στόχος είναι η δημιουργία μιας πλατφόρμας προβληματισμού και συζητήσεων σε θέματα που σχετίζονται με τις εξελίξεις που διαμορφώνουν το μέλλον και τον κόσμο στον οποίο ζούμε όλοι. Εστίασε δε, στο κεντρικό θέμα του φόρουμ, που είναι «A hub of talent, innovation and technology in the making» (ένας κόμβος ταλέντου, καινοτομίας και τεχνολογίας εν τη γενέσει), επισημαίνοντας πως αφορά την ταχεία επέκταση των περιοχών καινοτομίας σε πόλεις ανά ον κόσμο και τον αντίκτυπό τους σε πολλές πτυχές των δραστηριοτήτων των πόλεων- από την οικονομική τους ανάπτυξη έως την κοινωνική εξισορρόπηση και συνοχή.

Ο κ. Σπυρτούνιας έκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία στην προσπάθεια που καταβάλλεται από την πλευρά του Επιμελητηρίου για την εκπαίδευση των νέων επιχειρηματιών, μέσα από μια σειρά δράσεις, προκειμένου να είναι πιο προετοιμασμένοι και να έχουν περισσότερες πιθανότητες να ανταγωνιστούν αποτελεσματικά και να πετύχουν. «Κατά μία έννοια, το Επιμελητήριό μας έχει λειτουργήσει ως ένα είδος εικονικής θερμοκοιτίδας και είμαστε περήφανοι που φέραμε εις πέρας τόσες πολλές δραστηριότητες, ενισχύοντας τις δυνατότητες πολλών νέων με τη βοήθεια των μελών και των χορηγών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ευχαρίστησε τέλος όλους τους χορηγούς και υποστηρικτές του συνεδρίου καθώς και το αμερικανικό προξενείο Θεσσαλονίκης για τη στήριξη στο όλο εγχείρημα.