Υπουργείο Οικονομικών: Προς παράταση προθεσμίες για πάγιες δαπάνες και Ε3

Υπό το βάρος των έντονων αντιδράσεων των λογιστών αναμένεται να ανακοινώσουν εντός των επόμενων ωρών νέες ημερομηνίες υποβολή, μετά την επίσημη προθεσμία της 17ης Ιουνίου.

Στην παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων λήψης της επιδότησης των παγίων δαπανών και την ταυτόχρονη υποβολή του εντύπου Ε3, αναμένεται να προχωρήσουν άμεσα το Υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των λογιστών-φοροτεχνικών η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η ΑΑΔΕ συζητούν για το χρόνο που θα παραταθεί η προθεσμία για την υποβολή του Ε3 και του αιτήματος για τη λήψη της επιδότησης των παγίων δαπανών. Οι πρώτες σκέψεις κάνουν λόγο για παράταση της προθεσμίας έως την 30η Ιουνίου, χωρίς να αποκλείεται η τελική ημερομηνία παραταθεί έως τα μέσα Ιουλίου.

Το ενδεχόμενο της παράτασης άφησε χθες ανοιχτό ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Ερωτώμενος σχετικά δήλωσε πως «προς το παρόν δεν τίθεται θέμα παράτασης», αλλά ωστόσο πρόσθεσε ότι «κάθε φορά η κατάσταση επανεξετάζεται ανάλογα με τα δεδομένα».

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, εφόσον οι αιτήσεις υποβάλλονταν έως τις 17 Ιουνίου θα ξεκινούσαν οι διασταυρώσεις των δεδομένων του Ε3 και των αιτήσεων, με τα αρχεία που υπάρχουν στο Taxisnet και στις αρχές Ιουλίου θα ξεκινήσει η καταβολή των ενισχύσεων. Τώρα, με την παράταση που είναι βέβαιο ότι θα δοθεί, θα πρέπει να συντομευτεί ο χρόνος μεταξύ της ολοκλήρωσης της υποβολής των αιτήσεων για τη λήψη της ενίσχυσης, της έκδοσης των όρων επιλεξιμότητας και των διαδικασιών ελέγχου, που θα μεσολαβήσουν μέχρι να καταβληθεί η ενίσχυση.

Οι όροι και οι έλεγχοι

Η υποβολή της αίτησης, δεν σημαίνει αυτόματα και λήψη της ενίσχυσης. Όπως συνέβαινε και με τους 7 κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, τα κριτήρια χορήγησης των ποσών ανά δικαιούχο θα καθοριστούν μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων και με τον περιορισμό ότι το συνολικό διαθέσιμο ποσό είναι 500 εκατ. ευρώ. Ακόμη και όσοι υποβάλουν το αίτημα και δουν στη σχετική πλατφόρμα το μήνυμα: «Η αίτηση σας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία», δεν σημαίνει ότι διασφάλισαν και την ποσό, αφού απομένει να καθοριστούν οι όροι.

Ειδικότερα, η απόφαση (ΓΔΟΥ 504/2021) προβλέπει κατ΄ αρχήν ότι συγκεκριμένα ότι «η υποβολή αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος κατά τα ανωτέρω δεν δημιουργεί οιοδήποτε δικαίωμα ή αξίωση στις αιτούσες επιχειρήσεις».

Επίσης αναφέρει ότι «οι προϋποθέσεις υπαγωγής στο μέτρο της επιδότησης παγίων δαπανών για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες, οι περαιτέρω λεπτομέρειες για τη μορφή της ενίσχυσης, το μέσο, το ύψος, η μεθοδολογία προσδιορισμού και η ένταση της ενίσχυσης, ο προσδιορισμός των επιλέξιμων παγίων δαπανών, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία υποβολής αίτησης, τα απαιτούμενα στοιχεία και δικαιολογητικά, η διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων, ο μηχανισμός διασφάλισης μη υπέρβασης της μέγιστης έντασης της ενίσχυσης και κάθε άλλο συναφές ζήτημα θα καθοριστούν με όμοια απόφαση η οποία θα εκδοθεί μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων της παρούσης».

Σημειώνεται ότι μια από τις βασικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που θα ενισχυθούν, είναι η υποχρέωση διατήρησης των ίδιων θέσεων απασχόλησης, έως την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Η αιτία του προβλήματος

Το πρόβλημα για το μέτρο της επιδότησης των παγίων δαπανών των επιχειρήσεων προέκυψε επειδή, κατέστη υποχρεωτική η ταυτόχρονη υποβολή και της φορολογικής δήλωσης.
Όμως, για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης των επιχειρήσεων δεν ακόμη έτοιμο το Taxisnet για να τις υποδεχτεί, ενώ δεν είχε εκδοθεί από την ΑΑΔΕ ούτε καν το έντυπο Ν, που υποβάλουν τα νομικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με την αρχική απόφαση, τα λογιστικά γραφεία θα έπρεπε να υποβάλουν τις πλήρεις φορολογικές δηλώσεις (έντυπα Ε1, Ε2, Ε3, Ν κ.λπ) των χιλιάδων πελατών τους, που ενδιαφέρονται να λάβουν την επιδότηση των παγίων δαπανών, μέχρι τις 17 Ιουνίου. Κάτι τέτοιο ήταν αδύνατον να συμβεί, γιατί «τρέχουν» παράλληλα και άλλες εργασίες για τα λογιστικά γραφεία. Εκτός από τις δηλώσεις στην ΕΡΓΑΝΗ για τις αναστολές συμβάσεων, προετοιμάζονται για την υποχρεωτική έναρξη των ηλεκτρονικών τιμολογίων από την 1η Ιουλίου, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να υποβάλουν και τις δηλώσεις των μισθωτών οι οποίοι βιάζονται να λάβουν το επίδομα παιδιού.

Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη Κυριακή το ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε ότι αποσυνδέεται η υποβολή του Ε3 από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και ότι μπορούν πλέον οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν μόνο το Ε3 και την αίτηση για τη λήψη της ενίσχυσης για τις πάγιες δαπάνες, ενώ η πλήρης φορολογική δήλωση, μπορεί να υποβληθεί αργότερα.

Όμως, ούτε αυτή η υποχώρηση του υπουργείου Οικονομικών διευκολύνει τους λογιστές, οι οποίοι έχουν επωμιστεί ένα τεράστιο βάρος εργασιών, στη διάρκεια της πανδημίας και ζητούν παράταση, τονίζοντας ότι μέσα στα συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια, έως την 17η Ιουνίου, οι αιτήσεις για την επιδότηση των πάγιων δαπανών δεν μπορούν να υποβληθούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ