Οι δύσκολες «εξεταστικές» της οικονομίας μέχρι τον Δεκέμβριο

Οι ημερομηνίες «κλειδιά» των εκθέσεων, των αξιολογήσεων και των κρίσιμων ανακοινώσεων οικονομικών στοιχείων της Ελλάδας.

Πλήθος «εξετάσεων» καλείται να περάσει η ελληνική οικονομία μέσα στο 2021, από τους θεσμούς, Κομισιόν και ΔΝΤ, ξένους οίκους αλλά και τις αγορές ενώ κομβικές είναι 10 ημερομηνίες μέχρι το τέλος του 2021.

Η έναρξη της «εξεταστικής περιόδου» πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα, στη διάρκεια της οποίας αναμένονται τρεις εκθέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ θα ανακοινωθεί το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2021.

Η πρώτη έκθεση θα είναι εκείνη των θεσμών στο πλαίσιο της 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι θετική, με αστερίσκους και συστάσεις και θα ανάβει το πράσινο φως για την αποδέσμευση της δόσης των 740 εκατ. ευρώ, που θα αποφασιστεί τυπικά από το Eurogroup του Ιουνίου.

Ακολουθεί η νέα έκθεση των θεσμών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, χωρίς να αναμένονται αρνητικές «εκπλήξεις». Παρά το γεγονός ότι το χρέος της Ελλάδας έχει υπερβεί το 200%, θεωρείται βιώσιμο από τους θεσμούς και τις αγορές όπως άλλωστε αποτυπώνεται και στα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια με τα οποία δανείζεται το Ελληνικό Δημόσιο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι από τα 380,8 δισ. ευρώ, που είναι το συνολικό ακαθάριστο χρέος, τα 244,3 δισ. ευρώ είναι στα χέρια των θεσμών και το οποίο είναι μακροπρόθεσμο και με χαμηλά επιτόκια.

Επίσης μέσα στην εβδομάδα, θα δημοσιοποιηθεί και η έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Πρόκειται για μια έκθεση που αφορά σε όλες τις χώρες της ΕΕ και για κάθε μία καταγράφει τις τρέχουσες εξελίξεις και τις προοπτικές των οικονομιών τους. Παράλληλα, η έκθεση περιέχει και συστάσεις για την προώθηση μεταρρυθμίσεων και πολιτικών που θεωρεί αναγκαίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κάθε χώρα. Για την Ελλάδα, η έκθεση ασφαλώς και έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς έρχεται σε μια περίοδο που προσπαθεί να επανέλθει στην κανονικότητα.

Όλες οι κρίσιμες ημερομηνίες

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για την πορεία της οικονομίας και τις αξιολογήσεις, μέχρι τον Δεκέμβριο είναι οι ακόλουθες:

4 Ιουνίου: Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ κατά το α’ τρίμηνο του 2021, καθώς και τα επικαιροποιημένα στοιχεία για το ΑΕΠ του 2020. Πρόκειται για μια σημαντική ανακοίνωση, καθώς η πορεία του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, στο οποίο η οικονομία ήταν σε… ημι-καραντίνα, θα προδιαγράψει σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξή του για το σύνολο του έτους. Η πορεία του τζίρου των καταστημάτων άντεξε και μειώθηκε τόσο πολύ καθώς συντηρήθηκαν μέσω των διαδικτυακών πωλήσεων. Επίσης αισιοδοξία προκαλεί το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, το έλλειμμα του οποίου δεν επιβαρύνθηκε αισθητά. Επισημαίνεται ότι η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για το ΑΕΠ του 2021 αναθεωρήθηκε τον Απρίλιο στο 3,6%, από 4,8% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2021, λόγω της παράτασης της επίδρασης της πανδημίας.

17 Ιουνίου: Εγκρίνεται από το Eurogroup η 10η έκθεση της μεταμνημονιακής αξιολόγησης η οποία ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 740 εκατ. ευρώ. Επίσης θα συζητηθεί η νέα ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

16 Ιουλίου: Η Fitch ανακοινώνει τη δεύτερη, εντός του 2021, αξιολόγησή της για την ελληνική οικονομία. Σήμερα ο οίκος βαθμολογία την Ελλάδα με ΒΒ, που είναι δύο βήματα πίσω από την επενδυτική βαθμίδα. Λόγω των δημοσιονομικών πιέσεων που ασκεί η πανδημία, φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη, σε αυτή την περίοδο μια αναβάθμιση. Άλλωστε η αξιολόγηση θα γίνει σε χρόνο που δεν θα έχει αποκρυσταλλωθεί η πορεία του τουρισμού για τη φετινή περίοδο που είναι το βαρόμετρο για την εξέλιξη του ΑΕΠ.

7 Σεπτεμβρίου: Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο του 2021. Μια εξαιρετικά σημαντική ανακοίνωση, καθώς, στο β’ τρίμηνο άνοιξε η αγορά και αναμένεται να αποτυπωθεί η πορεία της οικονομικής δραστηριότητας πριν την έναρξη του τουρισμού.

17 Σεπτεμβρίου: Εκδίδεται η νέα αξιολόγηση του καναδικού οίκου DBRS, ο οποίος στην αξιολόγηση του περασμένο Μαρτίου άφησε αμετάβλητη τη βαθμολογία της ελληνικής οικονομίας στο BB (low) με σταθερό trend/outlook.

4 Οκτωβρίου: κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2022. Όπως λέει και ο τίτλος «Προσχέδιο» είναι ένα σκαρίφημα της δημοσιονομικής πολιτικής για το επόμενο έτος και σύμφωνα με την εμπειρία όλων των προηγούμενων ετών θα αλλάξει εκ βάθρων, στο οριστικό σχέδιο.

15 Οκτωβρίου: Πραγματοποιείται στην Ουάσινγκτον η ετήσια σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στη διάρκεια της Συνόδου, θα ανακοινωθεί και η έκθεση του ΔΝΤ για τις οικονομίες όλων των χωρών-μελών του, όπως και για την ελληνική.

22 Οκτωβρίου: εκδίδεται η νέα αξιολόγηση από τη Standard & Poor’s. Σήμερα βαθμολογεί την Ελλάδα με ΒΒ, ενώ μέχρι την επενδυτική βαθμίδα που είναι στο BBB-, απομένουν δύο ακόμη σκαλοπάτια.

19 Νοεμβρίου: κατατίθεται στη Βουλή το τελικό σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του έτους 2022, στο οποίο θα αποτυπώνεται η οικονομική πολιτική του επόμενου έτους. Οι προβλέψεις για την εξέλιξη των φορολογικών εσόδων και των δαπανών, θα αποκαλύψουν το εύρος των φορολογικών παρεμβάσεων για το επόμενο έτος, καθώς επίσης, από το σκέλος των δαπανών, θα διαπιστωθεί εάν θα υπάρχουν μέτρα στήριξης για το 2022. Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας και αν θα υπάρξει τέταρτο κύμα από τον Σεπτέμβριο και μετά.

19 Νοεμβρίου: Ταυτόχρονα με την κατάθεση του οριστικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2022 στη Βουλή, εκδίδεται η ετυμηγορία της Moody’s για την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας. Κρυφή προσδοκία της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση της οικονομίας. Η βαθμολογία της Moody’s υπολείπεται τρία σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα, μετά την αναβάθμιση στην οποία προέβη τον Νοέμβριο του 2020 ενώ στις 21 Μαΐου, δεν μετέβαλε την βαθμολογία, παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργήσει αναλυτές. Επίσης το rating Moody’s υπολείπεται μία βαθμίδα από τις αξιολογήσεις της Fitch και της Standard & Poor’s, οι οποίες απέχουν δύο βήματα από την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.

6 Δεκεμβρίου: Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ κατά το γ’ τρίμηνο του 2021, που είναι το πιο σημαντικό τρίμηνο της χρονιά (όπως και όλων των προηγούμενων ετών) δεδομένου ότι καλύπτει την τουριστική περίοδο. Εάν ο τουρισμός εξελιχθεί βάσει των προσδοκιών, τότε θα δώσει ισχυρή ώθηση στο ΑΕΠ το οποίο θα περάσει σε θετικό πρόσημο από την ύφεση -8,2% που κατέγραψε το 2020.