Β. Λαζαράκου: Ριζικές αλλαγές και νέα νομοθεσία για την αντιμετώπιση φαινόμενων «τύπου Folli Follie»

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επισημαίνει σε συνέντευξή της ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό, την θωράκιση της εταιρικής διακυβέρνησης των εισηγμένων εταιριών και την ενίσχυση της προληπτικής εποπτείας.

Σημαντικές αλλαγές, αποφάσεις και δράσεις έχει αναλάβει η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να μην επαναληφθούν φαινόμενα «τύπου Folli Follie» και να ενισχυθεί το αίσθημα εμπιστοσύνης των επενδυτών και η αυστηρή τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας, σύμφωνα με δηλώσεις της Προέδρου της ΕΚ, Βασιλικής Λαζαράκου, σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως επισήμανε η κα. Λαζαράκου, η αποστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι η διασφάλιση κλίματος ασφάλειας στην αγορά μέσω της εποπτείας της: «Ειδικά όσον αφορά στην εταιρική διακυβέρνηση και τον κίνδυνο επανάληψης φαινομένων του παρελθόντος, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό και θωράκιση της εταιρικής διακυβέρνησης των εισηγμένων εταιριών. Τα κενά που εντόπισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οδήγησαν στην εισήγησή της για την αναμόρφωση του αντίστοιχου θεσμικού πλαισίου που υλοποιήθηκε με τον Νόμο 4706/2020. Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία επιδιώχθηκε να θεραπευθούν δυσλειτουργίες και στρεβλώσεις της μέχρι τότε νομοθεσίας και κυρίως να ενισχυθούν ουσιαστικά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των εισηγμένων. Πρόκειται για μία ευκαιρία που προσφέρεται στις εισηγμένες εταιρίες, καθώς η ορθή εταιρική διακυβέρνηση πρωτίστως ωφελεί τις ίδιες, δίνοντας τους τη δυνατότητα να καταστούν ανταγωνιστικότερες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και βοηθώντας συνολικά στην αποτελεσματικότερη λειτουργία τους. Έχουμε ήδη εκδώσει Κανονιστικές Αποφάσεις και Κατευθυντήριες Γραμμές για ειδικότερα θέματα που προβλέπει ο νόμος, προκειμένου να συμβάλλουμε στην έγκαιρη και κατάλληλη προετοιμασία των εισηγμένων εταιριών μέχρι τις 17 Ιουλίου του 2021, ημερομηνία που θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή οι νέες διατάξεις, καθώς τώρα διανύουμε τον χρόνο προσαρμογής στο νέο πλαίσιο. Ως προς την ενίσχυση της προληπτικής εποπτείας, προχωρήσαμε σε σημαντικές ενέργειες για παροχή πληρέστερης ενημέρωσης και για αποτροπή ερμηνευτικών ασαφειών στη νομοθεσία της κεφαλαιαγοράς ώστε να προλάβουμε προβλήματα και δυσλειτουργίες στην αγορά, πριν εκδηλωθούν τυχόν δυσάρεστες συνέπειες. Δηλαδή, πρόκειται για μία διαφορετική φιλοσοφία μέσα από την οποία στηρίζουμε τις προσπάθειες των εταιρειών για συμμόρφωσή τους με το νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου να αποφευχθούν αποκλίσεις».

Οι τρεις προτεραιότητες

Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, η σημερινή διοίκηση από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντα της έθεσε -σύμφωνα με τις απαντήσεις της Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς -τρεις προτεραιότητες για την αποτελεσματική λειτουργία της ελληνικής αγοράς: την ενίσχυση προληπτικής εποπτείας, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου.
«Πρόκειται για προτεραιότητες τις οποίες διατηρούμε και σήμερα ψηλά στην ατζέντα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε σχετικά: «η ασφάλεια της αγοράς δημιουργείται μέσα από το νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει η πολιτεία και το οποίο είναι προσαρμοσμένο στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Από τις βασικότερες, δε, αποστολές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι η διασφάλιση κλίματος ασφάλειας στην αγορά μέσω της εποπτείας της, εντός φυσικά των εξουσιοδοτήσεων του νομοθετικού πλαισίου, και βέβαια σύμφωνα με το ανθρώπινο δυναμικό και τις υποδομές που είναι διαθέσιμες».

Για την αποτροπή παραβατικών πρακτικών αλλά και την διασφάλιση της αποτελεσματικής εποπτείας η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε σε τέσσερις σημαντικές αλλαγές: «Το προηγούμενο χρονικό διάστημα τολμήσαμε την αναμόρφωση του οικοσυστήματος της κεφαλαιαγοράς. Ειδικότερα θα αναφερθώ σε τέσσερις ενδεικτικές αλλαγές που προήλθαν κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως ότι θεσπίστηκε η διάταξη του άρθρου 40 του ν. 4640/2019 με το οποίο δόθηκε η δυνατότητα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ζητάει από το δικαστήριο διορισμό προσωρινής διοίκησης σε εισηγμένη εταιρία αν συντρέχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις – μέτρο το οποίο και ενεργοποιήθηκε αμέσως μετά την ψήφιση του στην περίπτωση που αναφέρατε».

Παράλληλα, αναθεωρήθηκε ο νόμος για την εταιρική διακυβέρνηση, προβλέφθηκαν νέα προϊόντα και υιοθετήθηκαν επιμέρους διατάξεις για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της αγοράς. Επιπλέον, εκδόθηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κανονιστικές πράξεις που ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της εποπτείας και την απλούστευση των διαδικασιών σε διάφορα θέματα όπως, για παράδειγμα, την ηλεκτρονική υποβολή δικαιολογητικών, την απλούστευση της διαδικασίας για έγκριση Ενημερωτικών Δελτίων που απαιτούνται για τις εισαγωγές μετοχών και άλλων κινητών αξιών στο χρηματιστήριο, τις αυξήσεις κεφαλαίων και τις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων.

Νέο νομοσχέδιο

Μάλιστα, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποκάλυψε ότι συμμετέχει ενεργά στην διαμόρφωση νέου νομοσχεδίου για το ελληνικό χρηματιστήριο και την επενδυτική αγοράς: «Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε στην υποβολή μίας ολοκληρωμένης πρότασης σχεδίου νόμου προς το υπουργείο με το οποίο επιδιώκεται η προσαρμογή και εκσυγχρονισμός των διατάξεων που διέπουν τη λειτουργία της Επιτροπής με γνώμονα τις διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των διεθνών προτύπων που ισχύουν για τους επόπτες κεφαλαιαγοράς, όσον αφορά τη λειτουργική ανεξαρτησία και την οικονομική αυτοτέλεια. Οι συγκεκριμένες διατάξεις στοχεύουν στην εγκαθίδρυση ενός σύγχρονου πλαισίου που επιτρέπει την πιο γρήγορη και αποτελεσματική ανταπόκριση της ΕΚ στις διαρκώς και πιο σύνθετες εποπτικές και ελεγκτικές αρμοδιότητες που της έχουν ανατεθεί σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο ευρωπαϊκό ρυθμιστικό περιβάλλον».

Κι αυτό επειδή απαιτείται άμεση ενίσχυση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να εφαρμοστούν σειρά κανονισμών και νομοθετημάτων που υιοθετήθηκαν πανευρωπαϊκά μετά την κρίσης του 2008, με αποτέλεσμα το εποπτικό έργο της των εποπτικών αρχών όχι μόνο να αυξηθεί σημαντικά αλλά και να γίνει ιδιαίτερα σύνθετο και περίπλοκο. Ειδικά όσον αφορά στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και νέες τάσεις, όπως τα κρυπτονομίσματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κα.Λαζαράκου εκλέχθηκε πρόσφατα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), δηλαδή του ευρωπαϊκού φορέα στον οποίο συμμετέχουν όλες οι εποπτικές αρχές της Ε.Ε., επιβεβαιώνοντας την διεθνή αναγνώριση του έργου της νέας διοίκησης την τελευταία διετία.

Άλλωστε, στην Ελλάδα το προφίλ της Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς συνοδεύει η φήμη της «Σιδηράς Κυρίας», καθώς η πολυετής εμπειρία της στις εταιρικές διαπραγματεύσεις και η άριστη ακαδημαϊκή της κατάρτιση (πτυχίο Νομικής στην Αθήνα, Μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Νομικές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο της Ν.Υ. και διδακτορικό από το ίδιο πανεπιστήμιο), της δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα, σε σχέση με τους προκατόχους της. Επιπλέον, θεωρείται ιδιαίτερα αυστηρή στην εφαρμογή της νομοθεσίας και των κανονισμών, απαιτώντας την τήρηση του νόμου «κατά γράμμα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ