Πώς η τεχνολογία αλλάζει όσα ξέραμε στα χρηματοοικονομικά

Η άνοδος του fintech τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει νέες προοπτικές αλλά και προκλήσεις στα παγκόσμια χρηματοικονομικά συστήματα

Η τεχνολογία και τα χρηματοοικονομικά ανέκαθεν αλληλοεπιδρούσαν. Από την εφεύρεση του άβακα για την απλούστευση των αριθμητικών υπολογισμών στις αρχαίες κοινωνίες μέχρι τους κολοσσιαίους υπερυπολογιστές που χρησιμοποιούνται σήμερα για την ανάλυση περίπλοκων χρηματοικονομικών μοντέλων, η σχέση μεταξύ των δύο πλευρών παρέμεινε σταθερή ανά τους αιώνες.

Η βιομηχανία του fintech που ανθίζει στις μέρες μας συνιστά επί της ουσίας την ένωση των χρηματοοικονομικών (finance) και της τεχνολογίας (technology). Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοοικονομικής δραστηριότητας, λαμβάνει χώρα μέσω των κινητών τηλεφώνων, δίνοντας ευκολότερη και αμεσότερη πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Πέρα από την αυξημένη πρόσβαση σε τέτοιου είδους υπηρεσίες, η τεχνολογία έχει οδηγήσει σε μια πληθώρα δραστικών αλλαγών στη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών συστημάτων παγκοσμίως, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχει δημιουργήσει εντελώς νέα δεδομένα στον κλάδο, όπως οι επενδυτικές εφαρμογές smartphone. Η επανάσταση του fintech, ωστόσο είναι συνεχής, με τους ευρηματικούς entrepreneurs να ορίζουν νέες τάσεις που αναμένεται να καθορίσουν το μέλλον των χρηματοοικονομικών.

Ασφάλεια

Καθώς οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες απομακρύνονται από τις διαπροσωπικές επαφές και μεταβαίνουν στο χώρο του διαδικτύου, τα ζητήματα ασφάλειας απασχολούν ολοένα και περισσότερο τους μετόχους. Οι κυβερνοεπιθέσεις αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό, ενώ οι επιθέσεις ransomware δημιουργούν σημαντικές οικονομικές ζημίες στις επιχειρήσεις.

Για την αντιμετώπιση των κινδύνων του κυβερνοχώρου, υπάρχει τον τελευταίο καιρό αυξημένο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη βιομετρικών ψηφιακών λύσεων με στόχο την βέλτιστη ασφάλεια, καθώς οι βιομετρικοί δείκτες δεν μπορούν να δεχθούν επιθέσεις από hacker ούτε να αντιγραφούν. Τα δακτυλικά αποτυπώματα συνιστούν την πιο διαδεδομένη λύση μέχρι στιγμής, ωστόσο η ανησυχία που επικρατεί διεθνώς για τη δημόσια υγεία, έχει φέρει στο προσκήνιο την ανάγκη για ανέπαφες λύσεις ταυτοποίησης.

Open Banking

Κατά τεκμήριο, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προασπίζονται με ζήλο τα δεδομένα των πελατών τους ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικά στην αγορά. Οι πρακτικές των ιδρυμάτων για την προάσπιση της ασφάλειας από τη μία πλευρά αποκλείουν την πρόσβαση σε πιθανούς ανταγωνιστές, την ίδια στιγμή όμως οι τράπεζες δεν επιτρέπουν στους πελάτες τους πλήρη έλεγχο των δικών τους δεδομένων. Σήμερα η ιδέα ενός open banking συστήματος έχει επανέλθει στο προσκήνιο χάρη στην ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου που σχετίζεται με την προστασία των δεδομένων ενώ οι πελάτες, μέσω της αυξανόμενης συνεργασίας ανάμεσα στις fintech εταιρείες και τις παραδοσιακές τράπεζες αποκτούν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων για τα δεδομένα τους.

Το 2018 η αξία των υπηρεσιών open banking ανήλθαν σε 7,29 δισ. δολάρια, ενώ μέχρι το 2026 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 43 δις. δολάρια. Τα συστήματα open banking δίνουν στις fintech εταιρείες τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα big data για να προσφέρουν καλύτερες και περισσότερο εξατομικευμένες υπηρεσίες, να βοηθήσουν τους πελάτες να μειώσουν τα χρέη τους, να αυξήσουν τα εισοδήματά τους αλλά και να κάνουν πιο επικερδείς επενδύσεις.

Κρυπτονομίσματα

Η εποχή όπου τα κρυπτονομίσματα απευθύνονταν σε ένα μικρό εξειδικευμένο κοινό έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Το 2020 έλαβε χώρα μια τεράστια αύξηση στη χρήση κρυπτονομισμάτων από εταιρείες που έχουν καθιερωθεί στο χώρο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Το Νοέμβριο, το γνωστό σε όλους PayPal ανακοίνωσε πως θα επιτρέπει στο εξής στους Αμερικανούς χρήστες την αγορά και πώληση κρυπτονομισμάτων στην πλατφόρμα του.

Καθώς όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αρχίζει να χρησιμοποιεί κρυπτονομίσματα, αναπόφευκτα περισσότερες θα είναι και οι επιχειρήσεις που θα τα αποδέχονται. Καθώς όμως τα κρυπτονομίσματα ενέχουν σημαντικούς κινδύνους ασφάλειας και μεταβλητότητας, οι εταιρείες οι οποίες αναπτύξουν λύσεις σε αυτά ζητήματα θα αποκτήσουν σημαντικό πλεονέκτημα στην αγορά.

Mobile πληρωμές

Παρά το γεγονός πως τα μετρητά συνεχίζουν να αποτελούν το κύριο μέσο συναλλαγών, οι καταναλωτές όλο και περισσότερο στρέφονται προς τις ανέπαφες συναλλαγές ιδίως από τη στιγμή που οι mobile πληρωμές έκαναν την εμφάνισή τους. Από μικρές νεοφυείς επιχειρήσεις μέχρι τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Apple και η Google, οι mobile πληρωμές αποτελούν προτεραιότητα για την βιομηχανία των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Αν και αρκετές ψηφιακές λύσεις mobile πληρωμών έχουν αναπτυχθεί για τη μεταφορά χρημάτων, αφορούν ωστόσο συναλλαγές σε τοπικό επίπεδο, συνήθως εντός των ορίων ενός κράτους. Η μεταφορά χρημάτων σε υπερεθνικό επίπεδο παραμένει ένα σημαντικό ζήτημα. Αν και εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα όπως η fintech Transferwise με αξία που ξεπερνά τα 5,5 δισ. δολάρια, έχουν επενδύσει στην ανάπτυξη νέων λύσεων, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος, αλλά και εύφορο έδαφος. προτού οι διεθνείς συναλλαγές θα μπορούν να πραγματοποιηθούν με ένα πάτημα στην οθόνη του smartphone.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ