Από την οικονομία, στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά το όφελος από την επιτυχή έκδοση του ομολόγου

Το σημαντικότερο είναι ότι οι τράπεζες διευκολύνονται στο να επιταχύνουν την τελική κομβική φάση της στρατηγικής τους για επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες η έκδοση δεκαετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου, σε συνέχεια προηγούμενων επιτυχημένων εκδόσεων. Μια επιτυχία τα αποτελέσματα της οποίας θα φθάσουν σταδιακά και σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα σε κάθε κλάδο της ελληνικής οικονομίας αλλά ακόμη και στα απλά νοικοκυριά,

Όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές που επικοινώνησε το EMEA.GR η διάχυση του οφέλους στην πραγματική οικονομία, θα γίνει ορατή ακόμη περισσότερο στις μεγάλες επιχειρήσεις, στο Χρηματιστήριο, στις αποτιμήσεις άλλων ελληνικών τίτλων και στην αγορά ακινήτων, καθώς όλοι αυτοί οι τομείς επωφελούνται από την ταχεία αποκλιμάκωση του κινδύνου της χώρας.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι τράπεζες διευκολύνονται στο να επιταχύνουν την τελική κομβική φάση της στρατηγικής τους για επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Ο πιστωτικός κίνδυνος που επιβαρύνει το κόστος και τη διαθεσιμότητα της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, συρρικνώνεται. Με τον τρόπο αυτό ανοίγονται εκ νέου οι χρηματοδοτικοί κρουνοί των τραπεζών για τα απλά νοικοκυριά που ενδιαφέρονται να προσφύγουν στο τραπεζικό σύστημα για την ικανοποίηση καταναλωτικών και στεγαστικών αναγκών και φυσικά των επιχειρήσεων.

Η επιτυχία είναι τεράστια καθώς σε μια δύσκολο διεθνή χρονική περίοδο από την πρωτοφανή κρίση της πανδημίας το επιτόκιο της έκδοσης αποτελεί το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει σημειώσει ελληνική έκδοση οποιασδήποτε διάρκειας, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στους επενδυτές ότι η Ελλάδα παρά το σοκ της πανδημίας, η οποία συνεχίζεται, δεν αντιμετωπίζει κανένα απολύτως πρόβλημα ρευστότητας ή χρηματοδότησης. Μάλιστα η χώρα μας είναι από τις ελάχιστες χώρες που δεν αύξησαν σε μεγάλο βαθμό τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες το 2020.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας για τα αποτελέσματα της σημερινής δημοπρασίας υπογράμμισε ότι είναι η πέμπτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, που η χώρα αντλεί με επιτυχία πόρους από τις αγορές. Και το έπραξε με νέο ιστορικό χαμηλό ως προς το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, ανεξαρτήτως διάρκειας».

«Η μεθοδική δουλειά του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και συνολικά του Υπουργείου Οικονομικών φέρνει θετικά αποτελέσματα. Έτσι, παρά τις αυξημένες δυσκολίες και απαιτήσεις, καταφέρνουμε να διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας μας σε ασφαλές ύψος», πρόσθεσε.

Στην τελευταία δημοπρασία 10ετών ομολόγων (επανάνοιγμα) που είχε πραγματοποιήσει το Ελληνικό Δημόσιο στα 2 Σεπτεμβρίου 2020 το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 1,19% με αποτέλεσμα το περιθώριο (spread) έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων να ανέλθει στο 1,6%. Στη σημερινή δημοπρασία το περιθώριο έναντι των γερμανικών τίτλων υποχώρησε στο 1,35%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ