myDATA: Η παράταση που έγινε επίσπευση

Επιβεβλημένη κρίθηκε η παράταση στην υποχρεωτική λειτουργία του My Data με τις αντιφάσεις στο σύστημα να δημιουργούν τεράστια σύγχυση, σε μια αγορά που εν μέσω πανδημίας παλεύει για την επιβίωσή της

Από χθες υπήρξε η πληροφορία ότι θα ανακοινωθεί παράταση στην υποχρεωτική λειτουργία του myDATA. Η φήμη ακουγόταν με ένα αίσθημα ανακούφισης, καθώς είναι αδύνατον εν μέσω πανδημίας με όλες τις υποχρεώσεις που έχουν επιβαρυνθεί λογιστές και επιχειρήσεις, να γίνει σωστή προετοιμασία για μια τόσο κολοσσιαία αλλαγή.

Πράγματι η επίσημη ανακοίνωση της παράτασης δημοσιεύθηκε πριν λίγο. Συγκεκριμένα Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρει τα εξής:

“Με τροποποίηση της κοινής απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργου Πιτσιλή, μετατίθεται για την 1/4/2021 η έναρξη της υποχρεωτικής ψηφιακής διαβίβασης στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων-myDATA για όλες τις επιχειρήσεις και για παραστατικά που εκδίδουν από αυτή την ημερομηνία και έπειτα.

Κατόπιν αιτημάτων φορέων της αγοράς και λαμβάνοντας υπόψη τα γενικότερα προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας COVID-19, κρίθηκε αναγκαίο να δοθεί το 1ο τρίμηνο του 2021 ως επιπλέον χρόνος εκπαίδευσης και προσαρμογής των επιχειρήσεων στη λειτουργία του myDATA.

Διευκρινίζεται ότι τα παραστατικά που θα εκδώσουν οι επιχειρήσεις το 1ο τρίμηνο του 2021, θα πρέπει επίσης να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα του myDATA, με διαφορετική προθεσμία και συγκεκριμένα όχι αργότερα από την 31/10/2021, ώστε να διαμορφωθεί η ολοκληρωμένη εικόνα κάθε επιχείρησης στα ηλεκτρονικά βιβλία για το 2021.” Θα ήταν μια αστεία φάρσα, αν δεν ήταν τραγικό. Ακόμα και τώρα αν πάμε στις συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις της ΑΑΔΑ για τα My Data και συγκεκριμένα στο β) Συχνές Ερωτήσεις-Απαντήσεις /Επιχειρησιακά Θέματα (Ενημέρωση 17-11-2020) στην ερώτηση 34 διαβάζουμε τα εξής:

E: Στην περίπτωση που επιχείρηση διαβιβάσει ένα Τύπο Παραστατικού στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA και ενώ έχει πάρει ΜΑΡΚ εκ των υστέρων διαπιστωθεί ανακρίβεια στα αξιακά δεδομένα για το 2020 και 2021 θα έχει κυρώσεις;

Α: Όχι, το έτος 2020 είναι έτος εκπαίδευσης και το 2021 είναι έτος ανοχής στις εκπρόθεσμες και ανακριβείς διαβιβάσεις. Πρωταρχικός στόχος του έργου είναι η δυνατότητα των επιχειρήσεων να μπορούν να διαβιβάζουν μέσω των τεσσάρων καναλιών διαβίβασης. Σε κάθε περίπτωση για το 2021 και έως την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 οι επιχειρήσεις έχουν την υποχρέωση να διαβιβάσουν όλα τα δεδομένα τους με ακρίβεια σε σχέση με τα δεδομένα των βιβλίων τους και του Ε3.»

Οπότε το Δελτίο Τύπου του Υπουργείο τιτλοφορείται ως «παράταση» στην ουσία όμως πρόκειται για επίσπευση, καθώς καλεί τις επιχειρήσεις να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά τα παραστατικά τους από 1/4/2021 και τα παραστατικά του πρώτου τριμήνου το αργότερο μέχρι 31/10/2021 ενώ οι μέχρι σήμερα οδηγίες δια στόματος του ίδιου του κ. Πιτσιλή σε μια σχετική ημερίδα τον Οκτώβριο και της σχετικής ενημέρωσης στην επίσημη σελίδα της ΑΑΔΕ που προαναφέραμε, έθετε την προθεσμία πριν την υποβολή της δήλωσης φορολογικού έτους 2021, άρα τον Ιούνιο του 2022.

Είναι πλέον προφανές ότι ούτε καν η Διοίκηση δεν μπορεί να παρακολουθήσει την πληθώρα των ίδιων της των διατάξεων. Οι αντιφάσεις όμως αυτές δημιουργούν τεράστια σύγχυση, σε μια αγορά που εν μέσω πανδημίας παλεύει για την επιβίωσή της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ