Ριχάρδος Λαμπίρης (ΤΑΙΠΕΔ): Το επενδυτικό ενδιαφέρον δεν έχει υποχωρήσει κατά την πανδημία

Για σημαντικό ενδιαφέρον εκ μέρους εγχώριων και ξένων επενδυτών έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο θέτει τις βάσεις για την επίτευξη του στόχου για έσοδα 1,8 δισ. ευρώ

Παραγωγικό χαρακτήρισε το τρέχον έτος ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Ριχάρδος Λαμπίρης, παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι οι προκλήσεις στην ευρύτερη οικονομία λόγω της πανδημίας «δεν μας εμπόδισαν να παραμείνουμε πλήρως αφοσιωμένοι στην αποστολή μας, δηλαδή να επικεντρωθούμε στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, στηρίζοντας την εθνική προσπάθεια για την ανάκαμψη της οικονομίας». Σημείωσε δε, ότι οι επιτυχίες που είχε η χώρα στην προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών τα τελευταία χρόνια έχουν περιορίσει σε κάποιο βαθμό την έκταση του αντίκτυπου του Covid-19.

Μιλώντας στο πάνελ «Enhancing Growth Through Efficient Exploitation of State Assets» της 31ης Ετήσιας Ελληνικής Οικονομικής Διάσκεψης (31st Greek Annual Economic Summit) που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο κ. Λαμπίρης επεσήμανε ότι η χρονιά που ολοκληρώνεται θέτει τις βάσεις για το 2021, προκειμένου να ικανοποιηθεί ο στόχος για έσοδα της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό. Ενδεικτικά, ο κ. Λαμπίρης ανέφερε την έναρξη τριών διαγωνισμών για ισάριθμα περιφερειακά λιμάνια, την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας και την είσοδο στη β' φάση των δεσμευτικών προσφορών και για τα δύο assets, την έναρξη του διαγωνισμού για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου στη Ν. Καβάλα, ενώ μόλις πριν από δύο ημέρες εκκίνησε και η διαγωνιστική διαδικασία για μεταλλευτικά περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου που μίσθωνε η ΛΑΡΚΟ. Ακόμη, είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη συμβούλων για τον αυτοκινητόδρομο της Αττικής Οδού, ένα έργο που εκτιμάται ότι θα προσελκύσει σημαντικό εθνικό και διεθνές ενδιαφέρον.

Ανέφερε, επίσης, πως το επενδυτικό ενδιαφέρον δεν έχει υποχωρήσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κάτι που αποτελεί αποτέλεσμα της προσπάθειας που έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια για να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού. Η σημαντική συμμετοχή ενδιαφερόμενων επενδυτών, εγχώριων και διεθνών, σε μια σειρά διαγωνισμών του Ταμείου είναι η ισχυρότερη απόδειξη για αυτό, είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπίρη, το διεθνές ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ έχει προέλθει από Ευρωπαίους, Αμερικανούς και Ασιάτες επενδυτές. Ιδιαίτερα στα περιφερειακά λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Ηγουμενίτσας καταγράφεται έντονα και το αμερικανικό στοιχείο. Επιπλέον, ολοκληρώνεται η προετοιμασία για δύο ακόμη λιμάνια, ώστε να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Τέλος, στον κλάδο του real estate είναι σε εξέλιξη το E-Auction IX με επτά ακίνητα, τα οποία τώρα αξιολογούνται από ενδιαφερόμενους επενδυτές. Ένα έργο ορόσημο, αυτό της ανάπτυξη της παλαιάς αμερικανικής βάσης στις Γούρνες της Κρήτης, όπου θα μπορεί να αναπτυχθεί και καζίνο, είναι έτοιμο και θα εκτιμηθεί η σωστή ώρα για την έναρξη του, κατέληξε.