Επεξηγήσεις Βεσυρόπουλου για το ν/σ πάταξης του λαθρεμπορίου

Στις λεπτομέρειες του νέου σχεδίου νόμου που εισάγει το υπουργείο Οικονομικών αναφέρθηκε μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ο υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος

Η ανάγκη αποτελεσματικής πάταξης του λαθρεμπορίου σε καύσιμα, καπνικά και αλκοολούχα προϊόντα ήταν η κοινή συνισταμένη των φορέων που κλήθηκαν σήμερα σε ακρόαση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Περιστολή του λαθρεμπορίου - Κύρωση του Πρωτοκόλλου για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου καπνού, διατάξεις περί κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών, διατάξεις για τα τέλη κυκλοφορίας και τα τέλη ταξινόμησης, κίνητρα για την προσέλκυση φορολογικών κατοίκων».

O υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα θετικά σχόλια και τον ορθολογικό τρόπο με τον οποίο προσέγγισαν οι φορείς φορέων τις διατάξεις του σχεδίου νόμου. Σημείωσε, απαντώντας και στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ότι τα υπουργείο όχι μόνο συνεργάσθηκε με τους φορείς κατά τη σύνταξή του, αλλά και μετά την δημόσια διαβούλευσή του συντάχθηκε έκθεση όπου συμπεριλήφθησαν και αιτιολογήθηκαν όλες οι προτάσεις που δεν υιοθετήθηκαν.

Ο κ. Βεσυρόπουλος παράλληλα έδωσε απαντήσεις και αποσαφήνισε ορισμένα θέματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των φορέων.

Ειδικότερα, σχετικά με την ανάγκη προσλήψεων στις τελωνειακές αρχές, ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε πως με το άρθρο 8 του νομοσχεδίου 4650/2020 για το Brexit, οι τελωνειακές υπηρεσίες θα ενισχυθούν με 500 νέους τελωνειακούς υπαλλήλους, αναπληρώνοντας έτσι μεγάλο μέρος από τους 1.000 τελωνειακούς που αποχώρησαν όλα προηγούμενα χρόνια από την υπηρεσία. Προανήγγειλε ότι σύντομα θα υπάρξει διάταξη για την επίλυση του προβλήματος της επιστροφών του φόρου κατανάλωσης στα προϊόντα καφέ για τις περιπτώσεις εξαγωγών, ενώ σύντομα θα ενεργοποιηθεί από την ΑΑΔΕ η εφαρμογή του σχετικού ηλεκτρονικού συστήματος. Τόνισε, ότι για να αποφευχθεί το φαινόμενο εταιρείες καυσίμων που συλλαμβάνονται για λαθρεμπορία να ανοίγουν με άλλη επωνυμία και ΑΦΜ, στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η σφράγιση του πρατηρίου και των εγκαταστάσεων, ενώ με το άρθρο 7 θα υπάρχει και η δημοσιοποίηση των στοιχείων των παραβατών.

Για το Συντονιστικό Εποπτικό Κέντρο αποσαφήνισε ότι ήδη προβλέπεται η συνεργασία του με συνδέσμους και επαγγελματικές ενώσεις . Για την υποχρεωτικότητα τοποθέτησης συστήματος GPS σε μικρά βυτιοφόρα οχήματα, κυρίως πρατηρίων που κάνουν διανομές πετρελαίου, είπε πως στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι αυτά τα όρια θα καθοριστούν με Υπουργική Απόφαση. Ξεκαθάρισε πως στα μη κανονικά δείγματα καυσίμων, συμπεριλαμβάνονται και τα νοθευμένα, που είναι υποκατηγορία των μην κανονικών. Σημείωσε επίσης ότι η λαθρεμπορία προϋποθέτει την ύπαρξη δόλου -αντιθέτως αντιμετωπίζονται ως παράβαση των προβλεπόμενων προδιαγραφών για τον τύπο των καυσίμων που θέτει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Για την εγγραφή στο Μητρώο Δεξαμενών, είπε ότι με το άρθρο 6 εδ.2 του νομοσχεδίου εξαιρούνται οι τελικοί καταναλωτές. Ερωτηθείς για την διακύμανση των διοικητικών προστίμων που προβλέπεται να είναι από 5.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ, ο κ. Βεσυρόπουλος ανέφερε πως η κλιμάκωση των κυρώσεων θα γίνει με Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Για τα καπνικά προϊόντα, ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τα κατασχεθέντα δείγματα θα συνεχίσουν να λαμβάνονται με βάση τη συνολική ποσότητα που κατάσχεται και δεν μπορεί να τεθεί μια κατώτερη ποσότητα.

Για το θέμα που έθεσε ο εκπρόσωπος των Οινοπαραγωγών, ο υφυπουργός Οικονομικών αναγνώρισε πως πράγματι προς το παρόν υφίσταται ένα πρόβλημα διαλειτουργικότητας ώστε να διασυνδεθούν το υφιστάμενο Μητρώο Αμπελοκαλλιεργητών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με την ΑΑΔΕ, προκειμένου να μπορούν να εξαιρεθούν όσοι κάνουν μηδενική δήλωση, από την υποχρεωτική τους ένταξη στο νέο Μητρώο.