Ξεκίνησε η επεξεργασία του ν/σ του ΥΠΟΙΚ για την πάταξη του λαθρεμπορίου

Τα μέτρα πάταξης του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών και καπνού το οποίο στερεί από το κρατικό ταμείο έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ ευρώ ετησίως παρουσίασε ο εισηγητής της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης

Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών ξεκίνησε στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών με θέμα «Περιστολή του λαθρεμπορίου – Κύρωση του Πρωτοκόλλου για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου καπνού, διατάξεις περί κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών, διατάξεις για τα τέλη κυκλοφορίας και τα τέλη ταξινόμησης, κίνητρα για την προσέλκυση φορολογικών κατοίκων».

Κατά την επί της αρχής συζήτηση του σχεδίου νόμου, κοινή συνισταμένη όλων των εισηγητών των κομμάτων υπήρξε η ανάγκη πάταξης του λαθρεμπορίου, καθώς αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παράγοντες στέρησης εσόδων του κράτους, με μεγάλες επιπτώσεις στην οικονομία αλλά και την διοχέτευση επικίνδυνων για την δημόσια υγεία προϊόντων.

Ο εισηγητής της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης, ανέφερε χαρακτηριστικά πως, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εμπορίας Πετρελαιοειδών, τα ετήσια διαφυγόντα έσοδα από το λαθρεμπόριο καυσίμων υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 200 εκατ. ευρώ, οι αντίστοιχες απώλειες από το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων υπολογίζονται σε 600 εκατ. ευρώ και η λαθραία διακίνηση αλκοολούχων στερεί από το κράτος έσοδα 400 εκατ ευρώ ετησίως. Επεσήμανε ότι παράλληλα, έχουμε απώλειες και σε θέσεις εργασίας.

Τόνισε ότι απαιτείται ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας, καθώς το έγκλημα της λαθρεμπορίας συνεχώς μεταβάλλεται σε δράσεις και μεθόδους. Το νομοσχέδιο αυτό, υπογράμμισε, πραγματοποιεί σημαντικές παρεμβάσεις στο νομοθετικό μας πλαίσιο με ενίσχυση του επιχειρησιακού σκέλους των συναρμόδιων υπηρεσιών, καθώς και τον εφοδιασμό τους με νέα, σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους.

Παράλληλα, είπε, εισάγεται μια νέα δέσμη μέτρων και αυστηρών κυρώσεων. Ειδικότερα, εστίασε στην αναβάθμιση που επέρχεται με το σχέδιο νόμου στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο, όπου επεκτείνονται οι αρμοδιότητές του και σε προϊόντα όπως ο καφές και τα καπνικά, ενώ όλη αυτή η δομή τίθεται κάτω από την εποπτεία μιας διυπουργικής επιτροπής με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών.

Άλλα θέματα τα οποία πραγματεύεται το νομοσχέδιο είναι η δημιουργία ηλεκτρονικών μητρώων παρακολούθησης της εφοδιαστικής αλυσίδας, η καθιέρωση ηλεκτρονικού συστήματος ταυτοποίησης στα αλκοολούχα ποτά με βάση την παρτίδα, το Μητρώο παραγωγής και διακίνησης καυσίμων με βάση της δεξαμενές και τα βυτιοφόρα, η αυστηροποίηση των μέτρων για νόθευση καυσίμων, η εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος εισροών-εκροών και του μοριακού ελέγχου για το υγραέριο, η αστικοποίηση των ποινών για παράβαση του κανονισμού γεωεντοπισμού (GPS) σε βυτιοφόρα οχήματα και σε πλωτά εφοδιαστικά μέσα.

Πολύ σημαντικές χαρακτήρισε ο κ. Αναστασιάδης και τις παρεμβάσεις που θεσπίζονται και για τα καπνικά προϊόντα, όπως και την κύρωση του σχετικού πρωτοκόλλου Σχετικά με τις διατάξεις που αφορούν το νέο υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας, ανέφερε πως αυτές είναι επιβεβλημένες μετά τις αποφάσεις της Ε.Ε. ώστε ο υπολογισμός αυτός να γίνεται με βάση τους εκπεμπόμενους ρύπους, ενώ αναφορικά με τις διατάξεις που αφορούν την προσέλκυση φορολογικών κατοίκων αλλοδαπών είπε πως αυτές έρχονται να βοηθήσουν τον εθνικό στόχο για προσέλκυση επενδύσεων. Πρόκειται είπε για ένα μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο με εθνικές διαστάσεις.

Η δεύτερη συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με την ακρόαση των κοινωνικών φορέων, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί, και το μεσημέρι να ακολουθήσει η ψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής και η συζήτηση επί των άρθρων του – τη δε Δευτέρα να διεξαχθεί η δεύτερη ανάγνωσή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ