Η Deutsche Bank προτείνει την επιβολή φόρου σε όσους εργάζονται από το σπίτι

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, οι άνθρωποι που εργάζονται στο σπίτι «συνεισφέρουν λιγότερο στην οικονομία, ενώ παράλληλα απολαμβάνουν τα οφέλη της».

Ερευνητική ομάδα της Deutsche Bank προτείνει ότι όσοι εξακολουθήσουν να έχουν το «προνόμιο» να εργάζονται από το σπίτι και μετά την πανδημία θα πρέπει να πληρώνουν έναν φόρο 5%, ποσό το οποίο θα μπορούσε να «συμπληρώσει» το εισόδημα που χάθηκε από άλλους εργαζόμενους λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Ο Luke Templeman, σχεδιαστής θεματικών στρατηγικών της τράπεζας, αναφέρει στη σχετική έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα, ότι ένας φόρος σε αυτούς που εργάζονται από το σπίτι χρειαζόταν εδώ και χρόνια, αλλά «ο κορωνοϊός έκανε [την ανάγκη αυτή] προφανή».

Σύμφωνα με την έκθεση, οι άνθρωποι που εργάζονται στο σπίτι εξοικονομούν χρήματα από καθημερινά έξοδα όπως τα ρούχα, οι μετακινήσεις, το φαγητό και άλλα. Με αυτόν τον τρόπο, «συνεισφέρουν λιγότερο στην οικονομία, ενώ παράλληλα απολαμβάνουν τα οφέλη της».

Με αυτό το σκεπτικό, η Deutsche Bank προτείνει ότι οι εργαζόμενοι αυτοί πρέπει να καταβάλουν εισφορά μετά την πανδημία «προκειμένου να διευκολύνουν όσους ξαφνικά έχασαν τη δουλειά τους» από την κρίση του κορωνοϊού.

Ο Templeman εξηγεί ότι η παγκόσμια οικονομία δεν σχεδιάστηκε με τρόπο που να μπορεί να αντιμετωπίζει μια κατάσταση στην οποία οι άνθρωποι απομακρύνονται ο ένας από τον άλλο. Χρειάστηκαν αιώνες για να δημιουργηθούν οι οικονομικές υποδομές που θα υποστηρίξουν την εργασία όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα, λέει χαρακτηριστικά, και η ξαφνική μετάβαση στην τηλεργασία έρχεται να αλλάξει όλες αυτές τις παγιωμένες διαδικασίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ, αυτή τη στιγμή το 56% των εργαζομένων δουλεύει από το σπίτι, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο το ποσοστό αυτό αγγίζει το 47%. Έρευνα της Deutsche Bank δείχνει ότι πάνω από τους μισούς εργαζομένους παγκοσμίως, θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται με αυτόν τον τρόπο, για τουλάχιστον 2-3 ημέρες την εβδομάδα, ακόμα και μετά την πανδημία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ