Η μεγάλη έκπληξη στην αγορά ακινήτων

Η έκπληξη της φετινής χειμερινής περιόδου είναι η αύξηση των μισθώσεων και αγορών τουριστικών χειμερινών καταλυμάτων από Έλληνες

Άνοδο μισθωμάτων στα ακίνητα που προορίζονται για χειμερινές αποδράσεις παρατηρείται στην χώρα μας. Καθώς φέτος στις γιορτές των Χριστουγέννων και του νέου έτους οι εκτιμήσεις για τα ταξίδια στο εξωτερικό κάνουν λόγo για δραματική μείωση σε σχέση με πέρυσι οι Έλληνες ετοιμάζονται για αποδράσεις εντός εθνικών συνόρων.

«Η Ευρώπη και οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες βρίσκονται κάτω από αυστηρά περιοριστικά μέτρα και απαγόρευση κυκλοφορίας καθώς βρισκόμαστε πλέον στο δεύτερο κύμα πανδημίας. Ελάχιστοι Έλληνες θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό φέτος κάτω από αυτές τις συνθήκες. Η πτώση της ζήτησης είναι τεράστια. Ουσιαστικά δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον. Ελπίζουμε στα ταξίδια μέσα στην χώρα μας», αναφέρει στο EMEA.gr ιδιοκτήτης τουριστικού πρακτορείου.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο Ιωάννης Ρεβύθης, μέλος του διοικητικού Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος και πρώην πρόεδρος Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος. Σε αναφορά του επισημαίνει ότι η έκπληξη της φετινής χειμερινής περιόδου είναι η αύξηση των μισθώσεων και αγορών τουριστικών χειμερινών καταλυμάτων από Έλληνες, ιδιαίτερα από Αθηναίους στην περιοχή του Παρνασσού- Αράχωβα αλλά και των Καλαβρύτων. Όπως εκτιμά ο κ.Ρεβύθης ο όγκος συναλλαγών συγκρίνεται με εποχή προ μνημονίου με αύξηση των τιμών και υψηλό ενδιαφέρον. Ο λόγος είναι ότι κανείς δεν προτίθεται να ταξιδέψει αυτό το χειμώνα στο εξωτερικό και ιδιαίτερα τις μέρες των Χριστουγέννων – Φώτων- Πρωτοχρονιάς και θα προτιμήσουν να κάνουν τις χειμερινές τους διακοπές με ασφάλεια και οικονομία σε χειμερινά τουριστικά καταλύματα κοντά στη μόνιμη κατοικία τους. Αυτή θα είναι η καινοτομία της ελληνικής κτηματαγοράς στο κλείσιμο αυτής της χρονιάς και αναμένουμε τις εξελίξεις του εμβολίου και του φαρμάκου για να δοθεί ένα τέλος σ’ αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση λόγω του ιού, κατά τη γνώμη μου θα υπάρξει ομαλοποίηση μετά το 2022.

Αναφερόμενος γενικότερα στην αγορά ακινήτων ο κ. Ρεβύθης επισημαίνει ότι οι ξένοι επενδυτές κρατούν στάση αναμονής είτε γιατί αναμένουν μια διόρθωση τιμών είτε γιατί δεν μπορούν να ταξιδέψουν. Στην ελληνική κτηματαγορά αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται κατά το πλείστων Έλληνες. Παρ ’ότι δεν υπάρχουν αρκετές αγοροπωλησίες και μισθώσεις, οι τιμές δεν έχουν μειωθεί στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδος και σε πολλά είδη ακινήτων και μάλιστα σε ορισμένες περιοχές παρατηρούνται και μικρές αυξήσεις, όπως, για παράδειγμα, σε ακίνητα εισοδήματος, σε πολύ εμπορικούς δρόμους και γειτονιές, σε κατοικίες της τελευταίας δεκαετίας στα Νότια και Βόρεια Προάστια αλλά και σε οικόπεδα με υψηλό συντελεστή δόμησης στα Νότια και στα Ανατολικά Προάστια αλλά και στο κέντρο της Αθήνας. Η μόδα των βραχυχρόνιων μισθώσεων και η αγορά παλιών διαμερισμάτων και μικρών αυτοτελών κτιρίων, έχει εξαφανιστεί όπως επίσης έχουν εξαφανιστεί και οι ξένοι αγοραστές, μη κάτοικοι Ευρωπαϊκών χωρών, που αγόραζαν ακίνητα με σκοπό την απόκτηση άδειας παραμονής στη χώρα μας, αναφέρει.

Προβληματισμός για τις σχέσεις ιδιοκτητών – ενοικιαστών

Την ίδια στιγμή προβληματισμό προκαλεί η σχέση ιδιοκτητών και ενοικιαστών ακινήτων, ιδιαίτερα επαγγελματιών. Οι ενοικιαστές προβάλλουν το επιχείρημα ότι έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές και ζητούν τη συνέχιση μέτρων από την πολιτεία, διεκδικώντας μειωμένα ενοίκια. Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες τονίζουν ότι έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες και δεν αντέχουν άλλο.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΒΕΝΕΤΗ που ανακοίνωσε το κλείσιμο πέντε καταστημάτων εντός του Ν. Αττικής. Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία υποστηρίζει ότι «η αδικαιολόγητη άρνηση ορισμένων ιδιοκτητών ακινήτων να αντιληφθούν την σκληρή πραγματικότητα που επέβαλε σε όλους η απρόοπτη μεταβολή των συνθηκών και να έλθουν σε καλόπιστη συνεννόηση με την εταιρεία για εύλογη μείωση των μισθωμάτων, για όσο διαρκεί η οξύτατη υγειονομική και οικονομική κρίση, αλλά αντίθετα εμμένουν στην είσπραξη των προ COVID-19 μισθωμάτων».

Επιπλέον, προειδοποιεί ότι «στο μέλλον θα αποχωρεί από τα καταστήματα εκείνα, των οποίων οι ιδιοκτήτες αδυνατούν να αντιληφθούν την πραγματικότητα, τηρώντας αδικαιολόγητα άτεγκτη στάση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ