Χρήστος Σταϊκούρας: 11 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία ως το τέλος του έτους

Νέα οικονομική ενίσχυση για τις επιχειρήσεις προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και των προγραμμάτων του ΤΕΠΙΧ

Επικαιροποιημένους πίνακες με τα αναλυτικά στοιχεία ανά Περιφερειακή Ενότητα για τα ποσά που έχουν δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών στην πραγματική οικονομία μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και μέσω του τραπεζικού συστήματος κατέθεσε στα Πρακτικά της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου.

«Αθροιστικά στην πραγματική οικονομία μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και μέσω του τραπεζικού συστήματος έχουν δοθεί μέχρι τώρα 7 δισ. ευρώ και προσδοκούμε ότι θα φτάσουν τα 11 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι 529.889 ΑΦΜ έχουν λάβει περίπου 3 δισ. ευρώ από την αποζημίωση ειδικού σκοπού και από τους τρεις κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Σε αυτό το ποσό δεν συμπεριλαμβάνεται η τελευταία πίστωση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που δόθηκε σε 13.156 επιχειρήσεις και αντιστοιχεί σε ποσό περίπου 254 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σταϊκούρας, επίσης, ανέφερε ότι «σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από ΤΕΠΙΧ2, σε 12.445 επιχειρήσεις έχουν εκταμιευτεί σε αυτές 1,6 δισ. ευρώ. Πρόσφατα ξεκίνησε το ΤΕΠΙΧ2plus που είναι σε 435 επιχειρήσεις το ποσό των 26 εκατ. ευρώ, και από τον εγγυοδοτικό μηχανισμό σε 5.418 επιχειρήσεις έχει δοθεί ένα ποσό περίπου 2,9 δισ. ευρώ».

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατέθεσε όλους τους επικαιροποιημένους πίνακες με αυτές τις πιστώσεις ανά περιφερειακή ενότητα ώστε όπως είπε «ο κάθε βουλευτής να γνωρίζει τα ποσά που έχουν πάει στην πραγματική αγορά στην περιφέρειά του».

Ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι του έκανε ιδιαίτερα θετική εντύπωση πως οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν είναι στην Αθήνα αλλά στο Ηράκλειο κάτι που επιβεβαιώνει την επιτυχία του προγράμματος αλλά και την στόχευσή του». Χαρακτηριστικά ανέφερε πως στο Ηράκλειο έχουν λάβει 3.163 επιχειρήσεις το ποσό των 38 εκατ. ευρώ μέσα σε μια εβδομάδα, από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή και την αποζημίωση ειδικού σκοπού που λαμβάνει όχι ο εργαζόμενος καθώς αυτός την λαμβάνει από το υπουργείο Εργασίας, αλλά οι επιχειρήσεις που έχουν έως 20 εργαζομένους στο δυναμικό τους.