Θόδωρος Σκυλακάκης: Η δομή του προϋπολογισμού διατηρείται υγιής

Ικανοποιημένος από τη συνέπεια των Ελλήνων φορολογούμενων η οποία στηρίζει τον οικονομικό σχεδιασμό της επόμενης μέρας δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών

Με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων άρχισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση επί του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού 2021, στην οποία ο παριστάμενος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης επισήμανε ότι, παρά τις «αβεβαιότητες» που περιλαμβάνει λόγω της πανδημίας, υπάρχει και μία «βεβαιότητα», αυτή της «κουλτούρας πληρωμών» των Ελλήνων φορολογούμενων. Παρακολουθώντας τα έσοδα, βλέπουμε ότι οι φορολογούμενοι «συνεχίζουν και είναι -κατά το δυνατό- συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι διατηρεί τη δομή του προϋπολογισμού υγιή, για την επόμενη ημέρα από την πανδημία. Αυτό είναι το κλειδί, για να εφαρμόσουμε τις όποιες πολιτικές αποφασίζει εκάστοτε ο λαός με την ψήφο του στις εκλογές» είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Η παρέμβαση Σκυλακάκη ήρθε μετά την τοποθέτηση του συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φρ. Κουτεντάκη, ο οποίος μίλησε για τις αβεβαιότητες του προϋπολογισμού -κυρίως λόγω της πανδημίας. Ο κ. Κουτεντάκης χαρακτήρισε «αισιόδοξη» την προβλεπόμενη ανάκαμψη κατά 7,5% της οικονομίας στον προϋπολογισμό του 2021, ενώ εξέφρασε την αίσθηση ότι η ύφεση το 2020 θα είναι μεγαλύτερη της εκτιμώμενης (-8,2%).

Τη στήριξη του προσχεδίου του προϋπολογισμού από την επιτροπή Οικονομικών, ζήτησε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Χ.Παπαδημητρίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην «ασύμμετρη απειλή» της πανδημίας, που αντιμετωπίζει η παγκόσμια και η ελληνική οικονομία. Ο προϋπολογισμός του 2021 έρχεται σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, με τη σοβαρότερη παγκόσμια ύφεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στόχος του, είπε ο κ. Παπαδημητρίου, είναι η δυναμική επάνοδος της οικονομίας, μόλις ξεπεραστούν οι επιπτώσεις της κρίσης και πρόσθεσε: «Διαθέτουμε τη θετική εμπειρία από τη διαχείριση του πρώτου και του εξελισσόμενου δεύτερου κύματος, ενώ τα πηγαίνουμε καλύτερα όχι μόνο στο υγειονομικό σκέλος αλλά και στην ανάσχεση των επιπτώσεων στην οικονομία, ενόσω αντιμετωπίζουμε τη μεταναστευτική αναταραχή και την επιθετικότητα της “ άφιλης γείτονος”».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ