Eντός του Οκτωβρίου οι ανακοινώσεις για τη ρύθμιση χρεών που δημιουργήθηκαν μετά το lockdown

Για το θέμα μίλησε σε σημερινή τηλεοπτική του εμφάνιση ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

Στη ρύθμιση οφειλών που δημιουργήθηκαν μετά το lockdown αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του Mega.

Ο Υπουργός προανήγγειλε ανακοινώσεις εντός του Οκτωβρίου και τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τι δυνατότητες υπάρχουν προκειμένου να βοηθήσει όπου χρειάζεται. “Το πρόβλημα είναι διακριτό από τη ρύθμιση σε δόσεις λόγω του lockdown”, είπε.

Σχετικά με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως αυτή τη στιγμή γίνονται οι απαραίτητες διαδικασίες για να να εκδοθεί η ΚΥΑ χορήγησης και το πρώτο 15ήμερο του Οκτωβρίου να γίνει η καταβολή του τρίτου κύκλου. Για την δ’ Επιστρεπτέα Προκαταβολή, εξήγησε ότι θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τις πληγείσες περιοχές από τον Ιανό αλλά και για επιχειρήσεις που συστηματικά από το Μάρτιο έως και σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα μείωσης τζίρου.

Δεν αντέχουμε νέο lockdown

“Δεν ξέρουμε ποιες θα είναι οι υγειονομικές εξελίξεις”, ανέφερε επίσης ο Υπουργός και τόνισε ότι  “η οικονομία δεν αντέχει ένα νέο lockdown, θα είναι οδυνηρές οι επιπτώσεις, θα πρέπει να το αποφύγουμε”. 

“Κάθε περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας, ακόμα και οι σημερινές επιλογές, έχει κόστος”, για τον προϋπολογισμό και για την οικονομία, είπε χαρακτηριστικά. Επισήμανε,δε ότι η επίπτωση ενός lockdown ανά μήνα στην περίπτωση της Ελλάδος και για τους θερινούς μήνες είναι πάνω από 3% του ΑΕΠ λόγω της έμφασης στην τουριστική δραστηριότητα. Πάντως,ο υπουργός σημείωσε ότι “ταμειακά” η κυβέρνηση είναι έτοιμη να βοηθήσει αν συμβεί.

Το σενάριο για τον προϋπολογισμό

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως υπάρχει ένα βασικό σενάριο στον προϋπολογισμό για το 2020 και για το 2021. Έκανε λόγο ξανά για ύφεση κοντά στο 8% αλλά και επισήμανε ότι υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες μπροστά. Εκτίμησε πως θα υπάρχει ισχυρή ανάκαμψη το 2021 η οποία “αν προσθέσουμε τους πόρους από το ταμείο ανάκαμψης θα καλύψει το συντριπτικό μέρος της ύφεσης του 2020”. Τόνισε αυτό θα ισχύσει στο καλό σενάριο που βασίζεται στο ότι θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά σε παγκόσμιο επίπεδο η υγειονομική κρίση.

Επισήμανε πως οι ασφαλιστικές εισφορές και η εισφορά αλληλεγγύης θα είναι οι δύο μόνιμες παρεμβάσεις του 2021, ενώ για περαιτέρω μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους “θα πρέπει να κλείσει η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης”. Τέλος, υπογράμμισε για μια ακόμα φορά πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει συμφωνία για δημοσιονομική ευελιξία και το 2021.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ