Πλειστηριασμοί, “κόκκινα” δάνεια και αποκρατικοποιήσεις στο επίκεντρο της 8ης αξιολόγησης

Στο επίκεντρο της αξιολόγησης αναμένεται να τεθεί η πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, ενώ σημαντικό μέρος θα έχει η ολοκλήρωση των εκκρεμών συντάξεων και ο μηδενισμός τους μέσα στο 2021. 

Την επόμενη Δευτέρα και κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup αναμένεται να ξεκινήσει η 8η αξιολόγηση της χώρας, στον απόηχο της θετικής έκθεσης των θεσμών για την προηγούμενη. 

Εκτός της έναρξης της διαδικασίας αξιολόγησης, το επερχόμενο Eurogroup περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση την κατάθεση του προσχέδιου του προϋπολογισμού για το 2021, όπως άλλωστε αναμένεται να κάνουν και όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από έντονη αβεβαιότητα, καθώς η συνεχιζόμενη πανδημία και οι μελλοντικές επιπτώσεις της δεν μπορούν να αποτυπωθούν στους προϋπολογισμούς, κάτι που αναμένεται να γεμίσει με αστερίσκους τις προβλέψεις των χωρών μελών. 

Σύμφωνα με την ατζέντα, καταλυτική ημερομηνία για την κατάθεση των προϋπολογισμών των ευρωπαϊκών χωρών είναι τα μέσα Οκτωβρίου, κάτι που σημαίνει πως η 8η αξιολόγηση για τη χώρα μας θα ξεκινήσει στα τέλη του ίδιου μήνα. Στο επίκεντρο της αξιολόγησης αναμένεται να τεθεί η πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, ενώ σημαντικό μέρος θα έχει η ολοκλήρωση των εκκρεμών συντάξεων και ο μηδενισμός τους μέσα στο 2021. 

Τα άλλα θέματα που θα κυριαρχήσουν στην διαδικασία αξιολόγησης της χώρας είναι:

  • Τα “κόκκινα” δάνεια και ο τρόπος εξάλειψης τους προκειμένου να εξορθολογιστούν οι ισολογισμοί των τραπεζών
  • Η πορεία και η συνέχιση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών
  • Η αναμόρφωση και επιτάχυνση του δικαστικού συστήματος και η ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης
  • Η πορεία των αποκρατικοποιήσεων
  • Η καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους, όπως αυτή αποφασίστηκε από το ΣτΕ

Ειδικά στο θέμα των συντάξεων, δίνεται ιδιαίτερο βάρος καθώς αν υπολογιστούν στα αναδρομικά οι επικουρικές και τα δώρα, για τα οποία ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί το πότε θα πως θα πρέπει να καταβληθούν, τότε το δημοσιονομικό κόστος ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα πάντα με την ατζέντα και το χρονοδιάγραμμα της ΕΕ, η αξιολόγηση και μεταμνημονιακή έκθεση των θεσμών θα δημοσιοποιηθεί τον Νοέμβριο, γεγονός που αποκτάει ιδιαίτερη σημασία καθώς συνδέεται ε την έγκριση εκταμίευσης της επόμενης δόσης των κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες, ύψους 640 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο του 2018 για την ελάφρυνση του χρέους.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ