emea business monitor

Μια σημαντική νίκη: Η Ελλάδα κέρδισε το σεβασμό των εταίρων της

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από το ετήσιο συνέδριο του έγκυρου βρετανικού περιοδικού Economist

Η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζεται πλέον με σεβασμό από όλους τους διεθνείς της εταίρους αλλά και οικονομικούς παράγοντες τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Το ουσιαστικό αυτό συμπέρασμα προέκυψε από τις εργασίες του ετήσιου συνεδρίου του έγκυρου βρετανικού περιοδικού Economist που πραγματοποιείται τα τελευταία 24 χρόνια στην Ελλάδα με την συμμετοχή κορυφαίων εκπροσώπων ευρωπαϊκών θεσμών, πολιτικών προσωπικοτήτων, πανεπιστημιακών, εκπροσώπων του τύπου και αναλυτών. Ένα συμπέρασμα με τεράστια σημασία διότι η αλλαγή αυτή συντελέσθηκε σε μόλις ένα χρόνο.

Οι περισσότεροι από τους ομιλητές έκαναν μνεία στην επιτυχημένη διαχείριση της πρώτης φάσης της πανδημίας στη χώρα μας που την οδήγησε στο να αποφύγει τραγωδίες που έζησαν ισχυρές χώρες με δυνατές οικονομίες που είχαν χιλιάδες θύματα. Η Ελλάδα μάλιστα όπως τονίσθηκε κατάφερε και κάτι ακόμη. Να διαψεύσει τις Κασσάνδρες για οικονομική κατάρρευση και ρυθμούς ύφεσης που θα την οδηγούσαν στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη, καταφέρνοντας να περιορίσει την ύφεση σε χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Συγκεκριμένα, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7,9%, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος συρρίκνωσης στην Ευρωζώνη ήταν 9%, και ειδικότερα στην Πορτογαλία 9,3%, στην Ιταλία 11,7%, στη Γαλλία 12,3% και στην Ισπανία 13,1%. Κάτι που όπως τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είναι αποτέλεσμα της έγκαιρης λήψης από την κυβέρνηση ενός συνεκτικού πλέγματος στοχευμένων μέτρων και παρεμβάσεων, αξιοποιώντας την υφιστάμενη δημοσιονομική ευελιξία. Γεγονός που έχει αναγνωριστεί και στο Eurogroup του περασμένου Ιουνίου, όταν έγινε αναφορά στην ταχεία και αποφασιστική αντίδραση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της.

Όσοι παρακολούθησαν το συνέδριο διαπίστωσαν ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν στάθηκαν μόνον στους επαίνους. Προχώρησαν και σε αναφορές για ανάγκη προώθησης και συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και ελέγχου των δημοσιονομικών παρά την χαλάρωση που έχει επιτραπεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο λόγω των εκτάκτων συνθηκών. Έγιναν και συστάσεις. Ο τόνος όμως ήταν εντελώς διαφορετικός σε σχέση με όλα τα περασμένα χρόνια, ακόμη και με πέρυσι.

Μεγάλη έμφαση δόθηκε από όλους στην μοναδική ευκαιρία που έχει η Ελλάδα από την αξιοποίηση του τεράστιου ποσού των ευρωπαϊκών κονδυλίων στα αμέσως επόμενα χρόνια. Χρηματικών κεφαλαίων που έχουν τη δύναμη να οδηγήσουν την Ελλάδα σε μια σταθερή και βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική για πολλές γενιές.

Μιας αναπτυξιακής πορείας – που όπως επισημαίνει με κάθε ευκαιρία ο Χρήστος Σταϊκούρας, ακόμη και πολύ πριν το ξέσπασα της πανδημίας – θα πρέπει να γίνει με πολιτικές που συνδυάζουν, επιτυχώς, την οικονομική αποδοτικότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη και την κοινωνική συνοχή. Κοινωνική δικαιοσύνη που ο υπουργός Οικονομικών κάνει πράξη όχι μόνον στα λόγια αλλά και στα έργα, υλοποιώντας ευρύτερες κυβερνητικές πολιτικές.

Διότι για όσους τον γνωρίζουν η κοινωνική δικαιοσύνη στον καταμερισμό της ανάπτυξης είναι κάτι που πιστεύει βαθειά και δεν αποτελεί απλά μια υπόσχεση για την υπόσχεση.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.