Ντέκλαν Κοστέλο: Χωρίς διαρθρωτικές αλλαγές δεν γίνονται επενδύσεις

Δεν γίνεται, όπως ανέφερε, να “πετάμε λεφτά” σε επενδυτικά πλάνα χωρίς αυτά να συνοδεύονται από διαρθρωτικές αλλαγές

Στην ανάγκη προσήλωσης στις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ, προκειμένου να προχωρήσουν τα επενδυτικά πλάνα τους, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Ecofin Ντέκλαν Κοστέλο, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist που πραγματοποιείται στην Αθήνα. 

Όπως ανέφερε ο κ. Κοστέλο, το ζητούμενο δεν είναι απλά να έρθουν επενδυτές σε μια χώρα και πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα. Δεν γίνεται, όπως ανέφερε, να “πετάμε λεφτά” σε επενδυτικά πλάνα χωρίς αυτά να συνοδεύονται από διαρθρωτικές αλλαγές. Τόνισε επίσης ότι η απελευθέρωση των ευρωπαϊκών κονδυλίων θα “παντρευτεί” με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχει έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει κάθε κράτος. 

Ο εκπρόσωπος του Ecofin, ανέφερε πως υπάρχει μια πρώτη συζήτηση με την Ελλάδα, ενώ ένα πρώτο σχέδιο δράσης ήδη επεξεργάζεται από κοινού και θα παρουσιαστεί στο επόμενο διάστημα. 

Ο κ. Κοστέλο έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην έκθεση του νομπελίστα καθηγητή οικονομικών Χριστόφορου Πισσαρίδη, με την οποία όπως ανέφερε η ΕΕ έχει σχεδόν απόλυτη ταύτιση, ενώ αναφέρθηκε στην σημασία της μείωσης των φορολογικών συντελεστών με φιλικό προς το δημόσιο αλλά και τις επιχειρήσεις τρόπο, η οποία θα μειώσει το μισθολογικό κόστος και θα δώσει ώθηση στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις. 

Τέλος, ο κ. Κοστέλο αναφέρθηκε στο πακέτο ενίσχυσης που θα λάβει η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση το οποίο όπως ανέφερε αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ και το οποίο όπως είπε σύντομα θα είναι διαθέσιμο για την Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ