Εβδομάδα “φωτιά” για την οικονομία – Ομόλογο, ΔΕΘ και στο βάθος το “μαξιλαράκι” των 35 δις

Όπως υπολογίζεται, οι πρόσθετες παρεμβάσεις και η στήριξη της πραγματικής οικονομίας, θα στοιχίσουν περίπου 4 δισ. ευρω, ένα ποσό το οποίο η κυβέρνηση καλείται να βρει άμεσα. 

Η αυριανή ανακοίνωση για την πορεία του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 από την ΕΛΣΤΑΤ, σηματοδοτεί την έναρξη ενός δεκαήμερου “φωτιά” για την οικονομία. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει πως η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα κυμανθεί γύρω στο 16%, ένα ποσοστό που είναι μέσα στα αποδεκτά όρια του υπουργείου Οικονομικών, δεδομένων φυσικά των συνθηκών και του προβλήματος που δημιούργησε ο κορωνοϊός στην παγκόσμια οικονομία. 

Όπως έχει αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών και ο Χρήστος Σταϊκούρας, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ένδειξη ότι η ύφεση του 2020 θα έχει απόκλιση από το 8% της αρχικής πρόβλεψης του οικονομικού επιτελείου. 

Χρηματοδοτικές ανάγκες

Η ανάγκη για στήριξη επιχειρήσεων και πολιτών από τις συνέπειες της πανδημίας έχει δημιουργήσει τεράστια ανάγκη ρευστότητας στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο όμως δεν θέλει να πειράξει το “μαξιλάρι” ταμειακών διαθέσιμων, που αγγίζει τα 34-35 δισ. ευρώ. Όπως υπολογίζεται, οι πρόσθετες παρεμβάσεις και η στήριξη της πραγματικής οικονομίας, θα στοιχίσουν περίπου 4 δισ. ευρω, ένα ποσό το οποίο η κυβέρνηση καλείται να βρει άμεσα. 

Το πακέτο στήριξης περιλαμβάνει περίπου 1,2 δισ. ευρώ για την καταβολή των αναδρομικών για τις κύριες συντάξεις με βάση την απόφαση του ΣτΕ, ενώ ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής για την παροχή φθηνών δανείων σε πληττόμενες επιχειρήσεις που αναμένεται να ανοίξει μέσα στο Σεπτέμβριο θα κοστίσει στα κρατικά ταμεία  πάνω από  1 δισ. ευρώ. Πρόσθετα κονδύλια θα διατεθούν φέτος και για τη ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και τη χρηματοδότηση ενός έκτακτου εξοπλιστικού προγράμματος.

Μέτρα και ελαφρύνσεις

Η χθεσινή κίνηση του ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει σε επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου από την οποία αναμένεται να αντλήσει μέχρι 2,5 δισ. ευρώ με ευνοϊκό επιτόκιο, είναι το πρώτο βήμα σε μια σειρά μέτρων που αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση για την τόνωση των ταμειακών διαθεσίμων, κάποια από τα οποία θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. 

Μέρος των μέτρων θα εξαρτηθεί επίσης από τις επιπτώσεις του τουρισμού στο τρίτο τρίμηνο, επιπτώσεις οι οποίες αναμένονται μεγαλύτερες των προβλέψεων, καθώς οι εισπράξεις κινούνται μόλις στο 20% του 2019 ενώ η αρχική απαισιόδοξη εκτίμηση τοποθετούσε στο πήχη στο 40%, και στην εστίαση σε μέσα επίπεδα η τρύπα στα έσοδα κυμαίνεται στο 50%.

Στόχος της κυβέρνησης, είναι στην ομιλία του ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει ελαφρύνσεις σε ασφαλιστικές εισφορές, επιπλέον του 0,9% που είχε ανακοινωθεί τον Ιούνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο του 2021 προβλέπει διπλή μείωση των εισφορών αντί της μιας μονάδας που είχε αρχικά υπολογιστεί και συγκεκριμένα οι εισφορές να μειωθούν κατά δύο μονάδες, με το κόστος να φθάνει τα 800 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Επίσης, όπως αναμένεται ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την πρόθεση της κυβέρνησης για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία όμως θα πραγματοποιηθεί μόνο αν υπάρξει το δημοσιονομικό περιθώριο, κάτι που αναμένεται να μεταφερθεί για το 2022. 

Eurogroup και πλεόνασμα

Καταλύτης στις εξαγγελίες και τα μέτρα της κυβέρνησης, θα είναι οι αποφάσεις του Eurogroup το οποίο θα έχει συγκληθεί πριν την ΔΕΘ και οι οριστικές του αποφάσεις θα έχουν παρθεί ακριβώς με το άνοιγμα της έκθεσης.

Μέσα στα θέματα που θα απασχολήσουν το Eurogroup θα είναι και το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας, το οποίο θεωρείται πια αδύνατο να ζητηθεί να είναι στο 3,5%, σε μια περίοδο που η πανδημία έχει “σαρώσει” την οικονομία σε όλο τον πλανήτη. 

Ακόμα όμως δεν έχει αποσαφηνιστεί αλλά ούτε και εννοηθεί ποιο θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα που θα κληθεί να πιάσει η χώρα, ένα νούμερο το οποίο θα καθορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα μέτρα ανακούφισης και στήριξης της οικονομίας που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ