Ο ευρωπαϊκός “κουμπαράς” των 72 δις φέρνει “ψαλίδι” σε φόρους

Αυτό που θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο, είναι πως οποιαδήποτε ρύθμιση πάνω σε αυτούς τους άξονες θα συνοδεύεται και από μια μεταρρύθμιση η οποία θα συνδέεται με τα αντίστοιχα μέτρα.

Μπορεί οι επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην προβλέπουν οριζόντιες φοροελαφρύνσεις, όμως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εργάζεται πυρετωδώς και επεξεργάζεται τρόπους που θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει την εργαλειοθήκη της Κομισιόν για να “ξεκλειδώσει” (έστω και προσωρινές) μειώσεις φόρων. 

Όπως αναφέρουν όλες οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, ο τρόπος που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι η τόνωση των επενδύσεων μέσω ισχυρών κινήτρων αλλά και η μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας. Και οι δύο οδοί περνάνε μέσα από τις φορολογικές ελαφρύνσεις, όμως περιέχουν και ένα πολύ σημαντικό κομμάτι ανάπτυξης και τόνωσης των επενδύσεων, τα οποία είναι και προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης αλλά και στα όρια της Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. 

Αυτό που θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο, είναι πως οποιαδήποτε ρύθμιση πάνω σε αυτούς τους άξονες θα συνοδεύεται και από μια μεταρρύθμιση η οποία θα συνδέεται με τα αντίστοιχα μέτρα. Για παράδειγμα και με αφορμή την έλευση των ηλεκτρονικών τιμολογίων, θα μπορούν για παράδειγμα οι εταιρείες που προχωρούν σε αυτό το καθεστώς να έχουν αντίστοιχες ελαφρύνσεις. 

Όπως φαίνεται, η επόμενη εβδομάδα αναμένεται να είναι καθοριστική για τις εξελίξεις, καθώς τότε αναμένεται να κατατεθούν οι πρώτες προτάσεις οι οποίες θα έχουν διερευνητικό χαρακτήρα. Άλλωστε, την επόμενη εβδομάδα λήγει η προθεσμία υποβολής προτάσεων στην Ειδική Εκτελεστική Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί για αυτόν ακριβώς το σκοπό, ενώ κάποιες από τις προτάσεις αναμένεται να δημοσιοποιηθούν από τον πρωθυπουργό στην ομιλία του στην ΔΕΘ. 

Το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων, υπό μορφή προσχεδίου αναμένεται να υποβληθεί το Φθινόπωρο στην Κομισιόν και πιο συγκεκριμένα μετά τις 15 Οκτωβρίου, ενώ στην πλήρη του μορφή θα αποκαλυφθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2021 οπότε έχει τεθεί και το σχετικό ορόσημο από την Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ