Κ. Φραγκογιάννης: “Πρέπει να αξιοποιήσουμε δυναμικά την καλή φήμη της Ελλάδας από τη διαχείριση της επιδημικής κρίσης”

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης στην online εκδήλωση “3rd InvestGR Forum 2020: Greece in the Pole Position”, αποκάλυψε ότι “τους προηγούμενους μήνες έγιναν εκατοντάδες συναντήσεις, παρουσιάσεις, εκδηλώσεις και δράσεις σε δεκάδες ταξίδια σε Κίνα, Ολλανδία, Γαλλία, Αμερική, Γερμανία, Ιαπωνία, Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και Κατάρ”. 

Συντονισμός δυνάμεων, συνεργατικό πνεύμα, πειθαρχία στην στρατηγική κατεύθυνση και πρακτικές παρεμβάσεις είναι τα εργαλεία αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων στη  νέα μετά – COVID 19 εποχή που αναδύεται με όρους realpolitik, τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης στην online εκδήλωση “3rd InvestGR Forum 2020: Greece in the Pole Position, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Στρατηγικής Συνεργασίας της Ernst & Young Ελλάδος και του InvestGR Forum, όπου αναλύθηκαν τα πρώτα ευρήματα της έρευνας της ΕΥ, «Attractiveness Survey: Ελλάδα 2020», με θέμα την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών συμμετείχε σε πάνελ μαζί με έγκριτους ομιλητές – όπως ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, Καθηγητής Οικονομικών στο London School of Economics, καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας της Κύπρου, ο Πάνος Κουάνης Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ Α.Ε, ο Πάνος Παπάζογλου Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος και ο Ζαχαρίας Ραγκούσης Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Hellas.  Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε την αναγκαιότητα πραγματικών λύσεων για τις όποιες δυσκολίες εμφανιστούν στον ορίζοντα.

“Η υγειονομική κρίση και οι επιπτώσεις που είχε στην λειτουργία των συστημάτων περίθαλψης σε όλο τον πλανήτη ανέδειξε ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα για την αυτάρκεια της χώρας σε προϊόντα υψηλής κρισιμότητας”, επεσήμανε ο Κ. Φραγκογιάννης, υπογραμμίζοντας ότι είμαστε αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις: “Η ασφάλεια στην αλυσίδα παραγωγής είναι το πρώτο προφανές συμπέρασμα – σταθμός. Υγειονομική, τεχνολογική και βιομηχανική”.

Ως παράδειγμα πολιτικής που θα δώσει νέα ώθηση στην Ελληνική οικονομία ο ΥΦΥΠΕΞ ανέφερε τη στρατηγική του reshoring που αφορά την μετατόπιση μέρους της παραγωγικής διαδικασίας αυτών των κλάδων από χώρες του εξωτερικού στον Ελληνικό Οικονομικό Χώρο.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης αναφέρθηκε και στο ρόλο που διαδραμάτισε το υπουργείο Εξωτερικών  για την προμήθεια υγειονομικού υλικού κατά την περίοδο της καραντίνας, υπογραμμίζοντας την κινητοποίηση των διπλωματικών αρχών σε όλο τον κόσμο σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ και τον ΙΦΕΤ, ενώ ταυτόχρονα διατήρησε τις διεθνείς σχέσεις με δυνητικούς επενδυτές και επαναπροσδιόρισε στόχους και προτεραιότητες για την «επόμενη μέρα». 

Ερωτηθείς ειδικότερα  σχετικά με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι “έγιναν τους προηγούμενους μήνες εκατοντάδες συναντήσεις, παρουσιάσεις, εκδηλώσεις και δράσεις σε δεκάδες ταξίδια σε Κίνα, Ολλανδία, Γαλλία, Αμερική, Γερμανία, Ιαπωνία, Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και Κατάρ με αποτέλεσμα η διεθνής επιχειρηματική κοινότητα να θεωρεί πλέον την Ελλάδα σαν έναν αξιόπιστο και σταθερό επενδυτικό προορισμό”. 

Σε αυτό το πλαίσιο διαπιστώθηκε ότι “δεκάδες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται ενεργά να επενδύσουν στη χώρα μας στους τομείς της ενέργειας και ιδιαίτερα σε ΑΠΕ, σε έργα υποδομών, σε τουρισμό, σε ακίνητα, σε ειδικούς θεματικούς κλάδους και σε έργα υψηλής τεχνολογίας”.

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας το υπουργείο είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, προκειμένου να εκμεταλλευτεί την θετική εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και το μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην χώρα μας: “Είμαστε σε διαρκή επαφή μαζί τους και αρωγοί για την επόμενη μέρα στο βήμα της υλοποίησης των σχεδίων τους” διευκρίνισε ο Κ. Φραγκογιάννης αποσαφηνίζοντας ότι “η εικόνα της Ελλάδας και η τοποθέτηση της (positioning) στην αντίληψη της διεθνούς κοινότητας έχει ήδη αλλάξει”. 

Τέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζοντας  ότι η  αποτελεσματική διαχείριση της επιδημικής κρίσης, έχει  δημιουργήσει πλεόνασμα αξιοπιστίας και την πεποίθηση ότι “κάτι έχει ήδη αλλάξει για τα καλά, επισήμανε τη σημασία που έχει τώρα αυτή την καλή φήμη  να την αναδείξουμε και να την αξιοποιήσουμε κατά τρόπο δυναμικό και συντεταγμένο”. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ