InvestGR Forum 2020: Η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού

Η Ελλάδα κατέχει από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη ως προς την πρόθεση για ξένες επενδύσεις σύμφωνα με την έρευνα της ΕΥ με τίτλο: “EY AttractivenessSurvey, Ελλάδα 2020”, που παρουσιάστηκε σήμερα κατά την διάρκεια των εργασιών της πρώτης ημέρας του “InvestGR Forum 2020”.

Στην εναρκτήρια συνεδρία του”InvestGRForum 2020: Greece in the Pole Position”, το οποίο οργανώνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από την Public Affairs and Networks, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος, Παναγιώτης Παπάζογλου, παρουσίασε σε αποκλειστικότητα τα ευρήματα της έρευνας που διεξάγει η ΕΥ σε παγκόσμια κλίμακα, με τίτλο: “EY AttractivenessSurvey, Ελλάδα 2020”, με θέμα την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού. Στη φετινή έκδοση της έρευνας, αποτυπώθηκαν οι απόψεις της επενδυτικής κοινότητας για τα πλεονεκτήματα, τις αδυναμίες και τις ευκαιρίες της χώρας ως επενδυτικού προορισμού, λαμβάνοντας υπόψη και την πρόσφατη υγειονομική κρίση.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα, το 2019, απέσπασε το 0,34% των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) στην Ευρώπη, η χώρα κατάφερε να βελτιώσει την κατάταξή της, καταλαμβάνοντας την 29η θέση, από την 35η που κατείχε έναν χρόνο πριν, και την 32η κατά μέσο όρο τη δεκαετία 2009-2018. Παράλληλα, επιβεβαιώνεται η ανοδική δυναμική της Ελλάδας, όπως αναδείχθηκε από την περσινή έκδοση της έρευνας, καθώς το 69% των επιχειρήσεων εκτιμούν ότι η εικόνα της χώρας θα βελτιωθεί κατά την επόμενη τριετία, ενώ ένα 28% σκοπεύουν να επενδύσουν στη χώρα τον επόμενο χρόνο – ποσοστά μακράν υψηλότερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες διεξήχθη η έρευνα. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι, επίσης, ότι 62% των επιχειρήσεων, σε σχέση με 50% πέρυσι, θεωρούν ότι η χώρα μας ακολουθεί σήμερα μια πολιτική για τις επενδύσεις, η οποία την καθιστά ελκυστική.

Η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού

Παρόλα αυτά, οι επενδυτές θεωρούν ότι η Ελλάδα μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω τη θέση της, με τη στήριξη της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας (πρώτη επιλογή φέτος, με ποσοστό 38% από 25% πέρυσι), την περαιτέρω μείωση της φορολογίας (στη δεύτερη θέση, με 36% από 49%), τη βελτίωση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης (33%) και την ενίσχυση της παιδείας και των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού (31%). Χαρακτηριστικό είναι ότι δύο στους τρεις επενδυτές δηλώνουν ότι θα ήταν πιο πρόθυμοι να επενδύσουν στη χώρα, αν αντιμετωπιστούν τα αρνητικά σημεία που σήμερα λειτουργούν αποτρεπτικά.

Τα πλεονεκτήματα και οι αδυναμίες της Ελλάδας για ξένες επενδύσεις 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος, Παναγιώτης Παπάζογλου, σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας της ΕΥ, σημείωσε ότι “οι αλλαγές που έχει εισαγάγει η Πολιτεία, φαίνεται να βελτιώνουν την αντίληψη των ξένων επενδυτών για τη χώρα μας, καθώς εμφανίζεται σαφώς αυξημένο το ποσοστό όσων θεωρούν ότι η Ελλάδα ακολουθεί μία ελκυστική πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων”, ενώ υπογράμμισε τη σημασία των πολιτικών για την κλιματική αλλαγή και της ύπαρξης ενός σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος, ως παραγόντων ενίσχυσης του θετικού κλίματος.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι παρά τη στάση αναμονής που δημιούργησε η πανδημία, “η διάθεση των επενδυτών παραμένει θετική”, καθώς η επιτυχής διαχείριση της υγειονομικής κρίσης συντέλεσε στην περαιτέρω βελτίωση της εικόνας της χώρας μας στα μάτια των επενδυτών.

Αναφερόμενος δε στις νέες τάσεις που δημιουργούνται στο επενδυτικό περιβάλλον από την πανδημία και πώς αυτές επηρεάζουν την Ελλάδα, ο κ. Παπάζογλου στάθηκε ιδιαίτερα στην τάση για περιφερειοποίηση των εφοδιαστικών αλυσίδων, η οποία παρατηρείται ως απόρροια της κρίσης, τονίζοντας ότι “η διαδικασία αναθεώρησης των υπαρχόντων μοντέλων, σε συνδυασμό με τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας και την ανοδική δυναμική του τομέα των logistics στη χώρα, φαίνεται να δημιουργούν ένα νέο πεδίο ευκαιριών για την ανάδειξή της σε πρωτεύοντα περιφερειακό διαμετακομιστικό κόμβο”.

Ως προς τους βασικούς τομείς της οικονομίας στους οποίους επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των επενδυτών, ο κ. Παπάζογλου ανέφερε: “Είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι, την τελευταία τριετία, η χώρα κατάφερε να βελτιώσει ποιοτικούς δείκτες, όπως η συμμετοχή της ψηφιακής τεχνολογίας στο σύνολο των ΑΞΕ, συγκλίνοντας έτσι με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και τις τάσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή άνοδο των προγραμματιζόμενων επενδύσεων στη βιομηχανία και την κάμψη της πάγιας αντίληψης ότι ο τουρισμός αποτελεί τον αποκλειστικό καταλύτη ανάπτυξης της χώρας, αποτελούν θετικές ενδείξεις ότι η Ελλάδα κινείται αργά, αλλά σταθερά, προς τον εκμοντερνισμό του παραγωγικού της μοντέλου και τη διαφοροποίηση του μίγματος της εθνικής οικονομίας, ανάγκη την οποία έχουμε υπερθεματίσει στο παρελθόν”.

Το “InvestGR Forum 2020: Greece in the Pole Position” πραγματοποιείται με την υποστήριξη και την αιγίδα της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Εξωτερικών και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΕΒ), ενώ σημαντικά ΜΜΕ είναι Χορηγοί Επικοινωνίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ