“Πετάει” στις αγορές το 10ετές ομόλογο

Όπως φανερώνουν οι πρώτες πληροφορίες, δύο ώρες μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, οι προσφορές ξεπέρασαν τα 13,5 δισ. ευρώ

Με μεγάλη ανυπομονησία δείχνουν να περίμεναν οι ξένοι επενδυτές την έκδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, όπως καταγράφεται από την ισχυρή ζήτηση της έκδοσης τις πρώτες ώρες της διαπραγμάτευσης. 

Όπως φανερώνουν οι πρώτες πληροφορίες, δύο ώρες μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, οι προσφορές ξεπέρασαν τα 13,5 δισ. ευρώ. Το αρχικό επιτόκιο ορίστηκε στο mid swap συν 170-175 μονάδες βάσης, δηλαδή στο 1,65% με 1,70%. Ωστόσο, δεδομένης της υψηλής ζήτησης παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι πιθανόν η απόδοση να διαμορφωθεί αρκετά χαμηλότερα.

Αν και ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό το ποσό που θα αντλήσει από την έκδοση το ελληνικό δημόσιο, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για άντληση περίπου 2,5 δισ,.ευρώ. Ανάδοχοι της έκδοσης έχουν οριστεί οι BNP Paribas, BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC και JPMorgan, ενώ ο τίτλος θα έχει λήξη στις 16 Ιουνίου 2023.

Συνεχής υποχώρηση επιτοκίων

Ύστερα από την απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν αρχίσει να υποχωρούν σταθερά, φτάνοντας σε χαμηλό τριών μηνών, ενώ έχω πέσει κάτω και από τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων. 

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου (λήξης 2029, το οποίο εκδόθηκε πέρσι) διαμορφώνεται στο 1,39% και έχοντας υποχωρήσει κατά περισσότερο από 65% από τα μέσα Μαρτίου και πριν η ΕΚΤ ανακοινώσει το PEPP.

Μετά και την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το έκτακτο QE (PEPP) κατά 600 δισ. ευρώ φέρνοντας το συνολικό του μέγεθος στο 1,35 δισ. ευρώ, θα μπορεί να αγοράσει ακόμη περισσότερα ελληνικά ομόλογα ύψους έως και 27 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο του 2021, από τα 15-16 δισ. ευρώ πριν την αύξηση του προγράμματος, καλύπτοντας έτσι πλήρως την εκδοτική δραστηριότητα του Ελληνικού Δημοσίου φέτος (στα 8-9 δισ. ευρώ εκτιμώνται οι συνολικές εκδόσεις ελληνικών ομολόγων φέτος).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ