DBRS: Νέα εκτίμηση για ύφεση 6,5% ως 10% στην Ελλάδα λόγω κορωνοϊού

Το θετικό σενάριο της DBRS προβλέπει ύφεση 6,5% και ανεργία 20% παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης

Στην αναθεώρηση των μακροοικονομικών σεναρίων προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar για να ενσωματώσει τις νεότερες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, χρησιμοποιώντας για όλες τις χώρες δυο διαφορετικά σενάρια (ένα θετικό, με ηπιότερες επιπτώσεις και ένα δυσμενές σενάριο). 

Για την Ελλάδα η DBRS Morningstar στο θετικό σενάριο προβλέπει ύφεση 6,5% το 2020 και ανάπτυξη για τα επόμενα δυο χρόνια (4% το 2021 και 3,5% το 2022). Σε αυτό το σενάριο η ανεργία στη χώρα μας θα ανέβει στο 20% παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης.

Στο δυσμενές σενάριο, η εκτίμηση της ύφεσης είναι μεγαλύτερη καθώς αγγίζει το 10% το 2020 με ανάκαμψη την επόμενη χρονιά με μικρή ανάπτυξη 1,5% το 2021 αλλά επίτευξη ανάπτυξης 4% το 2022. Σε αυτό το σενάριο η ανεργία στη χώρα μας θα φτάσει της 23% (δηλαδή στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2019).

Στο θετικό -και ηπιότερο- σενάριο η DBRS υποθέτει ότι ο νέος κορωνοϊός περιορίζεται σε σημαντικό βαθμό στο β’ τρίμηνο του έτους και συνεπώς χαλαρώνουν οι περιορισμοί,με αποτέλεσμα οι περισσότερες οικονομίες να μπουν σε τροχιά σταδιακής ανάκαμψης στο γ’ τρίμηνο του 2020.

Στο δυσμενές σενάριο, ο περιορισμός της πανδημίας είναι μειωμένος, με ορισμένες χώρες να αντιμετωπίζουν ένα δεύτερο κύμα καραντίνα και κλεισίματος καταστημάτων και περιορισμού μετακινήσεων. Σε αυτό το σενάριο η παγκόσμια ανάκαμψη θα επέλθει κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες (με διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας σε αρκετές χώρες) και πολύ αργούς ρυθμούς ανάπτυξης μέσα στο α’ τρίμηνο του 2021.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στην χθεσινοβραδινή έκθεση της DBRS:"Αν και βλέπουμε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες να… χαμηλώνουν με επιτυχία την καμπύλη, ήτοι να μειώνουν τον αριθμό των νέων κρουσμάτων και τους ασθενείς που νοσηλεύονται, μέσω των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, τα οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν σε γενικές γραμμές τους φόβους σχετικά με την σφοδρότητα της ύφεσης στο πρώτο εξάμηνο του 2020".

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar επισημαίνει ότι τα μακροοικονομικά σενάρια θα αναθεωρηθούν και πάλι τον Ιούλιο ή στις αρχές Αυγούστου ανάλογα με τις εξελίξεις με την πανδημία.