Έρχεται νέο πακέτο επιδότησης εργασίας για έως 1,175 εκατ. μισθωτούς

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το γεγονός τη ύπαρξης μεγαλύτερης χρηματοδότησης μπορεί να διευρύνει το χρονικό διάστημα της στήριξης, από τον Οκτώβριο που είναι τώρα μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Πάνω από 1 εκατ. μισθωτοί υπολογίζεται πως θα ωφεληθούν από το νέο πακέτο στήριξης της εργασίας και της αναστολής συμβάσεων, που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμόδιων στελεχών, ο αριθμός των εργαζόμενων που θα μπορούσαν να ωφεληθούν. φτάνει τα 1,175 εκατομμύρια, αριθμός αρκετά μεγαλύτερος από αυτούς που μπήκαν σε ρυθμίσεις με το προηγούμενο πακέτο μέτρων. 

Το πακέτο βοήθειας που ανακοινώθηκε το Μάρτιο, με την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ για εργαζόμενους σε πληττόμενες επιχειρήσεις, είχε αποδέκτες 1,025 εκατ. εργαζόμενους. Το πακέτο μέτρων που ήρθε στη βουλή την Παρασκευή, ξεκινάει από σήμερα και θα είναι σε ισχύ μέχρι και τον Οκτώβριο. 

Πακέτο σε 2 άξονες

Το νέο πακέτο στήριξης, θα κινηθεί σε δύο βασικούς άξονες. Ο πρώτος αφορά την σύσταση μηχανισμού συνεργασίας, σύμφωνα με τον οποίο θα δοθεί επιδότηση 60% στους εργαζομένους επιχειρήσεων (με μειωμένο τζίρο τουλάχιστον 20%, ανεξάρτητα αν ανήκουν σε πληττόμενο κλάδο) που χάνουν έως και το 50% των αποδοχών τους για έως 4 μήνες (από 15 Ιουνίου έως 15 Οκτωβρίου 2020).

Ο δεύτερος αφορά την συνέχιση δυνατότητας αναστολής συμβάσεων εργασίας, αλλά μόνο στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, του αθλητισμού και του τουρισμού και μόνο για το διάστημα Ιουνίου –Ιουλίου 2020.

Χρηματοδότηση του “πακέτου”

Όπως δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το κόστος του προγράμματος συνεργασία, ανέρχεται στα 820 εκατ. ευρώ, ενώ το ύψος της βοήθειας που θα πάρει η χώρα από το πρόγραμμα SURE ανέρχεται στα 1,4 δισ. ευρώ, με σημαντικές πιθανότητες να φτάσει τελικά τα 2 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το γεγονός τη ύπαρξης μεγαλύτερης χρηματοδότησης μπορεί να διευρύνει το χρονικό διάστημα της στήριξης, από τον Οκτώβριο που είναι τώρα μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ποσό αυτό αναλογεί σε περίπου  683.000 μισθωτούς, οι οποίοι θα μπορούσαν –σύμφωνα με το βασικό σενάριο– να ενταχθούν στον εν λόγω μηχανισμό για το διάστημα Ιουνίου–Οκτωβρίου, λαμβάνοντας κατά μέσο όρο “επιμίσθιο” 300 ευρώ το μήνα για το εν λόγω τετράμηνο.

Στην ίδια έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, αναφέρεται πως το κόστος της καταβολής αποζημιώσεων στους κλάδους τουρισμού, εστίασης, πολιτισμού και αθλητισμού, φτάνει τα 262 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως περίπου 490.000 μισθωτού των παραπάνω κλάδων μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα το επόμενο δίμηνο. 

Όσοι ενταχθούν σε αυτό, θα λάβουν ειδική αποζημίωση από το κράτος έως 534 ευρώ/μήνα.  Ωστόσο, το κόστος υλοποίησης του εν λόγω μέτρου θα είναι εμμέσως μεγαλύτερο από τα 262 εκατ. ευρώ, καθώς σε αυτό δεν έχει συνυπολογιστεί η δαπάνη του κράτους για την κάλυψη των εισφορών των εργαζομένων οι οποίοι θα βγουν σε αναστολή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων στελεχών των ταμείων, θα προσεγγίσει τα 90 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ