Eurobank: Ισχυρή πτώση του πραγματικού ΑΕΠ στην Ευρωζώνη

Όπως ήταν αναμενόμενο, η αρνητική διαταραχή στη ζήτηση και την προσφορά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 αποτυπώθηκε στους δείκτες της πραγματικής οικονομίας της Ευρωζώνης, όπως αποτυπώνεται στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομίας της Eurobank. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), η οικονομία της Ευρωζώνης έπειτα από 27 συνεχή τρίμηνα με θετικούς τριμηνιαίους ρυθμούς μεγέθυνσης συρρικνώθηκε απότομα κατά -3,8% QoQ / -3,3% YoY το πρώτο τρίμηνο του 2020. Στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία η ύφεση ήταν βαθύτερη της τάξης του – 5,2% QoQ (-4,1% YoY), -5,8% QoQ (-5,4% YoY) και -4,7% QoQ (-4,8% YoY) αντίστοιχα, ενώ στην Αυστρία ήταν ελαφρώς ηπιότερη. 

Τα αντίστοιχα στοιχεία για την ελληνική οικονομία είναι προγραμματισμένο να δημοσιευτούν στις 4/6/2020.

Υπό το πρίσμα των συνιστωσών της ζήτησης, διαθέσιμα στοιχεία πρώτου τριμήνου 2020 υπάρχουν για τις οικονομίες της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Αυστρίας. Η ιδιωτική εγχώρια ζήτηση κινήθηκε έντονα πτωτικά στη Γαλλία και την Ισπανία, με την κατανάλωση των νοικοκυριών στη Γαλλία (Ισπανία) να μειώνεται κατά -6,0% QoQ (-7,3% QoQ) και τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου να συρρικνώνονται κατά -11,8% QoQ (-5,8% QoQ).

Λόγω του ότι η διαταραχή από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 είναι σε μεγάλο βαθμό κοινή για τις επί μέρους οικονομίες, οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν απότομα στη Γαλλία και την Ισπανία (-6,5% QoQ και -5,9% QoQ στην πρώτη και -8,4% QoQ – ίδιος ρυθμός μεταβολής για τις εξαγωγές και τις εισαγωγές – στη δεύτερη). Στην περίπτωση της Αυστρίας, το πρόσημο των μεταβολών των συνιστωσών του ΑΕΠ ήταν το ίδιο, ωστόσο η συρρίκνωση της ιδιωτικής εγχώριας ζήτησης και των εξωτερικών συναλλαγών ήταν αρκετά χαμηλότερη. 

Τέλος, η δημόσια κατανάλωση μειώθηκε στη Γαλλία, ενώ στην Ισπανία και την Αυστρία ενισχύθηκε.

Ποια είναι η δυναμική της οικονομίας της Ευρωζώνης

Τα προαναφερθέντα στοιχεία αποτελούν το πρώτο δείγμα γραφής για τη δυναμική της αναμενόμενης ύφεσης στην Ευρωζώνη το 2020. Πολλοί κλάδοι των επί μέρους οικονομιών – άλλοι σε μεγαλύτερο βαθμό και άλλοι σε μικρότερο – επωμίζονται ένα ισχυρό κόστος προσαρμογής (adjustment cost) εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19. Οι προϋπολογισμοί (budgets) των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών αναθεωρούνται, οι καταναλωτικές συνήθειες αλλάζουν και η παραγωγική δραστηριότητα προσαρμόζεται σταδιακά στα νέα δεδομένα.

Αυτή θα είναι η 3 η φορά τα τελευταία 12 χρόνια που η οικονομία της Ευρωζώνης εισέρχεται σε φάση συρρίκνωσης. Σε όρους τριμηνιαίου πραγματικού ΑΕΠ (εποχικά διορθωμένα στοιχεία), η περίοδος κάμψης του πρώτου οικονομικού κύκλου – συνδεδεμένου με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση – διήρκησε από το δεύτερο τρίμηνο του 2008 μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο του 2009.

Στον πυθμένα η συνολική μείωση του πραγματικού ΑΕΠ ήταν της τάξης του -5,0%. Στη συνέχεια η περίοδος επέκτασης κράτησε 9 τρίμηνα, με το πραγματικό ΑΕΠ ωστόσο να μην προσεγγίζει, έστω και οριακά, τα προ κρίσης επίπεδα (-0,7% το 3 ο τρίμηνο 2011 σε σύγκριση με το 1 ο τρίμηνο 2008). Η περίοδος κάμψης του 2ου οικονομικού κύκλου διήρκησε 6 τρίμηνα (από το τέταρτο τρίμηνο του 2011 μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2013) με την αθροιστική απώλεια του πραγματικού ΑΕΠ στον πυθμένα να διαμορφώνεται στο -1,8%.

Στη συνέχεια ξεκίνησε μια περίοδος επέκτασης 27 τριμήνων (το δεύτερο τρίμηνο του 2014 το πραγματικό ΑΕΠ στην Ευρωζώνη υπερέβη οριακά κατά 0,1% το επίπεδο του τρίτου τριμήνου του 2011 και το τέταρτο τρίμηνο του 2019 ήταν κατά 11,2% υψηλότερο), η οποία διακόπηκε απότομα το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους με πτώση της οικονομικής δραστηριότητας κατά -3,8% QoQ (η 2η χειρότερη επίδοση ήταν το πρώτο τρίμηνο 2009 με -2,4% QoQ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ