Κομισιόν: Οι Ελληνικές τράπεζες είναι στις ισχυρότερες της Ευρώπης

Βιώσιμο το ελληνικό χρέος αναφέρει η κοινή έκθεση Κομισιόν και ESM

Σε μια διακριτική “κωλοτούμπα” προχώρησε η Κομισιόν εν όψη του σημερινού Eurogroup, καθώς μπορεί τις προηγούμενες μέρες οι προβλέψεις της να έκαναν λόγο για διψήφια ύφεση λόγω της πανδημίας, όμως φροντίζει σήμερα να αλλάξει το αφήγημα. 

Οι προβλέψεις της για ύφεση που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 12% όπως ήταν φυσικό συνάντησαν την αντίδραση της ελληνικής πλευράς, η οποία μέσω του υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα επεσήμανε ότι η πτώση του ΑΕΠ δεν θα ξεπεράσει φέτος το 8%.

Σε έκθεση της πριν το σημερινό Eurogroup, η Κομισιόν σε συνεργασία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), αναλύει τις προβλέψεις της για τα δημοσιονομικά, την βιωσιμότητα του χρέους και την κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Όπως αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν, παρόλο που προβλέπεται μεγάλη έκθεση για τη χώρα μας το 2020, στην πραγματική προβολή της ελληνικής οικονομίας και της ανάπτυξης της για την περίοδο 2026-2030, η πραγματική ύφεση θα είναι μόλις 1%.

Ταυτόχρονα η έκθεση προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα από εδώ και πέρα, καταλήγοντας ωστόσο στο συμπέρασμα πως η ανάλυση της βιωσιμότητας χρέους της χώρας είναι θετική.

Κομισιόν και ΤΧΣ αναλύουν τις εξωτερικές ανισορροπίες της Ελληνικής οικονομίας με το άνοιγμα στη Διεθνή Επενδυτική Θέση της χώρας να παραμένει στο -150% του ΑΕΠ και το 2019 αλλά και το κυκλικά προσαρμοσμένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να είναι μεγαλύτερο από το -3% του ΑΕΠ όλη την περίοδο 2020 – 2021, δηλαδή εντός του στόχου που έχει τεθεί. Παρόλα αυτά, καταλήγει στο συμπέρασμα πως και στο πεδίο των εξωτερικών ανισορροπιών η θέση της χώρας είναι βιώσιμη “αν και με ρίσκο”.

Δυνατές ελληνικές τράπεζες

Σημαντικά είναι όσα αναφέρει επίσης η έκθεση και για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, οι οποίες χαρακτηρίζονται ισχυρές και με επάρκεια κεφαλαίων. 

Η έκθεση της Κομισιόν τις κατατάσσει ανάμεσα στις ισχυρότερες τράπεζες της Ευρώπης, καθώς ξεπερνάνε ακόμα και την κατάσταση που διέπει τις γερμανικές τράπεζες με το δείκτη CET1 capital (common equity tier 1) στο 16,36%.

Μέτρα στήριξης και το 2021

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν, τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης υπολογίζονται στα 12,6 δισ. ευρώ φέτος, ενώ αναφέρεται πως αυτά θα συνεχιστούν και στο 2021 και μάλιστα θα είναι ύψους 6 δισ. ευρώ.

Στο σημερινό Eurogroup, εκτός των θεμάτων που αναλύθηκαν πιο πάνω, θα ζητηθεί και η ενεργοποίηση της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής ECCL του ESM, δηλαδή του σχεδίου των 540 δισ. ευρώ δανείων στήριξης mε τρόπο ευέλικτο χωρίς ειδικούς κανόνες εποπτείας μνημόνια και επιτόπιους ελέγχους και με τρόπο που να καλύπτει και έμμεσες δαπάνες που συνδέονται με την υγειονομική κρίση. Και τούτο ούτως ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί το εν λόγω σχέδιο.

Επίσης θα υπάρξει συζήτηση για την ενεργοποίηση του προγράμματος SURE, δηλαδή της άλλης μεγάλης εκκρεμότητας που έχει απομείνει από την απόφαση των υπουργών Οικονομικών την 9ης Απριλίου. Το πιο πιθανό σενάριο για τη σημερινή σύνοδο είναι να μην υπάρξει απόφαση αλλά ωρίμανση των συζητήσεων με στόχο τα θέματα να επιλυθούν στην επόμενη σύνοδο των υπουργών οικονομικών που θα λάβει χώρα την προσεχή Πέμπτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ