Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές – Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές

Η χώρα αναμένεται να “σηκώσει” περίπου 2 δισ. ευρώ

Άνοιξε σήμερα το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου, σε μια κίνηση που δείχνει ότι η χώρα και η οικονομία της δεν έχουν βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο από την πανδημία και πως η κανονικότητα στην αγορά δεν έχει διαταραχτεί πέραν του δέοντος. 

Την έκδοση ανέλαβαν έξι διεθνείς τράπεζες οι Citi, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale και ο τίτλος να είναι επιλέξιμος στο νέο έκτακτο QE της ΕΚΤ (PEPP) καθώς και για τις πράξεις repo της κεντρικής τράπεζας.

Ο ΟΔΔΗΧ ακολουθεί τις κινήσεις των υπόλοιπων χωρών, οι οποίες επίσης βγήκαν στην αγορά, αν και τα επιτόκια αναμένεται να μην είναι και τόσο ευνοϊκά λόγω των οικονομικών επιπτώσεων που έχει φέρει μαζί της η πανδημία του νέου κορωνοϊού. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αυξήσει τα ταμειακά της διαθέσιμα, καθώς τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για την στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων έχουν επεκταθεί έως το τέλος Απριλίου και υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω επέκταση τους έως και τον Ιούνιο. 

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το αρχικό επιτόκιο της έκδοσης του 7ετούς ομολόγου, αναμένεται να κυμανθεί περίπου 230 μονάδες πάνω από το mid swap, ενώ όπως φαίνεται την έκδοση θα ακολουθήσει ακόμα μια μέσα στον επόμενο μήνα. 

Με χθεσινές δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη για μία μεγάλη σε αξία έξοδο γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, έχει κάνει το “κουμάντο” της από άποψη διαθεσίμων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ύψος της έκδοσης θα κινηθεί κοντά στα 2 δισ. ευρώ ενώ το επιτόκιο θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο 1,8% με 1,9%, αν και το τελευταίο 24ωρο έχουν σημειωθεί πιέσεις στην αγορά.

Ο υπουργός πάντως εξήγησε πως τα χρήματα αυτά θα χρειαστούν για να τονώνουν την ταμειακή της θέση και στόχος είναι να μην πειραχτεί – με βάση το σχεδιασμό που έχει γίνει – το μαξιλάρι ασφαλείας ούτε τον Ιούνιο, καθώς έχει μεγάλη σημασία για την επόμενη μέρα και για τη διατήρηση του κύρους της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Ανέφερε επίσης πως τα κεφάλαια που θα αντληθούν είναι αρμοδιότητα του ΟΔΔΗΧ  και πως “φιλοδοξία μας είναι να δανειστούμε ένα σημαντικό ποσό με ένα ικανοποιητικό κόστος δανεισμού”, προσθέτοντας πως θέλουμε να βγαίνουμε με πολύ μεγάλο ποσό γιατί οι ανάγκες μας δεν είναι ίδιες με αυτές άλλων χωρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ