“Πάγο” στην προστασία πρώτης κατοικίας από τους θεσμούς

Οι εκπρόσωποι των θεσμών τελικά δεν έδωσαν το “πράσινο φως” στην προστασία της πρώτης κατοικίας και την παράταση του υφιστάμενου πλαισίου της. 

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στο τέλος του Απριλίου ολοκληρώνεται το ισχύον πλαίσιο, ενώ από την 1η Μαΐου ξεκινάει το νέο περιβάλλον πτωχευτικού δικαίου, το οποίο δεν περιλαμβάνει την προστασία της πρώτης κατοικίας. 

Δεδομένων των συνθηκών της πανδημίας και των προκλήσεων που έχει φέρει αυτή στην οικονομία, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο ζήτησαν την παράταση του υφιστάμενου πλαισίου μέχρι τον Δεκέμβριο. Σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη, οι εκπρόσωποι των θεσμών απέρριψαν το αίτημα της κυβέρνησης κάνοντας λόγω για επιστροφή στην κανονικότητα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη καθόλου τις επιπτώσεις που έχει φέρει η πανδημία του νέου κορωνοϊού όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Οι εκπρόσωποι των θεσμών, χρησιμοποίησαν την ίδια ρητορική και τα ίδια επιχειρήματα, σαν μην έχει υπάρξει καθόλου η πανδημία που έχει κοστίσει την ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει βάλει στον “πάγο” την επιχειρηματική ζωή του πλανήτη. 

ο χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές και την εμμονή των θεσμών στην τήρηση των συμφωνηθέντων επιβεβαίωσε στον ΣΚΑΙ, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους Φώτης Κουρμούσης λέγοντας πως μετά από 4,5 ώρες τηλεδιάσκεψης δεν υπήρξε συμφωνία. Οι συζητήσεις συνεχίζονται αλλά θεωρείται δεδομένο πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται στην παρούσα συγκυρία να νομοθετήσει τις απαιτούμενες από τους θεσμούς αλλαγές.

Με τα δικαστήρια κλειστά και τους πλειστηριασμούς, όπως και όλα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης «παγωμένους», πρακτικά η αλλαγή του πλαισίου δεν θα είχε ισχύ. Πολιτικά όμως εγείρεται μείζον ζήτημα σε μία συγκυρία όπου η επιδίωξη αποκατάστασης της κουλτούρας πληρωμών είναι σχήμα οξύμωρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ