Η παγκόσμια οικονομία σε πρωτοφανή κρίση

Κανείς οικονομολόγος δεν είχε συμπεριλάβει τον κορωνοϊό στις αναλύσεις πριν το ξέσπασμα της πανδημίας

Δραματικές είναι οι εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία και κατ’ επέκταση στην ελληνική οικονομία, αναδεικνύοντας την σημασία των αστάθμιστων παραγόντων και των απρόβλεπτων γεγονότων που κανείς οικονομολόγος δεν είχε συμπεριλάβει στις αναλύσεις πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.

Η ύφεση στην γερμανική οικονομία μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει το 10%, η ανεργία στις ΗΠΑ θα εκτοξευθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, ο τουρισμός θα συρρικνωθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, κλάδοι της οικονομίας θα εξαφανιστούν και όλα αυτά με το καλό σενάριο ότι η πανδημία του κορωνοϊού θα αποτελεί παρελθόν σε ένα τρίμηνο! Διότι στο κακό σενάριο δεν έχουν υπάρξει καν εκτιμήσεις, διότι θα σημάνει την απόλυτη καταστροφή.

Την ίδια στιγμή ο ΟΗΕ κάνει δραματική έκκληση στον ανεπτυγμένο κόσμο να μην διακριτά ποσότητες  τροφίμων που προοριζόντουσαν για εξαγωγές, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος σε φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν διατροφική κρίση με ότι αρνητικό συνεπάγεται αυτό.

H οικονομία της Κίνας

Στην Κίνα προβάλλεται η εικόνα ότι επανέρχεται στην κανονικότατα με μηδέν νέα κρούσματα και μηδέν θύματα, μέσα σε μόλις  3 μήνες από το ξέσπασμα της πανδημίας. Τα εργοστάσια ξεκινούν την παραγωγή, αλλά οι παραγγελίες από τις διεθνείς αγορές είναι παγωμένες, με αποτέλεσμα να διοχετεύσουν τις παραγόμενες ποσότητες.

Την ίδια στιγμή που προσπαθεί όμως να ανακάμψει η κινεζική οικονομία η χώρα ξανακλείνει τα σύνορα της, αυτή την φορά για να προστατευθεί από τον εισαγόμενο κορωνοϊό! Ένας φαύλος κύκλος χωρίς τέλος.

Τι γίνεται στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα οι εκτιμήσεις είναι λίγο καλύτερες και κάνουν λόγο για ύφεση από 1% μέχρι 3% σύμφωνα πάντα με τα σημερινά δεδομένα.

Την ίδια στιγμή που οι οικονομίες καταρρέουν, οι εκτιμήσεις είναι δραματικές και τα κρούσματα και θύματα της πανδημίας αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς τα διεθνή χρηματιστήρια παρουσιάζουν μεγάλη μεταβλητότητα.

Με το σκεπτικό ότι κάποια τρις ευρώ ή δολάρια διοχετεύονται στις πραγματικές οικονομίες εκτοξεύονται προς τα πάνω. Όταν όμως λίγες ώρες μετά βγαίνουν οι εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας και αφανισμό ολόκληρων  κλάδων της οικονομίας καταρρέουν. Όλο και περισσότεροι  κάνουν λόγο για κερδοσκοπικά παιχνίδια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ