Με “σπασμένα φρένα” τα ελληνικά ομόλογα μετά την ένταξη τους στο QE

η νέα απόφαση της ΕΚΤ αποτελεί game changer για την αγορά ομολόγων

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ με την οποία επισημοποιήθηκε η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE όπως ήταν φυσικό οδήγησε σε έντονο ράλι τους ελληνικούς τίτλους. Αυτό που ξεχωρίζει στην απόφαση της ΕΚΤ, είναι πως τα ελληνικά ομόλογα όχι μόνο μπαίνουν στο πρόγραμμα αγοράς, αλλά χαλαρώνει ακόμα τα κριτήρια αγοράς assets υπό το νέο έκτακτο “QE πανδημίας”.

Το νέο αυτό πρόγραμμα θα διαρκέσει τουλάχιστον όλο το 2020 και σε αυτό θα περιλαμβάνονται αγορές ομολόγων μικρότερων διαρκειών, κάτι που δείχνει έμπρακτα την δέσμευση Λαγκάρντ ότι δεν υπάρχει κανένα όριο στη δέσμευση της ΕΚΤ στο ευρώ καθώς η οικονομία οδεύει σε βαθιά ύφεση λόγω των περιοριστικών μέτρων. Όπως σημειώνει στο Bloomberg η Bank Pictet & Cie η νέα απόφαση της ΕΚΤ αποτελεί game changer για την αγορά ομολόγων. Ουσιαστικά αφαιρεί όλους τους περιορισμούς στις αγορές που μπορεί να κάνει, ενώ το νέο QE μπορεί να συνεχιστεί και το 2021 εάν χρειαστεί. 

Ως αποτέλεσμα, σημειώνεται ισχυρό ράλι σήμερα και στα υπόλοιπα ομόλογα της ευρωζώνης και ειδικά στους τίτλους μικρής διάρκειας, οι οποίο και μπορούν πλέον να αγοραστούν από την ΕΚΤ.

“Η νέα απόφαση της ΕΚΤ αποτελεί game changer για την αγορά ομολόγων.”

Σε ότι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα κάτω από το όριο του 2% με πτώση της τάξης του 16% από τα χθεσινά επίπεδα, ενώ πτώση άνω του 11% σημειώνει η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου η οποία διαμορφώνεται στο 1,56%.

Οι αναλυτές ήδη προβλέπουν σημαντική συρρίκνωση του ελληνικού spread, το οποίο σήμερα διαμορφώνεται στις 237 μ.β από 410 μ.β που είχε βρεθεί την ημέρα πριν την απόφαση του νέου έκτακτου QE.

Όπως εκτιμά η ABN Amro, έως το τέλος του 2020 το ελληνικό spread θα έχει μειωθεί κατά 40%: στο πρώτο και στο δεύτερο τρίμηνο του έτους θα διαμορφωθεί στις 225 μ.β, στο τρίτο τρίμηνο θα υποχωρήσει στις 185 μ.β, στο τέταρτο τρίμηνο θα βρεθεί στις 160 μ.β, ενώ το 2021 θα κινηθεί στα επίπεδα των 150 μ.β. Αξίζει να σημειώσουμε πως σύμφωνα και με τις πρόσφατες προβλέψεις της Citi, το ελληνικό spread θα κινηθεί στις 200-220 μ.β στο β’ και το γ’ τρίμηνο, ενώ στο υπόλοιπο του έτους θα υποχωρήσει στις 150 μ.β.

ΕΚΤ: Γι’ αυτό μπήκαν τα ελληνικά ομόλογα στο QE

Η απόφαση της ΕΚΤ που δημοσιεύτηκε για το πρόγραμμα QE, περιλαμβάνει και την πλήρη αιτιολόγηση των λόγων που οδήγησαν στο να συμπεριληφθούν και οι ελληνικοί τίτλοι στο πρόγραμμα. 

Όπως αναφέρει η απόφαση, όσον  αφορά την επιλεξιμότητα των τίτλων που εκδίδονται από την κεντρική κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος PEPP, το Διοικητικό Συμβούλιο αξιολόγησε: 

1) την ανάγκη ανακούφισης των πιέσεων που προέκυψαν από την εξάπλωση του COVID-19 και η οποία χτύπησε έντονα τις ελληνικές χρηματοπιστωτικές αγορές 

2) τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν από την Ελληνική Δημοκρατία στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας και την παρακολούθηση της εφαρμογής τους από τα θεσμικά όργανα της ευρωζώνης 

3) το γεγονός ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του ελληνικού χρέους που παρέχονται μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας εξαρτώνται από τη συνεχή εφαρμογή αυτών των δεσμεύσεων

5) το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει επανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές.

Βάσει της αξιολόγησης αυτής, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα είναι επιλέξιμα για αγορές στο νέο πρόγραμμα QE.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ