Ολική η κατάρρευση του τουριστικού κλάδου λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού

Οι επιπτώσεις είναι δραματικές για το σύνολο της τουριστικής οικονομίας, τόσο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς

Δραματικές είναι οι επιπτώσεις στον κλάδο του τουρισμού διεθνώς και στην Ελλάδα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, που είναι πλέον ορατές για όλο το 2020, σε αντίθεση με άλλους κλάδους της οικονομίας που οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ταχύτερη ανάκαμψη.

Με όλα τα ξενοδοχεία της χώρας κλειστά, τις αεροπορικές  εταιρείες να έχουν καθηλώσει όλα τα αεροπλάνου και με δισεκατομμύρια πολίτες σε καθεστώς απομόνωσης ο τουρισμός δεν υφίσταται πλέον.

«Δεν μιλάμε για αρνητικές επιπτώσεις μιλάμε για εξαφάνιση του κλάδου έστω και προσωρινή», μας αναφέρει στο emea τουριστικός παράγοντας.

Χαρακτηριστικά είναι άλλωστε τα στοιχεία κίνησης από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλο» σύμφωνα με τα οποία οποία η κίνηση σε σχέση με πέρυσι ήταν μειωμένη κατά 97%.

Νησιά «φαντάσματα»

Νησιά στα οποία ξεκινούσε η τουριστική περίοδος λόγο του Πάσχα των Καθολικών έχουν μεταμορφωθεί σε νησιά «φαντάσματα» , ενώ μαζί με τον τουρισμό έχουν καταρρεύσει και άλλοι συναφείς  κλάδοι όπως τουριστικά μαγαζιά πάσης φύσεως που αριθμούν σε  εκατοντάδες χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα, μεταφορικές εταιρείες, ταξί, εταιρείες προμηθειών τουριστικών μονάδων ακόμη και μικρές κατασκευαστικές εταιρείες που είχαν ξεκινήσει  ανακαίνιση μονάδων.

Δυστυχώς  οι επιπτώσεις στον τουρισμό θα συνεχιστούν για όλη την χρονιά ακόμη και εάν η πανδημία περιοριστεί στο επόμενο τρίμηνο. Μεγάλος αριθμός τουριστών που ανήκει στις ευπαθείς  ομάδες λαμβάνει συστάσεις των γιατρών να αποφύγουν ταξίδια μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο ή η θεραπεία.

Με την πλάτη στον τοίχο ο τουρισμός

Ένας κλάδος που κράτησε ζωντανή την ελληνική οικονομία και την Ελλάδα για 10 ολόκληρα χρόνια στη διάρκεια της ύφεσης που οδήγησε στην απώλεια του 25% του ΑΕΠ κατέρρευσε μέσα σε 15 ημέρες.

Ένα άλλο γεγονός που καθιστά την ανάκαμψη του τουρισμού μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση είναι ότι αγορές που τροφοδοτούσαν την Ελλάδα με εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες έχει πληγεί βαρύτητα από την πανδημία. Αναφέρονται χαρακτηριστικά η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Αγγλία αλλά και οι ΗΠΑ.

«Με χιλιάδες νεκρούς σε αυτές τις χώρες δύσκολά κανείς θα βρει το κέφι και την δύναμη σε 3 μήνες να μπει σε αεροπλάνο και να πραγματοποιήσει ταξίδι  για λόγους αναψυχής», αναφέρει χαρακτηρίστε στέλεχος τουριστικής βιομηχανίας που μίλησε το emea. Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι η πανδημία θα είναι υπό πλήρη έλεγχο διαφορετικά δεν γίνεται λόγος για οποιαδήποτε ακόμη και ένδειξη ανάκαμψης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ