Τι σημαίνει για την Ελλάδα η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες να αποτελεί το κορυφαίο νέο της ημέρας

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει στην αγορά ελληνικών ομολόγων, θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες να αποτελεί το κορυφαίο νέο της ημέρας, αν όχι ολόκληρου του μήνα, αν δεν υπήρχε η πανδημία του κορωνοϊού

Το νέο πακέτο μέτρων συμπεριλαμβάνει μέρος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, που δεν είχε συμπεριληφθεί σε προηγούμενες αγορές αξιογράφων από την ΕΚΤ, κάτι που όπως είναι φυσικό προκάλεσε ιδιαίτερη ικανοποίηση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς αποτελεί επιτυχία τόσο για την Ελλάδα, όσο και προσωπική νίκη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος με προσωπική του παρέμβαση στην Κριστίν Λαγκάρντ, κατάφερε να περιλάβει τη χώρα μας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. 

Η κίνηση της ΕΚΤ φανερώνει τις έντονες ανησυχίες που υπάρχουν στους κόλπους της για τις επιπτώσεις της πανδημίας στις οικονομίες της Ευρωζώνης. Ιδιαίτερα μετά την άνοδο του κόστους δανεισμού τους, στον απόηχο των προγραμμάτων στήριξης των οικονομικών τους από διαφορετικές κυβερνήσεις όπως η ελληνική.

Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά από το 2015 και μετά που γίνονται αποδεκτά από τηνΕΚΤ τα χρεόγραφα του ελληνικού δημοσίου. 

Φθηνότερο χρήμα στην αγορά

Η αγορά τίτλων του δημοσίου από την ΕΚΤ και η ανάληψη μέρους του δημόσιου χρέους από την Ευρώπη, αποκλιμακώνει το κόστος δανεισμού της χώρας, ενώ δίνει τεράστια ανάσα στις ελληνικές τράπεζες οι οποίες μπορούν να προχωρήσουν ευκολότερα στην παροχή φθηνότερου δανεισμού προς τις ελληνικές επιχειρήσεις. 

Ταυτόχρονα, όπως επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, δίνει στην χώρα την δυνατότητα να αντιμετωπίσει ευκολότερα τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Τα μέτρα που έλαβε χθες η κυβέρνηση για την διευκόλυνση της λειτουργίας της αγοράς εν μέσω της πανδημίας, έχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, ένα κόστος το οποίο το οικονομικό επιτελείο κατάφερε να αποδεσμεύσει από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας έναντι των δανειστών. 

Η κίνηση της ΕΚΤ να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, θα βοηθήσει τόσο στην καλύτερη διευθέτηση των παροχών αυτών, όσο και στην αποκλιμάκωση του επιτοκίου των ελληνικών ομολόγων τα οποία δέχονται μεγάλη πίεση στις διεθνείς αγορές (όπως και όλα τα ομόλογα αυτή την περίοδο).

Ετοιμαστείτε για την “απογείωση” των ελληνικών ομολόγων

Όμως το μεγάλο κέρδος της χώρας από την κίνηση της ΕΚΤ, δεν είναι μόνο το αμιγώς οικονομικό. 

Αυτό που κερδίζει η χώρα είναι η πιστοποίηση από την μεριά της Ευρώπης ότι αποτελεί ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην ουσία αποτελεί μια “άτυπη αναβάθμιση” της χώρας, η οποία μπαίνει στα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας. 

Η «επενδυτική βαθμίδα» δεν είναι τίποτε άλλο από ένα όρο αποσαφήνισης και αφορά στα ομόλογα των κρατών τα οποία έχουν αξιολογηθεί από τους διεθνείς οίκους ως ομόλογα με επαρκή πιστοληπτική ικανότητα, για τα οποία ο κίνδυνος αθέτησης δεν είναι υψηλός. 

Όσο χαμηλότερα βρίσκεται ένα κράτος στις βαθμίδες αξιολόγησης, τόσο μεγαλύτερος θεωρείται ότι είναι ο κίνδυνος αθέτησης του χρέους, με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού να αυξάνεται, επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό και «φέρνοντας πίσω» το κράτος όσον αφορά στις δυνατότητες και την ευελιξία του.

Η αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ είναι ένα από τα βασικά “οφέλη” της επενδυτικής βαθμίδας, καθώς δίνει σαφές μήνυμα στην παγκόσμια αγορά ότι η χώρα είναι αξιόπιστη και δεν αποτελεί επενδυτικό κίνδυνο για τους διεθνείς επενδυτές. 

Όπως δείχνουν τα πρώτα μηνύματα, η απόφαση της ΕΚΤ έχει φέρει ενθουσιασμό στις άξεις των διεθνών επενδυτών, οι οποίοι στα ελληνικά ομόλογα βλέπουν “αξιόπιστους τίτλους ” με τη σφραγίδα αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μεγάλες αποδόσεις, κάτι που προβλέπεται να απογειώσει τις αποδόσεις τους. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ