Υπουργείο Ανάπτυξης: Αναστέλλεται η λειτουργία εισπρακτικών εταιρειών για δυο μήνες

Με υπουργική απόφαση, που θα υπογράψει εντός της ημέρας ο Άδωνις Γεωργιάδη, θα τεθεί σε ισχύ η αναστολή εργασιών των εισπρακτικών εταιρειών και των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων μέχρι τα μέσα Μαϊου.

Την υπουργική απόφαση αναστολής λειτουργίας των εισπρακτικών εταιρειών και των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων για δυο μήνες αναμένεται να εκδώσει σήμερα το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με πρόβλεψη για την επέκταση της ισχύος για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Το νέο μέτρο προανήγγειλε ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την διάρκεια συνέντευξής του χθες το βράδυ σε τηλεοπτικό σταθμό, μετά από πλήθος καταγγελιών στον Συνήγορο του Πολίτη και στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου.

«Δεν νοούνται ενοχλήσεις σε τέτοια περίοδο για χρέη. Η οικονομία σταμάτησε, οπότε αυτές οι εβδομάδες είναι ως μη γενόμενες. Ευχόμαστε βέβαια να κρατήσει όσο λιγότερο γίνεται» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, μιλώντας αργά το βράδυ της Τετάρτης στον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky και συμπλήρωσε: «Αναστέλλεται η λειτουργία τους για όσο διαρκεί η καραντίνα. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων». 

Στόχος της συγκεκριμένης απόφασης είναι να σταματήσουν οι οχλήσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα για τον έλεγχο της εξάπλωσης του κορωνοϊού, τα οποία έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην εγχώρια οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες είχαν ειδοποιήσει από την περασμένη Δευτέρα τα δικηγορικά γραφεία και τις εισπρακτικές εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται, να ρίξουν τους τόνους και να είναι πολύ προσεκτικές στον τρόπο επικοινωνίας με τους οφειλέτες. Όμως, στην πράξη οι δεσμεύσεις των εταιρειών είσπραξης φαίνεται πως δεν τηρήθηκαν και έτσι κρίθηκε σκόπιμο να υπάρξει υπουργική παρέμβαση για να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα. 

Από την σημερινή απόφαση που θα έχει άμεση ισχύ, δεν θα επηρεαστεί η λειτουργία των ανεξάρτητων διαχειριστών δανείων αφού ο ρόλος τους στη διαδικασία παροχής διευκολύνσεων προς τους δανειολήπτες το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμος και κομβικός. Θα μπορούν να επικοινωνούν προτείνουν ρυθμίσεις και διακανονισμούς καθώς και να καταγράφουν τα σχετικά αιτήματα των δανειοληπτών.