Η αγορά ακινήτων “θύμα” του κορωνοϊού

Ο κορωνοϊός επιδρά ήδη στην ελληνική αγορά ακινήτων

Το αίτημα που έχει υποβληθεί στην κυβέρνηση για αναστολή αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων λόγω του κορωνοϊού δεν είναι πρόωρο. Ακόμη και εάν η κρίση είναι παροδική θα υπάρξει μείωση της ζήτησης στην αγορά ακινήτων, μικρότερο ενδιαφέρον για τραπεζικό δανεισμό και το απόθεμα αδιάθετων ακινήτων θα μεγαλώσει. Όλα τα παραπάνω θα έχουν επιπτώσεις στις τιμές, που στην καλύτερη των περιπτώσεων θα μείνουν αμετάβλητες, στη χειρότερη θα διορθώσουν σημαντικά.

Στην Κίνα οι συναλλαγές ακινήτων από τις αρχές του 2020 σημειώνουν πτώση άνω του 70% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2019, ενώ οι τιμές των ακινήτων έχουν διορθώσει σημαντικά και έχουν επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν προ διετίας. Αυτή η πραγματικότητα θα ισχύσει πιθανότατα και στην Ελλάδα.

Ο κορωνοϊός επιδρά ήδη στην ελληνική αγορά ακινήτων, καθώς οι βραχυχρόνιες μισθώσεις (AirBNB) που έδωσαν δυναμική στην αγορά ακινήτων έχουν παγώσει και οι Golden Visa, που έχουν Κινέζους αγοραστές, έχουν σχεδόν σταματήσει. Έτσι, το επόμενο διάστημα τα συμβόλαια για μεταβιβάσεις ακινήτων αναμένεται να πάρουν την κατιούσα.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με το Μητρώο Μεταβιβάσεων Ακινήτων του υπουργείου Οικονομικών μόνον στο Δήμο Αθηναίων στο πρώτο τρίμηνο του 2019 είχαν διενεργηθεί 1.147 μεταβιβάσεις ακινήτων, έναντι 666 στο αντίστοιχο διάστημα του 2018. Ωστόσο, η εφετινή εικόνα ήδη μοιάζει με αυτή του 2018. Από τις αρχές του 2020 έως σήμερα έχουν γίνει 595 μεταβιβάσεις , κάτι που οφείλεται αφενός στην αποχή των συμβολαιογράφων, αφετέρου στις επιπτώσεις του κορωνοϊού.

Αλλά εκεί που θα φανεί η μεγάλη διαφορά είναι στο διάστημα Απριλίου – Δεκεμβρίου 2020. Μόνον στο Δήμο Αθηναίων στο διάστημα Απριλίου – Δεκεμβρίου 2019 είχαν διενεργηθεί 4.187 μεταβιβάσεις ακινήτων. Για να επαναληφθεί εφέτος αυτή η επίδοση θα πρέπει να γίνει ουσιαστικά θαύμα, δεδομένης της μείωσης της ζήτησης και των δυσχερέστερων συνθηκών χρηματοδότησης.

Στη βάση των ανωτέρω, η αναστολή αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων είναι ένα ρεαλιστικό αίτημα, ώστε να μην βρεθούμε ξανά στη θέση οι τιμές ζώνης να υπερβαίνουν τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ