Έτοιμο τον Σεπτέμβριο το αναπτυξιακό σχέδιο για τις επενδύσεις

Το σχέδιο της αναπτυξιακής πολιτικής αναμένεται ότι θα είναι έτοιμο τον προσεχή Σεπτέμβριο, το οποίο θα εστιάσει σε κρίσιμους τομείς, όπως:

  • Η ενέργεια και το φυσικό περιβάλλον.
  • Ο τουρισμός και ο αγροδιατροφικός τομέας.
  • Η μεταποίηση, οι μεταφορές και τα logistics.
  • O ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων και κράτους.
  • Η καινοτομία, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός.

Το σχέδιο της κυβέρνησης ήρθε στο προσκήνιο, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι άξονες του σχεδίου παρουσιάστηκαν από το νομπελίστα οικονομολόγο, Χριστόφορο Πισσαρίδη, που έχει αναλάβει επικεφαλής της Επιτροπής για την Αναπτυξιακή Στρατηγική, το γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ, καθηγητή, Νίκο Βέττα και τον καθηγητή του London School of Economics, Δημήτρη Βαγιανό.

Ο στόχος της Επιτροπής

“Στόχος της Επιτροπής είναι να καταθέσει συστάσεις προς την Ελληνική κυβέρνηση για τους στρατηγικούς άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθεί μεσομακροπρόθεσμα η ελληνική οικονομία, ώστε η Ελλάδα να γίνει συγκρίσιμη με τις πιο πετυχημένες μικρές οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ολλανδία, η Αυστρία και η Δανία”, σχολιάζουν στελέχη.

Εγγύηση για την ευημερία

Ο κ. Μητσοτάκης, στην έναρξη της συνεδρίασης, χαρακτήρισε το στρατηγικό σχέδιο της χώρας ως εγγύηση για τη μακροπρόθεσμη ευημερία όλων των πολιτών της.

“Αν και βγαίνουμε από την κρίση, νομίζω ότι δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε τους λόγους που μας οδήγησαν σε αυτήν. Συνεπώς ένα στρατηγικό πρόγραμμα για την εθνική οικονομία, συμβατό με την απαραίτητη ανάγκη να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας, μπορεί να θεραπεύσει παλιά διαρθρωτικά προβλήματα για τα οποία έχουμε μιλήσει πολλές φορές και στο παρελθόν: Το υψηλό δημόσιο χρέος το οποίο εξακολουθεί να ταλαιπωρεί την ελληνική οικονομία, θεσμική καχεξία, σχετικά χαμηλή παραγωγικότητα, περιορισμένη δυνατότητα χρηματοδότησης επενδύσεων -δημόσιων και ιδιωτικών- αρνητική αποταμίευση αλλά και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα είχαμε μία αναποτελεσματική κοινωνική στόχευση προς τους πραγματικά ευάλωτους”, είπε ο πρωθυπουργός.

“Η κυβέρνηση έχει προωθήσει ένα πολύ συγκροτημένο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων με 134 μεγάλες κεντρικές παρεμβάσεις. Ταυτόχρονα, επιμέρους σχέδια εκπονούνται από τα υπουργεία, όπως για παράδειγμα το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα… Το σχέδιό μας είναι πολύ φιλόδοξο. Είναι μια Ελλάδα, η οποία θα εξασφαλίζει ανάπτυξη και ευημερία για όλους τους πολίτες μέσα από ένα καινούργιο αναπτυξιακό μοντέλο που θα τοποθετεί την προστασία του περιβάλλοντος στο κέντρο των πολιτικών μας επιλογών. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την ανάγκη να προχωρήσουμε σε έναν πολύ τολμηρό ψηφιακό μετασχηματισμό, όχι μόνο του κράτους αλλά και του τρόπου με τον οποίο είναι οργανωμένη συνολικά η ελληνική κοινωνία”, πρόσθεσε.

Στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής εγκρίθηκε, ταυτόχρονα, η μεταβίβαση έκτασης στην Περαία Θεσσαλονίκης από το ΤΑΙΠΕΔ στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να δημιουργηθεί η ζώνη καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη. Ήδη έχουν εκδηλώσει την επιθυμία τους για εγκατάσταση στο τεχνολογικό πάρκο 70 επιχειρήσεις και 17 ερευνητικές ομάδες. 

Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται πολύ πίσω, κυρίως στην ψηφιακή τεχνολογία αλλά είναι οπωσδήποτε απαραίτητο να την υιοθετήσει.

Από την πλευρά του, ο Χριστόφορος Πισσαρίδης σημείωσε ότι το σχέδιο θα απαρτίζεται από δύο κατευθύνσεις.

“Στο πρώτο μέρος μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που να εκσυγχρονίσουν την ελληνική οικονομία. Να τη φέρουμε ας πούμε στο επίπεδο των πιο σύγχρονων και αναπτυγμένων μικρών οικονομιών της Ευρώπης, χωρών, δηλαδή ας πούμε όπως Ολλανδία, Δανία, Ισραήλ. Και αφού φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο θα βρισκόμαστε σε πολύ καλή θέση να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις που είναι η νέα τεχνολογία, η ψηφιακή τεχνολογία και η κλιματική αλλαγή”, επεσήμανε.

“Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται πολύ πίσω, κυρίως στην ψηφιακή τεχνολογία αλλά είναι οπωσδήποτε απαραίτητο να την υιοθετήσει. Διαφορετικά θα χάσει ανταγωνιστικότητα, θα πάει ακόμα πιο πίσω. Έχουμε στο νου τι χρειάζεται. Έχουμε δουλέψει πάνω σε αυτό στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ καθώς και με τους συναδέλφους εδώ. Πιστεύουμε πως εφαρμόζοντας αυτό το πρόγραμμα, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για πολύ περισσότερους και για νέους. Θα σταματήσει το brain drain. Και περισσότερες γυναίκες θα χρειάζεται να μπουν στην ελληνική οικονομία. Αυτό χρειάζεται πάλι και κοινωνική πολιτική, μαζί με την οικονομική πολιτική, και αυτά θα τα λάβουμε όλα υπόψη”, συμπλήρωσε. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ