emea business monitor

Bloomberg, FT και WSJ αποθεώνουν Μητσοτάκη για το ομόλογο

Με διθυραμβικά σχόλια και επαίνους, τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία του κόσμου, υποδέχτηκαν την ιστορική πτώση της απόδοσης του ελληνικού ομολόγου, η οποία έπεσε κάτω από το 1%.

Wall Street Journal: Οι επενδυτές έχουν αρχίσει και επιστρέφουν στην Ελλάδα

«Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έσπασε το φράγμα του 1% για πρώτη φορά, σε μια δραματική μεταστροφή την οποία είχαν δει ως υπερβολικά ριψοκίνδυνη οι επενδυτές εδώ και λιγότερο από 15 μήνες, γράφει η Wall Street Journal η οποία υπογραμμίζει ότι οι επενδυτές έχουν αρχίσει και επανέρχονται σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία από τον Απρίλιο του 2019 και τον Ιούλιο του 2019, όταν ανέλαβε την εξουσία μια φιλοεπιχειρηματική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος υποσχέθηκε να αναλάβει οικονομικές μεταρρυθμίσεις . Αυτό, σημειώνει η εφημερίδα, βοήθησε τον δείκτη του χρηματιστηρίου να ανέβει κατά σχεδόν 50% πέρσι και τονίζει πως η απόφαση της Fitch Ratings τον περασμένο μήνα να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά ένα βαθμό, ενώ την διατήρησε στο επίπεδο της κερδοσκοπικής βαθμολόγησης, βοήθησε να επιστρέψουν περισσότεροι επενδυτές στην αγορά.

Bloomberg: Τα ελληνικά ομόλογα έφτασαν σε αποδόσεις που κάποτε θα έφερναν ειρωνικά χαμόγελα

Η απόδοση των ελληνικών ομολόγων έφτασε σε επίπεδα που αν τα ανέφερε κάποιος πριν από λίγα χρόνια, θα αποσπούσε ειρωνικά χαμόγελα: έφτασαν σε απόδοση κάτω από το 1%! αναφέρει το διεθνές πρακτορείο. Η απόδοση αυτή, σηματοδοτεί μια γρήγορη αναστροφή εδώ και λιγότερο από μία δεκαετία.

«Η επιστροφή της Μεσογειακής αυτής χώρας απέκτησε μεγαλύτερη ώθηση πέρσι, μετά την εκλογή του κεντροδεξιού Κυριάκου Μητσοτάκη και του κόμματός του, της Νέας Δημοκρατίας. Η χώρα κατάφερε να πουλήσει 15ετές χρέος για την πρώτη φορά μετά από πάνω από δεκαετία, τον περασμένο μήνα.

Έχει επίσης καθιερώσει ένα σχέδιο να βοηθήσει τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα συσσωρευμένα αρνητικά δάνειά τους, που φτάνουν συνολικά τα 71 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνει επίσης το Bloomberg.

Financial Times: Η επιχειρηματικά φιλική κυβέρνηση έχει ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών

Η ελληνική οικονομία διέρχεται μια περίοδο σταθερής ανάπτυξης την ώρα που η πλειοψηφία της ευρωζώνης επιβραδύνεται, ενώ η εκλογή μιας επιχειρηματικά φιλικής κυβέρνησης το 2019 υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έχει ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη, αναφέρουν οι Financial Times.

“Η πορεία θα έχει αναβάθμιση και κατάταξη στη πρώτη επενδυτική βαθμίδα, ίσως στο τέλος του επόμενου χρόνου”, δήλωσε ο Mark Dowding, της BlueBay Asset Management και συμπλήρωσε ότι θεωρεί ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα πέσουν περισσότερο φέτος, καθώς οι επενδυτές αναζητούν εναλλακτικές στις αρνητικές αποδόσεις των ομολόγων της Γαλλίας και της Γερμανίας, γράφουν οι FT. 

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η πρόσφατη πτώση του κόστους δανεισμού, ολοκληρώνει τη δραματική στροφή από την εποχή, που η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου είχε εκτοξευθεί στο 30%. Η Αθήνα τον περασμένο μήνα προσέλκυσε επιπλέον ζήτηση για το 15-ετές της ομόλογο, το πιο μακροχρόνιο, μετά από μια σειρά διασώσεων και μια αναδιάρθρωση του χρέους της, πριν από οκτώ χρόνια.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το αδύνατο έγινε δυνατό!

Όπως ήταν φυσικό, η πτώση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς κάτω από το 1%, προκάλεσε τεράστια χαμόγελα αισιοδοξίας σε κυβερνητικό επίπεδο. 

Ο πρωθυπουργός της χώρας με ανάρτηση του στο Twitter δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για τις εξελίξεις και έκανε λόγο για ιστορική στιγμή. Ο πρωθυπουργός στην ανάρτηση του αναφέρει πως “Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια τροχιά ανάπτυξης και έχει μεγάλες δυνατότητες και ευκαιρίες για τους παγκόσμιους επενδυτές, αναφέρει ο πρωθυπουργός για την απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Για πρώτη φορά, η απόδοση των 10ετών ομολόγων στην Ελλάδα μειώνεται κάτω από το 1%. Ένα σημείο αναφοράς που θεωρήθηκε κάποτε αδύνατο, έχει επιτευχθεί. #Greece βρίσκεται τώρα σε μια τροχιά ανάπτυξης που έχει μεγάλες δυνατότητες και ευκαιρίες για τους παγκόσμιους επενδυτές”.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.