Γ. Βρούτσης: Τον Ιούνιο έρχονται οι αυξήσεις και τα αναδρομικά των συντάξεων

Στην εκπομπή του ΣΚΑΪ “Αποτύπωμα” και τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα μίλησε το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος αναφέρθηκε στις αλήθειες και στους μύθους για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Στις ανατροπές σε εισφορές και συντάξεις αλλά και στα αναδρομικά στους συνταξιούχους.

Ο κ. Βρούτσης εκτίμησε ότι θα καταβληθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά των συντάξεων μετά τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων με βάση τα νέα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης.
Ανέφερε πως οι αυξήσεις ενδέχεται να φτάσουν έως και τα 252 ευρώ τον μήνα για περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους.
Χαρακτηριστικά είπε ότι τον Ιούνιο αναμένεται η εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών από την 1η Οκτωβρίου 2019 και η χορήγηση αυξήσεων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Ο κ. Βρούτσης αναφερόμενος στην αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ σχετικά με το σύνολο των δικαστικών διεκδικήσεων των συνταξιούχων, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει την όποια απόφαση, με γνώμονα και τις αντοχές της οικονομίας.

Σημείωσε ότι το νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες αποσυνδέει την ασφαλιστική εισφορά από το εισόδημα. Θα αποτελείται από έξι ασφαλιστικές κατηγορίες ελεύθερης επιλογής, τις οποίες θα επιλέγει ο ασφαλισμένος κάθε αρχή του έτους ανάλογα με τον δικό του προγραμματισμό και συμφέρον.

Για τους 1,5 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες σημείωσε ότι η κατώτατη εισφορά αυξάνεται στα 210 από 185 ευρώ, προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα οι επαγγελματίες θα έχουν μειωμένη φορολόγηση και δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας.

Για τους αγρότες, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι διατηρείται το προστατευτικό περιβάλλον σχετικά με τις μειωμένες εισφορές τους, ενώ υπάρχει ειδική πρόβλεψη στον νέο ασφαλιστικό νόμο για όσους συνταξιούχους αγρότες θέλουν να εργαστούν, ώστε να λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους.

Ο κ. Βρούτσης, προανήγγειλε τον εκ νέου επανυπολογισμό του συνόλου των συντάξεων (περίπου 4,5 εκατομμύρια συντάξεις εκ των οποίων 2,8 εκατομμύρια κύριες). Συνολικά, οι ωφελούμενοι θα φθάσουν το ένα εκατομμύριο, τόσο από την αύξηση των συντελεστών υπολογισμού της σύνταξης για περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, όσο και από την αναπροσαρμογή των επικουρικών, με βάση την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.

Οι αυξήσεις, κατά τον υπουργό Εργασίας, αφορούν παλαιούς συνταξιούχους, εφόσον έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 30 έτη ασφάλισης. Μέρος των 250.000 δικαιούχων, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν με το νόμο Κατρούγκαλου με πολλά έτη ασφάλισης.

Περίπου 300.000 δικαιούχοι επικουρικής σύνταξης, οι οποίοι θα λάβουν από 5 έως 200 ευρώ, κατά περίπτωση. Για τις εξαιρετικά περιορισμένες αυξήσεις που έλαβαν συνταξιούχοι το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο Γιάννης Βρούτσης διευκρίνισε ότι οφείλονται στη μείωση της παρακράτησης φόρου και όχι στις προβλέψεις του νέου ασφαλιστικού, το οποίο δεν έχει ακόμη ψηφιστεί.

Ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε την απονομή από την 1η Ιουνίου της ψηφιακής σύνταξης και ενίσχυση των ρυθμών εκκαθάρισης των εκκρεμών ασφαλιστικών υποθέσεων (ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο), με προοπτική την έκδοση σύνταξης μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή της αίτησης.

Την διατήρηση ως βάσης υπολογισμού της σύνταξης στον ιδιωτικό τομέα, του 13ου και του 14ου μισθού. Την μείωση από την 1η Ιουλίου των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς με πλήρη απασχόληση κατά περίπου μια ποσοστιαία μονάδα με προοπτική σταδιακού περιορισμού κατά τέσσερις μονάδες, συνολικά. Την εξέταση της μείωσης της εισφοράς υγείας για τους μισθωτούς.

Την επανεξέταση της βάσης υπολογισμού της σύνταξης για τους προερχόμενους από τις Ειδικές Δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, η οποία περιορίζεται με βάση τις διατάξεις του υπό προώθηση νομοσχεδίου.

Την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την ενίσχυση της επαγγελματικής ασφάλισης και την παροχή φορολογικών κινήτρων για την επιλογή της ιδιωτικής ασφάλισης από όσους πολίτες το επιθυμούν, συμπληρωματικά στο δημόσιο σύστημα συνταξιοδότησης.
Διαβεβαίωσε ότι η ενοποίηση ΕΦΚΑ με ΕΤΕΑΕΠ, δεν θα οδηγήσει και στην συγχώνευση της κύριας με την επικουρική σύνταξη, Τόνισε ότι η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού είναι εξασφαλισμένη έως το 2070.

Έως τον Ιούνιο οι αυξήσεις στις συντάξεις και τα αναδρομικά

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι ευελπιστεί πως οι συντάξεις (και τα αναδρομικά) θα κατατεθούν έως τον Ιούνιο (με τον νέο υπολογισμό). “Είμαι πάντα πολύ προσεχτικός γιατί μετά τη ψήφιση του νόμου θα ακολουθήσουν κάποια στάδια. Πρώτα να βγει το φύλλο της κυβέρνησης και μετά να προετοιμαστεί ο νέος e-ΕΦΚΑ, να κάνει επανα-υπολογισμό των συντάξεων. Θα γίνει restart σε όλο το ασφαλιστικό. Πρέπει να δοθούν και τα αναδρομικά μαζί από 1/10 και φυσικά οι νέες συντάξεις. Δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ, όλα είναι εκεί, έτοιμα να δοθούν”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ