Fitch: Απόψε κληρώνει για την Ελλάδα

Την πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας για το 2020 θα ανακοινώσει απόψε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, μια αξιολόγηση η οποία όπως αναμένεται θα έχει άμεση σύνδεση με την έξοδο της χώρας στις αγορές και την πορεία του ελληνικού ομολόγου. 

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο οίκος αναμένεται να διατηρήσει την αξιολόγηση στο “ΒΒ-” αλλά να αλλάξει το outllok από “σταθερό” σε “θετικό”. 

Ο οίκος έκανε την τελευταία του αξιολόγηση το καλοκαίρι του 2019, όταν και διατήρησε την αξιολόγηση στο “ΒΒ-” με αναφορά στο “μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν μη βιώσιμο καθώς η δημοσιονομική προσαρμογή από το 2016 και μετά βασίστηκε στην υπερβολική φορολόγηση και στην υποεκτέλεση των επενδύσεων». «Η νέα κυβέρνηση κληρονομεί την πρόκληση της εξισορρόπησης του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής χωρίς να επηρεάσει αρνητικά τη δέσμευση για τήρηση των στόχων που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές”. 

Η ανακοίνωση της Fitch αναμένεται να έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στην επερχόμενη έκδοση ομολόγου που έχει προγραμματίσει το ελληνικό δημόσιο για τις 28 Ιανουαρίου, όταν θα ανοίξει και επίσημα το βιβλίο προσφορών, αν και έχει οριστεί και εναλλακτική ημερομηνία η 4η Φεβρουαρίου. 

Το νέο ελληνικό ομόλογο θα έχει 15ετή διάρκεια και από αυτό ο ΟΔΔΗΧ αποσκοπεί στην άντληση ποσού της τάξης των 2-2,5 δισ. ευρώ και εντάσσεται στον ετήσιο προγραμματισμό που έχει καταρτιστεί και ο οποίος προβλέπει την άντληση έως 8 δισ. ευρώ από τις αγορές ως το 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ