Συντάξεις: Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αύξηση μέχρι 288 ευρώ

Αυξήσεις που ξεκινάνε από 58 και φτάνουν μέχρι και τα 288 ευρώ θα πάρουν οι συνταξιούχοι που έχουν βγει στη σύνταξη από τον Μάιο του 2016 και μετά, με 40 χρόνια ασφάλισης θα δουν οι συνταξιούχοι.

Αντίστοιχα όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από 35 έτη ασφάλισης, θα δουν αυξήσεις πάνω από 50 ευρώ, αρκεί οι συντάξιμες αποδοχές τους να ξεπερνούν τα 1500 ευρώ ανά μήνα. Όσο γι’ αυτούς που έφυγαν με 33 έτη υπηρεσίας, το 50άρικο της αύξησης είναι εφικτό αρκεί οι συντάξιμες αποδοχές τους να ξεπερνούν τα 3000 ευρώ.

Οι δικαιούχοι χωρίζονται σε 4 βασικές κατηγορίες, οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • Όσους συνταξιοδοτήθηκαν με έως και 30 χρόνια προϋπηρεσίας, οι οποίοι δεν θα έχουν μεταβολή στις απολαβές τους. 
  • Όσοι πήραν σύνταξη μετά τον Μάιο του 2016 με πάνω από 30 χρόνια προϋπηρεσίας, οι οποίοι άμεσα (μόλις δηλαδή ψηφιστεί το νέο ασφαλιστικό) θα λάβουν αναδρομικά από την 1η Οκτωβρίου του 2019.
  • Όσοι πήραν σύνταξη πριν από τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 χρόνια προϋπηρεσίας οι οποίοι έχουν «αρνητική» προσωπική διαφορά. Αυτοί οι συνταξιούχοι, θα λάβουν τώρα ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις με τη διαφορά ότι αυτές θα καταβληθούν σε ετήσιες δόσεις. Κάθε αύξηση θα περνάει στις αρχές του έτους και η τελική σύνταξη θα φανεί το 2024.
  • Τέλος, όσοι πήραν σύνταξη πριν από το Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 χρόνια προϋπηρεσίας οι οποίοι έχουν «θετική» προσωπική διαφορά. Αυτοί δεν θα έχουν αυξήσεις, αλλά θα δουν μειώσεις της θετικής προσωπικής διαφοράς, η οποία μόλις μηδενιστεί θα ξεκινήσουν να λαμβάνουν τις όποιες αυξήσεις εγκρίνονται λόγω πληθωρισμού κάτι που θα γίνει μετά το 2022.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ